Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Η κατάθλιψη της μητέρας συνδέεται με νοητικές επιπτώσεις στο παιδί

18/4/2018 11:57:15 πμ
Μπορεί μια μητέρα επενδύσει συναισθηματικά, αν η ίδια υποφέρει;
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Αν μια γυναίκα πάσχει από κατάθλιψη, αυτό προφανώς επιδρά και στο οικογενειακό της περιβάλλον, πόσω μάλλον τα παιδιά της.
Τα παιδιά, προκειμένου να μεγαλώσουν και αναπτυχθούν σωματικά και νοητικά έχουν ανάγκη από αγάπη και φροντίδα, παιχνίδια και ερεθίσματα. Μια μητέρα σε κατάθλιψη όμως ενδεχομένως να παρέχει λιγότερη υποστήριξη στο παιδί τους, συναισθηματική και αναπτυξιακή, με αποτέλεσμα τελικά η κατάθλιψη της μάνας να συνδέεται ακόμα και με χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης (IQ) στα παιδιά τους.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας των ΗΠΑ, οι οποίοι μελέτησαν περίπου 900 παιδιά και τις μητέρες τους και μέτρησαν με τα συνήθη τεστ IQ τη νοημοσύνη των παιδιών ανά πενταετία. Παράλληλα, αξιολόγησαν τις μητέρες για τυχόν συμπτώματα κατάθλιψης. 

Σύμφωνα με τα πορίσματα της έρευνάς τους, διαπιστώθηκε ότι σχεδόν το 50% των γυναικών έπασχαν από ελαφριά έως σοβαρή κατάθλιψη και τα παιδιά αυτών εμφάνισαν χαμηλότερες επιδόσεις στα νοητικά τεστ.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, «βρήκαμε ότι οι βαριά καταθλιπτικές μητέρες δεν επένδυαν συναισθηματικά, ούτε παρείχαν μαθησιακό υλικό για να υποστηρίξουν το παιδί τους, όπως παιγνίδια και βιβλία, όσο το έκαναν οι μητέρες χωρίς κατάθλιψη. Αυτό, με τη σειρά του, επιδρά αρνητικά στη νοημοσύνη ενός παιδιού από τον πρώτο χρόνο της ζωής του έως τον 16ο».

Η κατάθλιψη των μητέρων οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως στην ανυπαρξία επαγγελματικής απασχόλησης, στην αποκλειστική ενασχόληση με το νοικοκυριό, στη διαβίωση σε μικρά σπίτια κ.ά. Πολλές γυναίκες νιώθουν κατάθλιψη τους πρώτους έξι μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού τους, ενώ σε μερικές η κατάθλιψη επιμένει για χρόνια.

Σύμφωνα με τη μελέτη, περίπου μία γυναίκα στις πέντε (20%) από όσες έχουν μεγάλη κατάθλιψη κατά τον πρώτο χρόνο ζωής του παιδιού τους, παραμένει καταθλιπτική στη συνέχεια για μεγάλο χρονικό διάστημα, με όποιες συνέπειες μπορεί να έχει αυτό για το παιδί σε βάθος χρόνου (χειρότερες σχολικές επιδόσεις, χειρότερη σωματική και ψυχική υγεία, παχυσαρκία κ.ά.).

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Child Development".
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με τον Thomas Schneider, Senior Vice President Commercial & Consulting Services EMEA, IQVIA
Συμβάλλουν στην πρόληψη, στη διαχείριση ακόμα και στη θεραπεία






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους