Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Η κακή χρήση φαρμάκων ευθύνεται για εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως

9/2/2017 11:16:16 πμ
Καμπανάκι του ΟΟΣΑ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo



Παγκόσμιο φαινόμενο το οποίο λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις αποτελούν οι θάνατοι από λάθος χρήση των φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμά της Αμερικής όπου η κακή χρήση τους ευθύνεται για τις βασικές αιτίες θανάτου.

Τον κώδωνα του κινδύνου έχει κτυπήσει ο ΟΟΣΑ για το κόστος των λαθών που γίνονται από τη χρήση φαρμάκων, το οποίο μπορεί να φθάνει έως και το ύψος της παγκόσμιας δαπάνης για το φάρμακο.


Γεγονός που επιβεβαίωσε και ο Κωνσταντίνος Λουράντος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου σε πρόσφατη ομιλία του τονίζοντας τον πρωταρχικό ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει ο κάθε φαρμακοποιός ως ο πρώτος πυλώνας της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στην άριστη διαχείριση της φαρμακοθεραπείας.

 

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος το ετήσιο κόστος από τα λάθη που γίνονται στη χρήση των φαρμάκων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκαλώντας 194.500 θανάτους υπολογίζεται στα 125 δις. Ευρώ. Αξιοσημείωτη είναι η περίπτωση της Αγγλίας όπου το κόστος αυτό ξεπερνά τα 470 εκατ. λίρες.

 

Την ίδια στιγμή, στις ΗΠΑ η λανθασμένη φαρμακευτική αγωγή ή οι παρενέργειες από τη θεραπεία είναι η 5η κύρια αιτία θανάτου και εκτιμάται ότι κοστίζει μέχρι και 130 δις. δολάρια ετησίως.

 

Χώρες, όπως η Φιλανδία που έχουν αναδείξει το φαρμακείο ως ουσιαστικό σημείο παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης έχουν καταφέρει να εξοικονομήσουν τεράστια ποσά, επιβεβαιώνει μελέτη της PricewaterhouseCoopers and The Association of Finnish Pharmacies.

Τα οικονομικά αποτελέσματα των υπηρεσιών από τα φαρμακεία υπολογίστηκαν σε 565 εκατ. ευρώ λόγω του ελέγχου συμμόρφωσης των ασθενών, της αντιμετώπισης ελαφρών περιστατικών, της ελάττωσης αναγκών συνταγογράφησης κ.λπ.

Επίσης, σύμφωνα με την ίδια μελέτη εξοικονομήθηκαν 6,2 εκατ. επισκέψεις στον γενικό ιατρό, 750.000 επισκέψεις, ελαττώθηκαν οι ανάγκες συνταγογράφηση κατά 2,6 εκατ. συνταγές το χρόνο.


?λλη έρευνα στην οποία στην οποία μετείχαν τα περισσότερα φαρμακεία στην Πορτογαλία απέδειξε ότι χάρη στις παρεμβάσεις του φαρμακοποιού σε χρόνιες ασθένειες (υπέρταση, διαβήτης, δυσλιπιδαιμία, άσθμα) το κράτος εξοικονόμησε περί τα 236,9 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, οι παρεμβάσεις του φαρμακοποιού για τη συμμόρφωση του ασθενή στη λήψη σκευασμάτων ωφέλησαν το κράτος με 237,6 εκατ. ευρώ.


ΠΗΓΗ


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η φαρμακοβιομηχανία με τη σύμφωνη γνώμη του υπ. Υγείας αλλάζει τον χάρτη των συνταγογραφούμενων φαρμάκων






Σχετικά άρθρα

Επί 4 μήνες άφαντο το φάρμακο Ursofalk
Αιχμές για λανθασμένες προτεραιότητες του υπ. Υγείας από τον βουλευτή Παύλο Πολάκη
Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών
'Αμεση και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε καινοτόμες θεραπείες ζητούν οι Ενώσεις Ασθενών