Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Η γρίπη μεταδίδεται και με την αναπνοή!

19/1/2018 11:35:07 πμ
Η παραμονή στο σπίτι η μόνη πρόληψη, λένε οι Αμερικανοί
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ο ιός της γρίπης μεταδίδεται μέσω του αέρα ακόμα και με την αναπνοή, ισχυρίζονται Αμερικανοί ερευνητές των πανεπιστημίων Μέριλαντ, Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ, Σαν Χοσέ και Μισούρι, μετά από έρευνα σε πάσχοντες.


Μέχρι σήμερα πιστεύαμε ότι οι πάσχοντες μεταδίδουν το ιό, εκτοξεύοντας μολυσμένα σταγονίδια με το βήχα και το φτέρνισμα, είτε προς άλλους ανθρώπους είτε σε επιφάνειες. Η νέα έρευνα όμως έρχεται να καταργήσει αυτήν τη θεωρία.


Η επιστημονική ομάδα μελέτησε στοιχεία από 142 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις ανθρώπων με γρίπη, αναλύοντας τη μολυσματικότητα των ατόμων αυτών σε διάφορες φάσεις (απλή αναπνοή, ομιλία, βήχας, φτάρνισμα), κατά τις τρεις πρώτες ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων.


Η ανάλυση των δειγμάτων αποκάλυψε ότι ένας σημαντικός αριθμός ασθενών με γρίπη αποβάλλουν απλώς με την αναπνοή τους στον αέρα μολυσμένα σωματίδια, που μπορούν να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους ανθρώπους. Σχεδόν στις μισές περιπτώσεις (48%), ο ιός ήταν παρών στα δείγματα των αερολυμάτων των ασθενών που δεν είχαν βήξει.

Ενδιαφέρον δε είναι πως δεν παρατηρήθηκε αναλογικά μεγαλύτερη παρουσία του ιού στα αερολύματα από τα φτερνίσματα, γεγονός που αποκαλύπτει ότι αυτά δεν παίζουν τόσο σημαντικό ρόλο στη μετάδοση της γρίπης.


Όπως εξηγούν οι ερευνητές, «οι ασθενείς δημιουργούν μολυσματικά αερολύματα, δηλαδή μικροσκοπικά σταγονίδια, που μένουν αιωρούμενα στον αέρα για πολλή ώρα, ακόμη κι όταν δεν βήχουν, ιδίως τις πρώτες ημέρες της ασθένειάς τους».


«Τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι η διατήρηση των επιφανειών καθαρών, το συχνό πλύσιμο των χεριών και η αποφυγή των ανθρώπων που βήχουν δεν παρέχουν πλήρη προστασία από τη γρίπη. Η παραμονή στο σπίτι και η αποφυγή των δημόσιων χώρων μπορούν να "κάνουν τη διαφορά" για τη συγκράτηση της εξάπλωσης του ιού», πρόσθεσε η ερευνήτρια Σέριλ Έρμαν του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Σαν Χοσέ.


Η έρευνα, η οποία χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας και το αντίστοιχο ΚΕΕΛΠΝΟ των ΗΠΑ, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS).

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Με θέμα την πολιτική υγείας για τον καρκίνο
Ετοιμάζει όμως ειδική ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας για την από του στόματος σεμαγλουτίδη






Σχετικά άρθρα

AstraZeneca: Μια νέα θεραπευτική επιλογή για παιδιά με σοβαρό ηωσινοφιλικό άσθμα
Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ για ασθενείς 6-11 ετών
ΕΜΑ: Αποφάνθηκε οριστικά ότι τα φάρμακα GLP-1 δεν σχετίζονται με αυτοκτονικές τάσεις
Ετοιμάζει όμως ειδική ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας για την από του στόματος σεμαγλουτίδη
Νέα ένδειξη & νέα δεδομένα για την πεμπρολιζουμάμπη
Σχετικά με τους καρκίνους του πνεύμονα και του τραχήλου της μήτρας
Η σωματική άσκηση ως συμπληρωματική θεραπεία χρόνιων νόσων
Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που προωθεί τη θεσμοθέτησή της