Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Η Ευρώπη αναγνωρίζει την ανάγκη για ενίσχυση του ρόλου του φαρμακοποιού

13/2/2017 10:37:01 πμ
Σημαντική είναι η συμβολή του φαρμακοποιού στην πρόσβαση στην υγεία, την πρόληψη και στην ποιότητα των υπηρεσιών
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


«Στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την κρίση της Ελλάδας και την ψυχρολουσία του BREXIT, οι αξιωματούχοι αρχίζουν να κάνουν δεύτερες σκέψεις για όλες τις πολυδιαφημιζόμενες ενέργειες για απελευθερώσεις και περικοπές. Αντιλαμβάνονται δηλαδή ότι ο σχεδιασμός των Εθνικών Προγραμμάτων Υγείας πρέπει να είναι ασθενοκεντρικός και όχι μια απλή οικονομική εκτίμηση περικοπών.»

Αυτή είναι η άποψη του Κωνσταντίνου Λουράντου, προέδρου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, την οποία δημοσιεύει στο liberal.gr με τίτλο: «Η ανύπαρκτη πρωτοβάθμια και ο ρόλος του φαρμακοποιού».


Επικαλούμενος ο κ. Λουράντος στοιχεία της Ένωσης Ευρωπαίων Φαρμακοποιών που προέρχονται από Έκθεση του ΟΟΣΑ, αναφέρει ότι «η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει πλήξει περισσότερο τους πλέον ευάλωτους πολίτες», ενώ «η έγκαιρη διάγνωση και οι αποτελεσματικότερες θεραπείες έχουν αυξήσει σημαντικά το ποσοστό των ανθρώπων που επιβιώνουν από χρόνιες παθήσεις». Ωστόσο, «οι Ευρωπαίοι ζουν περισσότερο, αλλά όχι απαραίτητα πιο υγιεινά.»

Ο ρόλος των φαρμακοποιών

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Π.Φ.Σ., «τα φαρμακεία έχουν κρίσιμο ρόλο στη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση και την ποιότητα της υγειονομικής περίθαλψης, καθώς και στον αριθμό των επισκέψεων που μπορούν να αποφευχθούν στο τμήμα επειγόντων περιστατικών και νοσηλειών σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. Το δίκτυο των 160.000 φαρμακείων στην Ευρώπη παρέχει μια μοναδική ευκαιρία για τη βελτίωση της αύξησης της πρόσβασης σε προγράμματα πρόληψης των ασθενειών, έλεγχο υγείας και έγκαιρες παρεμβάσεις για όλους τους πολίτες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με τα λιγότερα μέσα.»


Σημαντικό δε θεωρείται ότι «η έκθεση του ΟΟΣΑ/Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναγνωρίζει ότι η διεύρυνση του ρόλου των φαρμακοποιών αποτελεί σημαντικό μοχλό πολιτικής, όπου οι ευρωπαϊκές χώρες θα μπορούν να παρέχουν ευρύτερη προληπτική φροντίδα και καλύτερη διαχείριση της υγειονομικής περίθαλψης των μακροχρόνιων συνθηκών θεραπειών.»


Τονίζεται επίσης ότι «τα στοιχεία καταδεικνύουν –και αυτό πρέπει να το λάβει πολύ σοβαρά η ελληνική κυβέρνηση– πως η ενίσχυση του ρόλου του φαρμακοποιών στα συστήματα πρωτοβάθμιας φροντίδας φέρει σημαντικές βελτιώσεις στη προληπτική φροντίδα των ασθενειών και την ποιότητα των υπηρεσιών.

Για παράδειγμα, αυξάνει συνεχώς σε ευρωπαϊκές χώρες ο αριθμός των φαρμακοποιών που παρέχουν υπηρεσίες φαρμακείου ασθενο-κεντρικές: όπως αξιολογήσεις χρήσης φαρμάκων, υγειονομικοί έλεγχοι, προγράμματα διαχείρισης χρόνιων ασθενειών, τον εμβολιασμό κλπ.».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

«Τα εμβόλια είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας»
Επανεκλέχθηκε για τρίτη θητεία πρόεδρος ο Ολύμπιος Παπαδημητρίου






Σχετικά άρθρα

Πληθαίνουν οι αποφάσεις υπέρ των θέσεων στάθμευσης μπροστά στα φαρμακεία
Το μέτρο προωθείται τώρα και σε δήμο του νομού Πέλλας
Φαρμακεία: Τσουχτερά τα πρόστιμα για τους παραβάτες των αργιών του Πάσχα
Κλειστά θα πρέπει να παραμείνουν τα φαρμακεία και στις 7 Μαΐου
Επιτήδειοι άδειασαν από Prolia τα φαρμακεία δύο νομών
Η Αγάπη Ακριτίδου, υπεύθυνη του Τμήματος Αγορών του ΣΦΗΠ, εξηγεί στο f.daily τα περιστατικά
15 ΣΥΦΑ συμμετέχουν στην Ενεργειακή Κοινότητα Φαρμακοποιών
Ξεκινούν εγγραφές και για νέα μέλη