Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Η εξεταστική επιτροπή για την Υγεία θα είναι πραγματικότητα

12/4/2017 1:21:27 μμ
Ψηφίζονται από την Ολομέλεια της Βουλής προτάσεις για της συγκρότησή της
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Οι προτάσεις της Κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ) για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για την Υγεία τίθενται σήμερα προς ψήφιση στη Βουλή. Οι προτάσεις αφορούν τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση σκανδάλων στο χώρο της Υγείας κατά τα έτη 1997-2014 (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) και της διαχείρισης και των δαπανών της δημόσιας υγείας από το 1996 μέχρι σήμερα (ΝΔ).

Η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Η κυβέρνηση προτείνει ειδικότερα:

  • Να διερευνηθεί ο τραπεζικός δανεισμός του ΚΕΕΛΠΝΟ και όλες οι δανειακές συμβάσεις που έχει συνάψει, τα υπέρογκα ποσά που καταβλήθηκαν για διαφημιστική δαπάνη άνευ ουσίας και ανάγκης, καθώς και συμβάσεις αγοράς, μίσθωσης ή χρήσης ακινήτων, εικονικά τιμολόγια, «διορισμοί» και μισθοδοσίες προσωπικού, συμβάσεις παροχής υπηρεσιών ή/και έργου ή/και προμηθειών υλικών κ.ά.
  • Να ερευνηθεί το περιεχόμενο των υπουργικών αποφάσεων καθορισμού τιμών και ύψους αποζημίωσης φαρμάκων, νοσοκομειακών και λοιπών υλικών, αλλά και το σύννομο ή μη των υπουργικών αποφάσεων, των συμβάσεων, των διοικητικών ενεργειών και των κανονιστικών πράξεων τόσο των αρμόδιων υπουργών όσο και των εμπλεκόμενων φορέων εποπτείας τους.
  • Να ερευνηθούν όλες οι υποθέσεις του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν (διοίκηση, διαχείριση και συμφωνίες) που οδήγησαν στην υπερχρέωση και στη μη εξυπηρέτηση των οφειλών του.

Η πρόταση της ΝΔ

Η αντιπολίτευση ζητά τη διεύρυνση της χρονικής περιόδου έρευνας της εξεταστικής επιτροπής, καθώς τα τελευταία 2 χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ «έχουν ήδη αποσταλεί από τη Δικαιοσύνη προς τη Βουλή φάκελοι δικογραφίας που αφορούν στη συγκεκριμένη περίοδο» και η άρνηση των βουλευτών στην ουσία θα συνεπάγεται «την παραγραφή τυχόν αδικημάτων που ζητά η Δικαιοσύνη να ελεγχθούν».

Επιπλέον ζητά να ερευνηθούν τα θέματα που σχετίζονται με τη φαρμακευτική δαπάνη, με τα υλικά ιατροτεχνολογικού ενδιαφέροντος, με το ΚΕΕΛΠΝΟ, με τα δημόσια νοσοκομεία, με το Ερρίκος Ντυνάν, με τους ιδιώτες παρόχους, με την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας.

Ειδικά για τη φαρμακευτική δαπάνη, η ΝΔ ζητά:

  • να ερευνηθεί ειδικά η καταγγελία του προέδρου των ΑΝΕΛ κ. Π. Καμμένου για τα μηνύματα που στέλλονταν στο κινητό του ιδίου ή της συζύγου του από συγκεκριμένο φαρμακοβιομήχανο και εκλαμβάνονταν από τον ίδιο ως συνιστώντα απειλή
  • να εξετασθεί για ποιο λόγο το έτος 2015 δεν εξεδόθη δελτίο τιμών, δεν μειώθηκαν οι τιμές των φαρμάκων και ποιους ωφέλησε αυτή η κεντρική πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ».
«Είμαστε οι πρώτοι που ανοίγουμε αυτή τη συζήτηση. Εμείς δεν είχαμε οργανική σχέση με αυτό το πάρτι, το οποίο είχε λίγους οργανωτές και πολλούς συμμετέχοντες», ανέφερε σε σχετικές δηλώσεις του ο Ανδρέας Ξανθός...
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Με θέμα την πολιτική υγείας για τον καρκίνο
Στο επίκεντρο της συνεργασίας η περίθαλψη, τα φάρμακα και οι μείζονες υγειονομικές κρίσεις






Σχετικά άρθρα

Θ. Καρποδίνη: «Είμαστε αρωγός στην προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων για τους πάσχοντες από θαλασσαιμία»
Η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ μίλησε σε πανελλήνια ενημερωτική συνάντηση για τη νόσο
e-ΕΦΚΑ: Σε τροχιά υλοποίησης τρία σημαντικά ψηφιακά έργα
Και κορυφαία διάκριση από διεθνή φορέα για υπηρεσίες του
Sanofi: Η αυτονομία της Ευρώπης στην Υγεία να γίνει άμεση προτεραιότητα
Είναι εξίσου σημαντική με την επισιτιστική και ενεργειακή αυτονομία, ανέφεραν στελέχη της εταιρείας
Επί 4 μήνες άφαντο το φάρμακο Ursofalk
Αιχμές για λανθασμένες προτεραιότητες του υπ. Υγείας από τον βουλευτή Παύλο Πολάκη