Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επιχειρείν

τελευταία νέα


Η έννοια και η αξία του νευρομάρκετινγκ

16/3/2018 11:54:10 πμ
Ο Ανδρέας Καλλιβωκάς, φαρμακοποιός και εκπαιδευτής, γράφει για το Pharmacy2020
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Μάρκετινγκ και ψυχολογία είναι δίδυμα αδέλφια. Κι αυτό γιατί το μάρκετινγκ, το σύστημα δηλαδή που χρησιμοποιούμε για να τιμολογήσουμε, να προβάλουμε και να πουλήσουμε προϊόντα και υπηρεσίες, βασίζεται στη γνώση της κοινωνικής και ψυχολογικής συμπεριφοράς του καταναλωτή. Και αυτό το ρόλο επιτελεί το νευρομάρκετινγκ.

Ποιοι είναι όμως οι παράγοντες που συνδέουν την ψυχολογία με τη νευροεπιστήμη; Μετά το 1950, με την άνθιση της καταναλωτικής κοινωνίας, διαπιστώθηκε ότι οι καταναλωτές αντιδρούν διαφορετικά στα ίδια ερεθίσματα -προϊόντα ή στρατηγικές μάρκετινγκ– καθώς έχουν διαφορετικές ανάγκες, διαφορετικό τρόπο ζωής και διαφορετικά ψυχογραφικά χαρακτηριστικά. Έτσι, η μελέτη της συμπεριφοράς του καταναλωτή αναδείχτηκε σε ξεχωριστό πεδίο του μάρκετινγκ, το νευρομάρκετινγκ.


Σήμερα, τρεις είναι οι θεωρίες που κυριαρχούν ως προς την καταναλωτική συμπεριφορά. Η πρώτη μελετά την αγοραστική συμπεριφορά του καταναλωτή. Η δεύτερη εστιάζει στη μελέτη της διαδικασίας που λαμβάνει χώρα πριν ο καταναλωτής αγοράσει ή απορρίψει ένα προϊόν ή μια υπηρεσία που του προσφέρεται. Η τρίτη, τέλος, θεωρεί πως στη συμπεριφορά του καταναλωτή αλληλεπιδρούν το συναίσθημα, η γνώση, η συμπεριφορά και το περιβάλλον.


Ουσιαστικά, το νευρομάρκετινγκ μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε τον τρόπο με τον οποίο ο καταναλωτής παίρνει αποφάσεις, εστιάζοντας στο τι αγοράζει, γιατί το αγοράζει, πότε το αγοράζει, από πού το αγοράζει και με τι συχνότητα το αγοράζει. Και το φαρμακείο του αύριο μπορεί να αναπτυχθεί πέρα από κάθε προσδοκία, αξιοποιώντας τις απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα.


To παρόν άρθρο αποτελεί αναδημοσίευση.

Πηγή

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"
Ξεκινά 10 κλινικές μελέτες για την έγκριση 25 νέων θεραπειών






Σχετικά άρθρα

Η Pharma Q συμμετείχε στο Hellas Pharm 2024
Παρείχε επιστημονική ενημέρωση για τα νέα προϊόντα της Q Pain και Μαστίχα Χίου σε σκόνη 1050 mg
Δυναμική Φαρμακαποθήκη: Μεγάλη προσέλευση στο περίπτερό της στην Hellas PHARM 2024
Εκπρόσωποι από όλα τα τμήματα της εταιρείας ήταν εκεί
Επιταχύνει την ανάπτυξη καινοτόμων φαρμάκων η Boehringer Ingelheim
Ξεκινά 10 κλινικές μελέτες για την έγκριση 25 νέων θεραπειών