Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Συμβουλές ομορφιάς

Η εμμηνόπαυση και η αντιμετώπιση των επιπτώσεών της στο δέρμα

22/10/2020 3:47:45 μμ
Oι ραγδαίες μεταβολές των ορμονών προκαλούν μείωση στην παραγωγή κολλαγόνου, σμήγματος και ελαστίνης
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η εμμηνόπαυση προκαλεί πολλές αλλαγές στο δέρμα, καθώς οι ραγδαίες μεταβολές των ορμονών που χαρακτηρίζουν το γυναικείο φύλο, προκαλούν μείωση στην παραγωγή κολλαγόνου, σμήγματος και ελαστίνης.
Το επακόλουθο είναι η απώλεια υποδόριου λίπους και η ελάττωση της ελαστικότητας του δέρματος.
Οι μεταβολές αυτές ανοίγουν το δρόμο στην ανάπτυξη προβλημάτων, όπως η ξηροδερμία, τα σημάδια της ηλικίας, οι ρυτίδες ή ακόμα και ακμή. Μολονότι όμως είναι αναπόφευκτες, οι γυναίκες μπορούν να λάβουν πολλά μέτρα για να προστατευθούν από τις συνέπειές τους ή έστω να τις περιορίσουν.

Οι συμβουλές που μπορεί να δώσει ο φαρμακοποιός στις εμμηνοπαυσιακές γυναίκες είναι: 

  • Να καθαρίζουν τακτικά το δέρμα τους. Ο καθαρισμός είναι σημαντικός για το δέρμα, διότι του προσθέτει υγρασία. Το κλειδί όμως είναι να χρησιμοποιούν καθαριστικό κατάλληλο για ξηρό δέρμα. Τα ήπια καθαριστικά σε μορφή κρέμας, τα οποία ενυδατώνουν το δέρμα, είναι τα κατάλληλα, ενώ ήπια καθαριστικά χρειάζονται και για το ντους.
  • Να το ενυδατώνουν καθημερινά. Η μείωση των οιστρογόνων κατά την εμμηνόπαυση οδηγεί σε ξηρότητα του δέρματος και κνησμό. Τα συμπτώματα αυτά είναι ιδιαιτέρως έντονα όταν είναι μειωμένη η περιβαλλοντική υγρασία. Για να αποφύγουν την ξηροδερμία, να αλείφουν το δέρμα τους μετά το μπάνιο με πλούσια υδατική κρέμα (ιδανικά πρέπει να περιέχει υαλουρονικό οξύ ή γλυκερίνη). Ενυδάτωση χρειάζεται και το πρόσωπό (μην ξεχνούν το λαιμό και τη γραμμή του πιγουνιού). Αν παρουσιάζουν κνησμό (φαγούρα) εξαιτίας της ξηροδερμίας, να τοποθετούν στο δέρμα ψυχρά επιθέματα και ενυδατικές κρέμες.
  • Να φροντίζουν τα χέρια τους. Το δέρμα στις άκρες χείρες χάνει υγρασία, κολλαγόνο και λίπος κατά την εμμηνόπαυση. Όλα αυτά μπορεί να του προκαλέσουν ρυτίδες και να κάνουν πιο εμφανείς τις φλέβες. Για να μειώσουν την εμφάνιση των ρυτίδων, να τα ενυδατώνουν πολλές φορές καθημερινά. Να τα προστατεύουν επίσης από τον ήλιο και να φορούν γάντια όταν κάνουν δουλειές στο σπίτι ή στον κήπο.
  • Να μειώνουν τις ρυτίδες. Οι ρυτίδες είναι εντονότερες στο ξηρό δέρμα, επομένως θα πρέπει να φροντίζουν για την ενυδάτωσή του καθημερινά σε όλο το πρόσωπό, από το μέτωπο έως χαμηλά στο λαιμό. Να προτιμούν προϊόντα ειδικά σχεδιασμένα για να καταπολεμούν τις λεπτές γραμμές και τη χαλάρωση του δέρματος.
  • Να φροντίζουν σωστά την ακμή. Οι ορμονικές διακυμάνσεις της περιεμμηνόπαυσης μπορεί να προκαλέσουν ακμή σε μερικές γυναίκες. Όμως τα προϊόντα για τη νεανική ακμή δεν είναι τα κατάλληλα για τις μεγαλύτερες ηλικίες. Θα πρέπει να καθαρίζουν το δέρμα με ήπιο, ενυδατικό καθαριστικό και να μην το τρίβουν. Δεν πρέπει επίσης να πειράζουν τα σπυράκια τους. Αν με αυτά τα απλά μέτρα δεν δουν βελτίωση ή αν έχουν πολλά σπυράκια, να συμβουλευθούν το δερματολόγο τους.
  • Αντιμετωπίζοντας τις κηλίδες της ηλικίας. Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο στα χρόνια της νιότης αρχίζει να αποτυπώνεται έντονα στο δέρμα μετά την εμμηνόπαυση. Έτσι εμφανίζονται κηλίδες ή ακόμα και ολόκληρες περιοχές στο πρόσωπο, τα χέρια, το λαιμό, τα μπράτσα ή το θώρακα, που έχουν πιο σκούρο χρώμα από το υπόλοιπο δέρμα. Για να αποτρέψουν την επιδείνωσή τους, πρέπει κατ' αρχάς να προστατεύσουν το δέρμα από τον ήλιο. Χειμώνα-καλοκαίρι, να μη βγαίνουν έξω χωρίς αντηλιακό με SPF τουλάχιστον 30. Απαραίτητη είναι επίσης μία επίσκεψη στον δερματολόγο ιατρό το χρόνο, για να ελέγχει το δέρμα τους.
  • Να τρώνε πολλά φρούτα και σαλάτες. Καθώς μειώνονται τα οιστρογόνα, ελαττώνεται και το κολλαγόνο, το οποίο κάνει το δέρμα νεανικό και σφριγηλό. Η κατανάλωση τροφίμων πλουσίων σε αντιοξειδωτικά ίσως μπορεί να ενισχύσει το δέρμα. Να προτιμούν φρούτα και λαχανικά με έντονα χρώματα (όσο πιο έντονα είναι, τόσο περισσότερα αντιοξειδωτικά περιέχουν).
  • Να γυμνάζονται συστηματικά. Η συχνή άσκηση τονώνει τους μυς, καταπραΰνει το στρες και διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος, η οποία φθίνει με την ηλικία. Η αυξημένη ροή αίματος στο δέρμα το κάνει να δείχνει πιο λαμπερό και πιο υγιές.
  • Να κοιμούνται καλά. Ο επαρκής ύπνος είναι εξαιρετικά σημαντικός για ξεκούραστη όψη και δέρμα. Αν έχουν έλλειψη ύπνου, μπορεί να παρουσιάσουν μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια και πιο βαθιές ρυτίδες. Επιπλέον, η έλλειψη ύπνου προκαλεί αλλαγές στην ορμονική ισορροπία και στο μεταβολισμό, παρόμοιες με αυτές της γήρανσης, εντείνοντας τα σημάδια της. Και τέλος, θα πρέπει να ελέγχουν το στρες του καθώς εντείνει την ξηρότητα και την ευαισθησία του δέρματος, ενώ το κάνει να δείχνει κουρασμένο.  
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η κλαδική μελέτη της ICAP CRIF την υπολογίζει στο 3-4%
23/4/2024 7:15:07 πμPharmasept Hygienic Shower Cream
Νέο κρεμώδες αφρόλουτρο εντατικής ενυδάτωσης & θρέψης






Σχετικά άρθρα

Η εμβληματική Bepanthol Cream πρωταγωνιστεί σε… make up workshop
Με λαμπερούς καλεσμένους από τον χώρο του beauty & fashion
Οι τρεις τάσεις που διαμορφώνουν την αγορά του καλλυντικού το 2024
Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Mintel
«Αγάπησε το δέρμα σου και φρόντισέ το σε συνεργασία με τον δερματολόγο σου»
Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα της εκστρατείας της ΕΔΑΕ για τα αυτοάνοσα – αυτοφλεγμονώδη δερματικά νοσήματα
Τεράστια η αύξηση πωλήσεων για τα προϊόντα περιποίησης προσώπου
Σύμφωνα με τον ΠΣΒΑΚ το φαρμακείο αποτελεί το 2ο πιο δυνατό κανάλι διανομής