Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

Η Ελλάδα αποτρέπει τις επενδύσεις στην υγεία

5/11/2014 10:58:56 πμ
Πόσο μας κοστίζει η έλλειψη επενδύσεων στην Έρευνα και Ανάπτυξη, στις ιατρικές τεχνολογίες αλλά και σε νέα καινοτόμα φάρμακα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας εδώ και χρόνια είναι η προσέλκυση επενδύσεων γενικότερα και ειδικότερα στην Έρευνα και Ανάπτυξη (Ε&Α), στις σύγχρονες ιατρικές τεχνολογίες αλλά και σε νέα καινοτόμα φάρμακα. Το φλέγον ζήτημα της προώθησης της καινοτομίας στον τομέα της υγείας συζητήθηκε μεταξύ άλλων σε δύο εκδηλώσεις στην Αθήνα στην ημερίδα για την πρώτη παρουσίαση του νέου think tank Prix Gallien τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου και στο συνέδριο Εξατομικευμένη Θεραπεία & Καινοτομία ΙΙ, το οποίο ολοκλήρωσε τις εργασίες του στις 29 Οκτώβρη.


 

Ο επίκουρος καθηγητής Κ. Σουλιώτης υπήρξε κατηγορηματικός: «Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποτρέψουμε έρευνες στην Ελλάδα. Αποτρέπουμε τις εταιρείες από το να επενδύουν στην Ελλάδα».

Εκπρόσωποι της αγοράς και πολιτικοί παράγοντες κάνουν πράγματι λόγο για απουσία σχεδιασμού αναφορικά με το αναπτυξιακό μοντέλο που θα ακολουθήσει η χώρα. Και ενώ, όπως τονίζουν, στόχος θα έπρεπε να είναι η εξωστρέφεια, η αύξηση της παραγωγικότητας και η προώθηση της καινοτομίας, σύμφωνα με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητά της, υπάρχει σαφής έλλειψη προσανατολισμού.

Τα στοιχεία άλλωστε είναι ενδεικτικά. Η Ελλάδα το 2012 ήρθε στις τελευταίες θέσεις στην Ε.Ε. των 27, σε αναλογία δαπανών για Ε&Α προς ΑΕΠ, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα δεδομένα του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα στο χώρο της υγείας, οι οικονομολόγοι της υγείας έχουν πολλές φορές επισημάνει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώραςγια την προσέλκυση επενδύσεωνστην κλινική έρευνα από τη φαρμακευτική βιομηχανία. Εντούτοις, το ρυθμιστικό πλαίσιο, παρά τις όποιες βελτιώσεις, εξακολουθεί να παραμένει γραφειοκρατικό και ως εκ τούτου χρονοβόρο. Ο χρόνος, όμως, είναι χρήμα και η ταχύτητα στόχος για τις εταιρείες που επενδύουν σε ιατρικές τεχνολογίες και θεραπείες στην αιχμή της καινοτομίας. Οι οικονομολόγοι της υγείας αναμένουν ότι αν βελτιωθεί άμεσα ο χρόνος που απαιτείται για την έγκριση διεξαγωγής κλινικών μελετών, τα έσοδα για τα δημόσια ταμεία θα υπερδιπλασιαστούν.

Όπως επισημαίνουν ιατρικοί κύκλοι, η καινοτομία στην καθημερινή ιατρική πρακτική δεν συνίσταται μόνο στα οφέλη για τους ασθενείς που συμμετέχουν σε κάποια κλινική έρευνα –τα οποία είναι σαφώς πολύ σημαντικά– αλλά και στην υιοθέτηση από το ΕΣΥ σύγχρονων ιατρικών τεχνολογιών και θεραπευτικών σχημάτων και φυσικά την εισαγωγή και αποζημίωση από την κοινωνική ασφάλιση νέων, καινοτόμων φαρμάκων. Είναι γνωστό άλλωστε, τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι, ότι κατ' αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνονται καλύτερα αποτελέσματα για τους ασθενείς και παράλληλα το σύστημα υγείας εξοικονομεί πόρους από την αποφυγή άσκοπων θεραπειών, τη μείωση του χρόνου νοσηλείας κλπ.

Η ασκούμενη πολιτική υγείας στην Ελλάδα στη βάση της συνεχούς συμπίεσης του κόστους έχει πλέον φτάσει στα όριά της ανορθολογικότητας, διαμηνύουν οι ειδικοί του χώρου. Αν δεν ακολουθηθούν σύγχρονες δοκιμασμένες πολιτικές, οι οποίες θα στοχεύουν στηνκαλύτερη δυνατή σχέση κόστους – αποτελεσματικότητας, σύντομα το σύστημα θα σταματήσει να αποδίδει με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ασθενείς.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα των αγκυλώσεων και της γραφειοκρατίας είναι το υφιστάμενο σύστημα τιμολόγησης και αποζημίωσης φαρμάκων. Νέα φάρμακα εισάγονται με το σταγονόμετρο, ενώ τα λάθη στην τιμολόγησή τους διορθώνονται μερικώς, κατ' επιλογή και όταν επισημανθούν από τις φαρμακευτικές εταιρείες, εις βάρος φυσικά των ίδιων των ασθενών, αλλά και της βιομηχανίας.

Ιατροί, οικονομολόγοι της υγείας και φαρμακευτική βιομηχανία κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου με τις παρεμβάσεις τους.


 

Πηγή: Onmed.gr

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και πέτυχαν σημαντική αύξηση των πωλήσεών τους από το 2023 στο 2024
Και δημιουργία καναλιού καινοτομίας στον προϋπολογισμό του 2025






Σχετικά άρθρα

Δωρεάν μετρήσεις πίεσης σε 18 πόλεις της Ελλάδας
Στο πλαίσιο του May Measurement Month
Επηρεασμένη πνευμονική λειτουργία και κακό έλεγχο του άσθματος δείχνει έρευνα της ΕΠΕ
Καταγράφεται αυξημένη χρήση κορτικοστεροειδών από το στόμα, παρά τη διαδεδομένη χρήση βιολογικών παραγόντων
Podcast «Πες ΜΑΣ ΤΟ»: Νέος κύκλος επεισοδίων
Από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού 'Αλμα Ζωής
Παγκόσμια Ημέρα Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νοσημάτων του Εντέρου
Ανοιχτή ενημερωτική εκδήλωση για το κοινό