Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας γίνεται πανεπιστήμιο;

11/10/2017 10:04:30 πμ
Οι αντιδράσεις από την ομοσπονδία πανεπιστημιακών ΠΟΣΔΕΠ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Την απόσυρση της κοινής υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ) των υπουργών  Παιδείας και Υγείας για την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) ζητά η ομοσπονδία των πανεπιστημιακών ΠΟΣΔΕΠ, με την καταγγελία ότι επιχειρείται η «πανεπιστημιοποίηση» της σχολής και μάλιστα με κλειστές διαδικασίες, δηλαδή χωρίς ανοιχτή προκήρυξη θέσης.


Η ΚΥΑ έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και από τις ιατρικές σχολές, ωστόσο η ΠΟΣΔΕΠ έχει πάρει ήδη απόφαση να προσφύγει στο ΣτΕ με στόχο να κηρυχθεί η όλη διαδικασία αντισυνταγματική και άκυρη


Πιο αναλυτικά, με την ΚΥΑ συγκροτούνται 7μελείς επιτροπές κρίσης για ένταξη σε βαθμίδα καθηγητών των διδασκόντων της ΕΣΔΥ, η οποία αποτελεί ΝΠΔΔ του υπουργείου Υγείας και όχι ΑΕΙ. Η αρχή γίνεται με 29 διδάσκοντες.


«Πρόκειται για μια πρωτοφανή για την ακαδημαϊκή κοινότητα διαδικασία-παρωδία, μοναδική για τα ακαδημαϊκά δεδομένα της χώρας μας, σύμφωνα με την οποία, βάσει του ν. 4452/2017, οι διδάσκοντες και επιστημονικοί συνεργάτες της ΕΣΔΥ αποφασίζουν από μόνοι τους, με μία απλή αίτηση (!), για ποιο γνωστικό αντικείμενο και σε ποια βαθμίδα θα κριθούν (επίκουρου καθηγητή, αναπληρωτή ή καθηγητή) και μάλιστα με «κλειστή διαδικασία», χωρίς δηλαδή οποιοσδήποτε άξιος επιστήμονας από την Ελλάδα ή το εξωτερικό να μπορεί να διεκδικήσει τη θέση αυτή! Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις, τα γνωστικά αντικείμενα τα οποία έχουν επιλέξει οι ίδιοι οι υποψήφιοι, δεν ευσταθούν επιστημονικά και καθίστανται "φωτογραφικά" ή εντάσσονται σε πολλαπλά, ξεχωριστά επιστημονικά πεδία», αναφέρει η ΠΟΣΔΕΠ.


Στο πλαίσιο της διαδικασίας, η ΕΣΔΥ προτείνει τις 7μελείς επιτροπές κρίσης των παραπάνω, χωρίς να ακολουθούνται ακαδημαϊκά κριτήρια, καθώς καλούνται καθηγητές ΑΕΙ να κρίνουν τους διδάσκοντες και επιστημονικούς συνεργάτες της ΕΣΔΥ, χωρίς -σε πολλές περιπτώσεις- οι εκλέκτορες να έχουν το ίδιο ή έστω συναφές γνωστικό αντικείμενο με αυτό της συγκεκριμένης θέσης, ενώ παράλληλα οι ίδιοι εκλέκτορες κρίνουν υποψηφίους σε εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους γνωστικά αντικείμενα.


«Πρόκειται για ένα σκάνδαλο πρώτου μεγέθους, το οποίο όμως αντικατοπτρίζει το ρουσφετολογικό θράσος και την αντιακαδημαϊκότητα, με την οποία η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την τριτοβάθμια εκπαίδευση, εντάσσοντας σε αυτήν με πρωτοφανή τρόπο την ΕΣΔΥ» παρατηρεί η ΠΟΣΔΕΠ και καλεί όλους τους πανεπιστημιακούς καθηγητές-μέλη των επταμελών επιτροπών να παραιτηθούν.

Πληροφορίες από εδώ.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η φαρμακοβιομηχανία με τη σύμφωνη γνώμη του υπ. Υγείας αλλάζει τον χάρτη των συνταγογραφούμενων φαρμάκων
Υλοποιείται με την υποστήριξη της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου






Σχετικά άρθρα

EFPIA: Παρά τις βελτιώσεις, η φαρμακευτική νομοθεσία έχει πολύ δρόμο να διανύσει για να γίνει η Ευρώπη ανταγωνιστική στα φάρμακα
Η Nathalie Moll απαντά στην ψηφοφορία της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Τα νέα φάρμακα που λανσάρονται στην Αμερική έρχονται στην Ευρώπη με το… σταγονόμετρο
Σύμφωνα με τον Thomas Schneider, Senior Vice President Commercial & Consulting Services EMEA, IQVIA