Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

Η ασπιρίνη συμβάλλει στη θεραπεία καρκίνου του πεπτικού

28/9/2015 2:43:59 μμ
Σε μελέτη διπλασίασε το προσδόκιμο επιβίωσης των ασθενών
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Το ακετυλοσαλικυλικό οξύ (ασπιρίνη) –γνωστό για τη δράση του στην πρόληψη του καρκίνου παχέος εντέρου (συγκεκριμένα η συχνή λήψη του μειώνει τις πιθανότητες εκδήλωσης της νόσου)– φαίνεται πως ωφελεί και τους ήδη πάσχοντες, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Πιο συγκεκριμένα, μελέτη από Ολλανδούς επιστήμονες, που παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ογκολογίας (ECC 2015), έδειξε πως η συστηματική χορήγηση μικρής δόσης ασπιρίνης διπλασίασε το προσδόκιμο επιβίωσης των ασθενών με καρκίνους του γαστρεντερικού συστήματος γενικά.

Η μελέτη

Η μελέτη διεξήχθη σε 13.715 ασθενείς από την Ολλανδία που έπασχαν από καρκίνο στο κόλον έντερο (42,8% των ασθενών), στο ορθό έντερο (25,4%) και στον οισοφάγο (10,2%). Το 30,5% των ασθενών λάμβαναν το φάρμακο πριν από τη διάγνωση του καρκίνου, το 8,3% άρχισαν να το λαμβάνουν μετά τη διάγνωση, ενώ το 61,1% δεν το έλαβαν ποτέ. Η μέση διάρκεια παρακολούθησης των ασθενών ήταν 48,6 μήνες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 28% όσων λάμβαναν ασπιρίνη πέτυχαν το ορόσημο της ίασης που είναι η πενταετής επιβίωση, δηλαδή οι ασθενείς είχαν διπλάσιες πιθανότητες να ζήσουν έπειτα από τέσσερα χρόνια, σε σύγκριση με όσους δεν έλαβαν το φάρμακο. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το όφελος αυτό ίσχυε αφού έλαβαν υπόψη τους άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την επιβίωση, όπως την ηλικία, το στάδιο του καρκίνου, τις αντινεοπλασματικές θεραπείες και τυχόν συνυπάρχοντα προβλήματα υγείας.


Όπως είπε στο συνέδριο η συντονίστρια της μελέτης και υποψήφια διδάκτωρ του Τμήματος Χειρουργικής Ογκολογίας στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Λέιντεν δρ Μαρτίνε Φράους, «τα ευρήματά μας μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στους ασθενείς και στα εθνικά συστήματα Υγείας […] Τώρα θέλουμε να αναλύσουμε δείγματα από τους όγκους αυτών των ασθενών για να βρούμε βιολογικούς δείκτες που θα μας βοηθούν να προβλέπουμε στο μέλλον ποιοι άνθρωποι θα ωφελούνται ακολουθώντας μία αγωγή με ασπιρίνη».


«Με ολοένα περισσότερα επιστημονικά στοιχεία να υποστηρίζουν τον ωφέλιμο ρόλο της ασπιρίνης εναντίον του καρκίνου, ήρθε η ώρα να αναλογιστούμε αν πρέπει να αρχίσουμε να την συνιστούμε στο ευρύτερο κοινό», σχολίασε ο επιστημονικός υπεύθυνος του ECC 2015 δρ Πέτερ Ναρέντι, καθηγητής Χειρουργικής και επικεφαλής του Τμήματος Χειρουργικής στην Ακαδημία Σαλγκρένσκα του Πανεπιστημίου του Γκότενμπουργκ.


Σημειωτέον ότι οι δόσεις του φαρμάκου που δοκιμάζονται στις μελέτες είναι μικρότερες και από τη συνιστώμενη δόση σε παιδιά.

Πώς δρα το ακετυλοσαλικυλικό οξύ

Σύμφωνα με «Τα Νέα», η ωφέλιμη δράση της ασπιρίνης οφείλεται στις αιμολυτικές και αντιθρομβωτικές ιδιότητές της, που απορρέουν από το ότι εμποδίζει τη συγκόλληση των αιμοπεταλίων. Τα καρκινικά κύτταρα που κυκλοφορούν στο αίμα πιστεύεται ότι «κρύβονται» από το ανοσοποιητικό σύστημα, εκμεταλλευόμενα τα ενωμένα αιμοπετάλια που βρίσκονται γύρω τους. Επειδή λοιπόν η ασπιρίνη εμποδίζει την ένωση αυτή, αφήνει «εκτεθειμένα» τα καρκινικά κύτταρα, τα οποία αναγνωρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και τους επιτίθεται.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Καταγράφεται αυξημένη χρήση κορτικοστεροειδών από το στόμα, παρά τη διαδεδομένη χρήση βιολογικών παραγόντων
Από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού 'Αλμα Ζωής






Σχετικά άρθρα

Δωρεάν μετρήσεις πίεσης σε 18 πόλεις της Ελλάδας
Στο πλαίσιο του May Measurement Month
Επηρεασμένη πνευμονική λειτουργία και κακό έλεγχο του άσθματος δείχνει έρευνα της ΕΠΕ
Καταγράφεται αυξημένη χρήση κορτικοστεροειδών από το στόμα, παρά τη διαδεδομένη χρήση βιολογικών παραγόντων
Podcast «Πες ΜΑΣ ΤΟ»: Νέος κύκλος επεισοδίων
Από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού 'Αλμα Ζωής
Παγκόσμια Ημέρα Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νοσημάτων του Εντέρου
Ανοιχτή ενημερωτική εκδήλωση για το κοινό