Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Η άσκηση μειώνει τα συμπτώματα κατάθλιψης στα παιδιά

16/1/2017 9:43:05 πμ
Η γυμναστική βελτιώνει τη διάθεση σε μεγάλους και μικρούς
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η άσκηση και η γυμναστική μειώνει τις πιθανότητες να εμφανίσουν τα παιδιά συμπτώματα κατάθλιψης υποστηρίζει νορβηγική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics.


 

Επιστημονική ομάδα του Νορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας, με επικεφαλής τον Δρ Τοντζε Ζαλ, μελέτησε μια ομάδα παιδιών συγκεντρώνοντας στοιχεία για την ψυχική τους κατάσταση όταν αυτά ήταν 6 ετών και στη συνέχεια 8 και 10 χρονών.

 


Τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας είχαν καταγραφεί μέσω βηματόμετρων σε ηλικία 6 και 8 ετών, που είχαν χρησιμοποιήσει για μια εβδομάδα τα παιδιά.


Όταν ήταν 6 ετών εμπλέκονταν κατά μέσο όρο σε μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα για 1,19 ώρες, ενώ είχαν 8,58 ώρες καθιστικού χρόνου.

Σε ηλικία οκτώ ετών, ο ενεργός χρόνος ήταν 1,18 ώρες την ημέρα κατά μέσο όρο και 9,22 ώρες κάθονταν.


Μετά την αξιολόγηση 9 συμπτωμάτων σχετικών με την κατάθλιψη, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι κατά μέσο όρο τα παιδιά είχαν 0,52 συμπτώματα σε ηλικία 6 και 10 ετών και 0,46 σε ηλικία 8 ετών.

Τα υψηλότερα επίπεδα μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας όταν τα παιδιά ήταν 6 και 8 ετών σχετίστηκαν με λιγότερα συμπτώματα μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής δύο χρόνια αργότερα, με κάθε επιπλέον ώρα σωματικής ενεργοποίησης να σχετίζεται με μέτρια μείωση των συμπτωμάτων.

 


Ωστόσο, η μελέτη δεν εντόπισε σχέση μεταξύ απραξίας και καταθλιπτικών συμπτωμάτων.

 


«Τα στοιχεία δείχνουν ότι η αυξημένη σωματική δραστηριότητα των παιδιών μπορεί να εμποδίσει την εκδήλωση της κατάθλιψης μετέπειτα, παρά το γεγονός ότι είναι σπάνια η εμφάνισή της κατά την παιδική ηλικία» σχολιάζει η Δρ Ζαλ.


Αιτιολογώντας τη σχέση των δύο παραμέτρων, ο Δρ Γκάρι Γκοντφιλντ ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Οτάβα στον Καναδά λέει πως «η άθληση συντελεί στη έκκριση χημικών ουσιών, όπως η σεροτονίνη, η ντοπαμίνη και οι ενδορφίνες, στον εγκέφαλο που μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεση ή να μειώσουν τα αισθήματα κατάθλιψης.


Επίσης, η γυμναστική μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της κορτιζόλης, ορμόνη που έχει σχετιστεί με το στρες».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ για ασθενείς 6-11 ετών
Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που προωθεί τη θεσμοθέτησή της






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους