Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

Η άμεση απάντηση στην κατάθλιψη, κλινικό φροντιστήριο από τη Mylan

19/2/2015 11:08:19 πμ
Περισσότεροι από 400 γιατροί και ψυχολόγοι παρακολούθησαν το κλινικό φροντιστήριο
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


 Η Mylan στo πλαίσιo των Εκπαιδευτικών Ημερίδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας «Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ» 2015 χορήγησε το κλινικό φροντιστήριο με θέμα: «Η άμεση απάντηση στην κατάθλιψη: Διάγνωση και θεραπεία στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας».


  •  Υπολογίζεται ότι το 2030 η κατάθλιψη θα είναι η κύρια αιτία αναπηρίας παγκοσμίως αποτελώντας περίπου το 6% του συνόλου των νόσων που προκαλούν αναπηρία.
  •  Οι συναισθηματικές διαταραχές αποτελούν τον κυριότερο παράγοντα κινδύνου αυτοκτονίας. Οι σχετικές έρευνες δείχνουν ότι στο 90% των αυτοκτονιών, τα άτομα υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές την περίοδο του θανάτου τους, συχνότερα δε, από συναισθηματικές διαταραχές.
  •  Το 2011, ο ελληνικός πληθυσμός παρουσίασε 2,6 φορές περισσότερες πιθανότητες να υποφέρει από σοβαρή κατάθλιψη σε σύγκριση με το 2008, εκτινάσσοντας τον επιπολασμό της κατάθλιψης στη χώρα μας στο 8,2%.

Ο Καθηγητής Ψυχιατρικής και Πρόεδρος της ΕΨΕ, Dr. Δημήτρης Πλουμπίδης, συντόνισε το φροντιστήριο, ενώ εκπαιδευτές ήταν ο Dr. Γιώργος Κωνσταντακόπουλος, Ψυχίατρος, MD, PhD Επιστημονικός συνεργάτης Α΄ Ψυχιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών & Institute of Psychiatry, King’s College London, και η κα. Νικολέτα Ιωαννίδη, Κλινική Ψυχολόγος, MSc, Επιστημονικός συνεργάτης Α΄ Ψυχιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η κατάθλιψη είναι μία ιατρική νόσος που επιδρά στην σκέψη, τα συναισθήματα, τη σωματική υγεία και τη συμπεριφορά. Δυστυχώς πολλοί άνθρωποι που έχουν κατάθλιψη, δε μιλάνε στο γιατρό τους για το πώς νιώθουν. Το πρώτο σημαντικό βήμα για να νιώσουν καλύτερα είναι να μιλήσουν με έναν γιατρό για το πώς νιώθουν. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι θεράποντες ιατροί θα πρέπει να είναι εξοικειωμένοι με τα απαραίτητα βήματα και τεχνικές που θα τους βοηθήσουν στην έγκαιρη ανίχνευση και διάγνωση της κατάθλιψης», δήλωσε ο Dr. Γιώργος Κωνσταντακόπουλος.

Περισσότεροι από 400 γιατροί και ψυχολόγοι παρακολούθησαν το κλινικό φροντιστήριο, έθεσαν ερωτήματα και πήραν στα χέρια τους το ερωτηματολόγιο για τη διάγνωση της κατάθλιψης.

Η κα. Χριστίνα Πούλου, Country Manager της Mylan στην Ελλάδα δήλωσε: «Στη Mylan, έχουμε δεσμευτεί να θέσουμε νέα πρότυπα στον τομέα της περίθαλψης. Επιδιώκουμε να ανατρέψουμε τις παγιωμένες αντιλήψεις και να εισαγάγουμε νέους, βελτιωμένους τρόπους που θα βοηθήσουν τους ανθρώπους οπουδήποτε, να απολαύσουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Αυτό το κλινικό φροντιστήριο αποτελεί μέρος μιας σειράς ενεργειών που αποσκοπούν στην εκπλήρωση της εταιρικής μας αποστολής.»

Συμπεράσματα


Η δυνατότητα να διαγνωσθεί και να αντιμετωπιστεί η κατάθλιψη στο πλαίσιο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας είναι σημαντική. Οι γιατροί της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας χρειάζονται κατάλληλη εκπαίδευση ώστε να διαγνώσουν και να αντιμετωπίσουν την κατάθλιψη, διακρίνοντας παράλληλα τις περιπτώσεις που οφείλουν να παραπέμψουν σε ειδικό. Για να είναι αυτό εφικτό χρειάζεται μέθοδος και κατάλληλα εργαλεία ώστε να διευκολυνθούν οι γιατροί σε αυτό τους το έργο. Τέτοιες μέθοδοι για τη σύντομη ανίχνευση, την αποτελεσματική διάγνωση και αντιμετώπιση της κατάθλιψης έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια σε πολλές χώρες με προηγμένα συστήματα υγείας. Στη διάρκεια του κλινικού φροντιστηρίου αναπτύχθηκε αντίστοιχη μεθοδολογία με στόχο να υπάρξει κατάλληλη εκπαίδευση των ιατρών και στη χώρα μας. Αφοσιωμένη στο να εισάγει νέα πρότυπα στον τομέα της περίθαλψης, η Mylan υποστηρίζει αυτό το κλινικό φροντιστήριο, στοχεύοντας στην περαιτέρω ενίσχυση της εκπαίδευσης των γιατρών στη χώρα μας και παρουσιάζοντας νέες μεθόδους για την κλινική αξιολόγηση, το σχεδιασμό της θεραπείας, τη φαρμακευτική αγωγή και την κατάρτιση χρήσιμων ερωτηματολογίων.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και δημιουργία καναλιού καινοτομίας στον προϋπολογισμό του 2025
14/5/2024 12:07:53 πμΜαμά για πάντα!
Στην ITF Hellas Α.Ε. η έναρξη της μητρότητας εορτάζεται με σύμμαχο τα προϊόντα Iofolen®






Σχετικά άρθρα

Δωρεάν μετρήσεις πίεσης σε 18 πόλεις της Ελλάδας
Στο πλαίσιο του May Measurement Month
Επηρεασμένη πνευμονική λειτουργία και κακό έλεγχο του άσθματος δείχνει έρευνα της ΕΠΕ
Καταγράφεται αυξημένη χρήση κορτικοστεροειδών από το στόμα, παρά τη διαδεδομένη χρήση βιολογικών παραγόντων
Podcast «Πες ΜΑΣ ΤΟ»: Νέος κύκλος επεισοδίων
Από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού 'Αλμα Ζωής
Παγκόσμια Ημέρα Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νοσημάτων του Εντέρου
Ανοιχτή ενημερωτική εκδήλωση για το κοινό