Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Η αλήθεια για τη Φραπελιά

7/2/2007
Ο Νίκος Τυμπανίδης, στέλεχος της εταιρείας Benostan, δηλώνει στο «Φαρμακευτικό Κόσμο» ότι «οι θεραπευτικές ιδιότητες της ελιάς είναι γνωστές από πάρα πολύ παλιά. Όμως, εμφανίσθηκαν τώρα κάποιοι οι οποίοι εκμεταλλεύονται κάποια πράγματα σχετικά με αυτές τις ιδιότητες...»
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

του Βασίλη Βενιζέλου

Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο Υγείας αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ''δεν υπάρχει καμία συστηματική επιστημονική μελέτη και βιβλιογραφική αναφορά που να επιβεβαιώνει τη χρησιμότητα του εκχυλίσματος καρπών και φύλλων ελιάς ...''







Σας ρωτώ: Τι θα γίνει με τα ραντισμένα φύλλα της ελιάς; Απαιτείται μεγάλη προσοχή στην επιλογή των σκευασμάτων και τον τρόπο χρήσης, εξειδικευμένοι γιατροί, αλλά και ειδικοί και αξιόπιστοι επαγγελματίες, αν θέλουμε να αξιοποιήσουμε τα όποια θετικά θεραπευτικά αποτελέσματα περιέχει η ελιά
.

Παρεμβάσεις για την ελιά

Τη θέσπιση νομοθετικής ρύθμισης με την οποία θα καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη δημόσια προβολή παραφαρμακευτικών σκευασμάτων εξήγγειλε ο υπουργός Υγείας Δημ. Αβραμόπουλος, με αφορμή το θόρυβο που προκάλεσε η τηλεοπτική παρουσίαση σκευασμάτων από φύλλα ελιάς τα οποία διαθέτουν δήθεν θεραπευτικές ιδιότητες. Λίγες ημέρες μετά το ξέσπασμα του θορύβου και ενώ η μαζική ψύχωση είχε αρχίσει να λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, το υπουργείο Υγείας έδωσε στη δημοσιότητα σχετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ).

Η θέση του υπουργείου: Υπάρχουν κίνδυνοι

Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο Υγείας αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «δεν υπάρχει καμία συστηματική επιστημονική μελέτη και βιβλιογραφική αναφορά που να επιβεβαιώνει τη χρησιμότητα του εκχυλίσματος καρπών και φύλλων ελιάς και ως εκ τούτου δεν έχει αποδεδειγμένα θεραπευτικά αποτελέσματα. Επειδή δεν έχει ελεγχθεί τοξικότητα ή του εν λόγω προϊόντος, είναι πιθανό να εγκυμονεί η χρήση του και άμεσους κινδύνους για τον ασθενή. Είναι άκρως επικίνδυνη η εκμετάλλευση της ελπίδας των πασχόντων από νεοπλάσματα, οι οποίοι πιθανότατα θα οδηγηθούν στη χρήση του συγκεκριμένου προϊόντος εγκαταλείποντας τη χορηγούμενη από τους υπεύθυνους γιατρούς καθιερωμένη θεραπευτική αγωγή. Κάτι που μπορεί να οδηγήσει και σε μη αναστρέψιμες βλάβες της υγείας των ασθενών. Οι κατά καιρούς εμφανίσεις τέτοιου είδους προϊόντων, τα οποία δεν έχουν πιστοποίηση από θεσμοθετημένα όργανα, όπως το ΚΕΣΥ και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.) και τα οποία προωθούνται από μη ειδικούς για ευνόητους λόγους, εγκυμονούν κινδύνους για τη δημόσια υγεία και ως εκ τούτου οδηγούν σε παραπληροφόρηση των ασθενών».

Η θέση του ειδικού: Παρενέργειες χωρίς οφέλη

Πέρα από τους αυτονόητους κινδύνους που εγκυμονεί για τους ασθενείς η εγκατάλειψη της αντικαρκινικής θεραπείας υπέρ της... φραπελιάς, ο πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας Δημ. Μπαφαλούκος δίνει στον "Φ.Κ." και μία άλλη διάσταση του προβλήματος, αυτή τη φορά για το ενδεχόμενο να συνεχίσει κανείς την αντικαρκινική θεραπεία με παράλληλη χρήση του εκχυλίσματος από φύλλα ελιάς. Ο Δημ. Μπαφαλούκος μας εξηγεί ότι «η τοξικότητα του συγκεκριμένου εκχυλίσματος δεν έχει ελεγχθεί. Μπορεί να μην υπάρχει αλληλεπίδραση με την καθιερωμένη αντικαρκινική θεραπεία, αλλά τέτοια σκευάσματα δεν βοηθούν καθόλου, απεναντίας επιβαρύνουν με διάφορες παρενέργειες, Έχουμε, δηλαδή, παρενέργειες χωρίς οφέλη. Μπορούμε με σιγουριά να πούμε ότι τέτοια σκευάσματα προκαλούν γαστρεντερική τοξικότητα».

Η θέση των ομοιοπαθητικών: Κίνδυνοι για τη δημοσία υγεία

Παρέμβαση στο θέμα έκανε και η Ελληνική Εταιρεία Ομοιοπαθητικής Ιατρικής, η οποία διαχώρισε τη θέση της από την προβολή τέτοιων σκευασμάτων και τόνισε μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της ότι «οι πληροφορίες που δίνονται στο κοινό σχετικά με θεραπευτικές ιδιότητες κάποιας ουσίας θα πρέπει να είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες, σύμφωνα με την πάγια απαίτηση της Ιατρικής περί ύπαρξης επιστημονικών μελετών στη διεθνή βιβλιογραφία. Η δημόσια δήλωση θεραπευτικών ιδιοτήτων από ΜΜΕ, χωρίς την ύπαρξη αυτών των μελετών, από όποιον και αν προέρχεται ενέχει κινδύνους για τη δημόσια υγεία».

Η θέση του επαγγελματία: Απαιτείται μεγάλη προσοχή

Ενδιαφέρουσα είναι και η θέση του στελέχους της εταιρείας Benostan Νίκου Τυμπανίδη, μία εταιρεία που εξειδικεύεται εδώ και 25 χρόνια στην έρευνα και την ανάπτυξη των θεραπευτικών ιδιοτήτων της ελιάς. Ο Νίκος Τυμπανίδης δηλώνει στο «Φαρμακευτικό Κόσμο» ότι «οι θεραπευτικές ιδιότητες της ελιάς είναι γνωστές από πάρα πολύ παλιά. Όμως, εμφανίσθηκαν τώρα κάποιοι οι οποίοι εκμεταλλεύονται κάποια πράγματα σχετικά με αυτές τις ιδιότητες. Τα αφεψήματα είναι σημαντικά, αλλά χωρίς την παρουσία και την παρέμβαση γιατρού είναι πολύ δύσκολο να γίνει αξιολόγηση για την ελιά.

Σας ρωτώ: Τι θα γίνει με τα ραντισμένα φύλλα της ελιάς; Απαιτείται μεγάλη προσοχή στην επιλογή των σκευασμάτων και τον τρόπο χρήσης, εξειδικευμένοι γιατροί, αλλά και ειδικοί και αξιόπιστοι επαγγελματίες, αν θέλουμε να αξιοποιήσουμε τα όποια θετικά θεραπευτικά αποτελέσματα περιέχει η ελιά».
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με τη νέα ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ
Ψεύτικες ιστοσελίδες το διαφημίζουν με χαμηλό κόστος, προειδοποιεί η Kaspersky






Σχετικά άρθρα

Η σεμαγλουτίδη στο στόχαστρο των κυβερνοεγκληματιών
Ψεύτικες ιστοσελίδες το διαφημίζουν με χαμηλό κόστος, προειδοποιεί η Kaspersky
ΦΣΑ: Η διαδικασία για αλλαγές των εφημεριών
Θα γίνεται από την πλατφόρμα του Συλλόγου
ΟΣΦΕ: Στα ελληνικά η έρευνα της FIP για τα point-of-care tests στο φαρμακείο
Και οι σχετικές θέσεις για τα οφέλη τους από το Κέντρο ΑΡΕΤΑΙΟΣ
Κλοπές σε 12 φαρμακεία της Θεσσαλονίκης τις τελευταίες 15 ημέρες
Συνάντηση με τον αστυνομικό διευθυντή της πόλης ζητά ο Δ. Ευγενίδης