Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Γνωρίζετε τα συμπτώματα του καρκίνου του μαστού;

17/1/2017 10:27:38 πμ
Δείτε τα λεμόνια που αποκαλύπτουν τα συμπτώματά του
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ο καρκίνος του μαστού δεν αναγνωρίζεται μόνο με την ψηλάφηση ενός όζου στο στήθος. Υπάρχουν διάφορα συμπτώματα που μπορεί να σηματοδοτήσουν την πάθηση και η έγκαιρη διάγνωση είναι το κλειδί για τη θεραπεία.


Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να είναι η πυκνή μάζα, ένα βαθούλωμα στο δέρμα, η διάβρωση του δέρματος, το κοκκίνισμα ή η θερμότητα σε ένα σημείο, η διαφυγή υγρού από τη θηλή, η εμφάνιση ενός εξογκώματος, μια φλέβα που εμφανίζεται στην επιφάνεια και μεγαλώνει, η εισολκή της θηλής («βουλιάζει» προς τα μέσα), η αλλαγή στο μέγεθος ή το σχήμα του μαστού, η απόκτηση μιας εμφάνισης στο δέρμα που θυμίζει τη φλούδα του πορτοκαλιού, το ζάρωμα ή η δημιουργία μικρών «βελονιών» στο δέρμα και, ως γνωστόν, η ψηλάφηση ενός εσωτερικού όζου.

Αν και στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων τα συμπτώματα αυτά οφείλονται σε κάτι αθώο, στις μία στις δέκα μπορεί να σηματοδοτούν κάτι σοβαρό.

Εκστρατεία "Know your lemons"

Μια νεαρή σχεδιάστρια, η Corrine Beaumont, η οποία έχασε πολύ πρόωρα τις γιαγιάδες της από τη νόσο (ήσαν 40 και 62 ετών), πέρασε πολλά χρόνια προσπαθώντας να βρει ένα τρόπο να ενημερώσει τις γυναίκες για αυτά τα συμπτώματα. Τον τρόπο αυτό τον βρήκε με τα λεμόνια, στα οποία μπόρεσε να απεικονίσει κάθε ένα από τα 12 ύποπτα συμπτώματα που πρέπει να ελέγχονται αμέσως από έναν γιατρό.


Έτσι ξεκίνησε η ενημερωτική εκστρατεία Know Your Lemons (Μάθε τα λεμόνια σου), την οποία έχει αρχίσει η κυρία Beaumont από το 2003.


Η εκστρατεία «Know Your Lemons» έχει μεταφραστεί σε 16 διαφορετικές γλώσσες και χρησιμοποιείται για την εκπαίδευση των γυναικών σε ΗΠΑ, Ισπανία, Τουρκία και Λίβανο, αναφέρει το BBC.

Η κυρία Beaumont πιστεύει ότι το κουτί με τα αυγά μέσα στα οποία είναι τοποθετημένα τα 12 λεμόνια είναι μία πολύχρωμη, φιλική εικόνα που μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες να ξεπεράσουν τον φόβο τους για τον καρκίνο του μαστού. Επιπλέον, μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες να ενημερωθούν για τη νόσο, ανεξάρτητα από το μορφωτικο τους επίπεδο, αφού είναι εύκολα κατανοητή απ' όλες.

Ελλιπής η ενημέρωση για τον καρκίνο του μαστού

Η ενημέρωση των γυναικών για τα συμπτώματα του καρκίνου του μαστού είναι ελλιπής. Πρόσφατη δημοσκόπηση του βρετανικού οργανισμού Breast Cancer Care σε 1.000 εθελόντριες έδειξε ότι ενώ το 96% ήξεραν πως ένας ψηλαφητός όγκος μπορεί να είναι καρκίνος, σχεδόν μία στις τρεις δεν ήξεραν ότι εξίσου ύποπτη είναι η εισολκή της θηλής.

Ακόμα περισσότερες δεν ήξεραν ότι το δεύτερο συχνότερο σύμπτωμα είναι μια περιοχή με πάχυνση του ιστού στο μαστό.


Ο δρ Jayant Vaidya, καθηγητής Χειρουργικής και Ογκολογίας στο University College του Λονδίνου (UCL) δήλωσε ότι ένα «βαθούλωμα» ή επιπέδωση του μαστού, ιδίως όταν η γυναίκα σηκώνει το χέρι ή σκύβει προς τα εμπρός, αποτελεί ένα σημαντικό πρώιμο σύμπτωμα - το ίδιο και η ροή εκκρίματος (με ή χωρίς αίμα) από τη θηλή.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Με θέμα την πολιτική υγείας για τον καρκίνο
Σχετικά με τους καρκίνους του πνεύμονα και του τραχήλου της μήτρας






Σχετικά άρθρα

TikTok: Δραστικά μέτρα κατά του περιεχομένου για την απώλεια βάρους
Η νέα ρύθμιση αφορά και τα φάρμακα αδυνατίσματος
Κατανοώντας την επίδραση της αφρικανικής σκόνης στην υγεία
Συστάσεις της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας για τους πολίτες
AstraZeneca: Μια νέα θεραπευτική επιλογή για παιδιά με σοβαρό ηωσινοφιλικό άσθμα
Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ για ασθενείς 6-11 ετών