Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Συμβουλές ομορφιάς

τελευταία νέα


Γιατί το δέρμα μας γίνεται ξηρό το χειμώνα;

28/12/2016 12:02:27 μμ
Πώς θα αντιμετωπίσουμε την ξηροδερμία
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η ξηροδερμία είναι μια πολύ συνηθισμένη δερματολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από διάχυτο ή εντοπισμένο αίσθημα κνησμού, σκληρό και ξηρό δέρμα και κόκκινα στίγματα σαν εξάνθημα που εκδηλώνεται κυρίως στα άκρα, αλλά επίσης στη ράχη, στην κοιλιά και στα σημεία τριβής του σώματος. Αν και ακριβή επιδημιολογικά δεδομένα για την επίπτωσή της δεν υπάρχουν, υπολογίζεται ότι τουλάχιστον το 30% του πληθυσμού εκδηλώνει ξηροδερμία κάποια στιγμή στη ζωή του.

Τα αίτια της ξηροδερμίας

Η ξηροδερμία δεν έχει μία μεμονωμένη αιτία, αλλά μπορεί να οφείλεται σε εξωτερικούς και εσωτερικούς παράγοντες.

Εξωτερικοί παράγοντες

Οι εξωτερικοί παράγοντες αποτελούν τη συνηθέστερη υποκείμενη αιτία της ξηροδερμίας και περιλαμβάνουν το ψύχος σε συνδυασμό με τη χαμηλή υγρασία και τη χρήση κεντρικής θέρμανσης.

'Αλλοι εξωτερικοί παράγοντες είναι το συχνό πλύσιμο με σκληρά σαπούνια (αφαιρούν σμήγμα από το δέρμα), το μπάνιο ή το αφρόλουτρο με καυτό νερό, η κατάχρηση απολυμαντικών και καθαριστικών παραγόντων (κυρίως όταν περιέχουν αλκοόλ), η ανεπαρκής ενυδάτωση του δέρματος με μαλακτικές κρέμες ή ακόμα και η ένδυση με υφάσματα που ερεθίζουν το δέρμα (π.χ. μάλλινα, λινά).


Προσοχή! Οι περισσότεροι από τους εξωτερικούς παράγοντες σχετίζονται με το χειμώνα, με αποτέλεσμα να θεωρεί πολύς κόσμος την ξηροδερμία ως χειμερινό πρόβλημα.

Ωστόσο, η ξηροδερμία εκδηλώνεται όταν υπάρχει προδιάθεση και αυτή δεν έχει εποχικότητα. Αν δεν υπάρχει προδιάθεση, το δέρμα μπορεί να γίνει λίγο πιο ξηρό το χειμώνα, αλλά όχι σε βαθμό να δημιουργήσει ιδιαίτερο πρόβλημα.

Εσωτερικοί παράγοντες

Στους προδιαθεσικούς (εσωτερικούς) παράγοντες για την ανάπτυξη ξηροδερμίας περιλαμβάνονται:

  • Η ηλικία: Η ξηροδερμία είναι συχνότερη στους ηλικιωμένους, επειδή οι σμηγματογόνοι αδένες συρρικνώνονται με την ηλικία και έτσι παράγουν λιγότερο σμήγμα που λιπαίνει το δέρμα, ενώ ταυτοχρόνως υπερπαράγονται κερατινοκύτταρα που δημιουργούν το χαρακτηριστικό ξηρό, αφυδατωμένο δέρμα του ηλικιωμένου ατόμου.
  • Η κληρονομικότητα: Χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας κληρονομούμενης νόσου που μπορεί να εκφράζεται με σχετικά ήπια ή έντονη μορφή είναι η ιχθύαση, η οποία χαρακτηρίζεται από δέρμα ξηρό και λεπιδώδες.
  • Το οικογενειακό ιστορικό ξηροδερμίας.
  • Το ατομικό ιστορικό ορισμένων άλλων δερματοπαθειών, όπως η ατοπική δερματίτιδα, το έκζεμα και η ψωρίαση.
  • Συστηματικά νοσήματα: Η ξηροδερμία είναι συχνότερη στους πάσχοντες από ορισμένα συστηματικά νοσήματα, όπως είναι o υποθυρεοειδισμός, ο σακχαρώδης διαβήτης και η ανεπάρκεια ορισμένων βιταμινών και ιχνοστοιχείων (π.χ. βιταμίνης Α, ψευδαργύρου), το σύνδρομο Sjögrens, η HIV/AIDS λοίμωξη, η νεφρική ανεπάρκεια, το λέμφωμα και διάφορες μορφές καρκίνου.
  • Εμμηνόπαυση: Η ξηροδερμία είναι επίσης πιο συνηθισμένη στις εμμηνοπαυσιακές γυναίκες, εξαιτίας των ορμονικών αλλαγών που βιώνουν.
  • Λήψη φαρμάκων: Ορισμένα φάρμακα, ιδιαίτερα για την υπέρταση (π.χ. διουρητικά), τη χοληστερόλη και την ακμή (π.χ. ρετινοειδή, ισοτρετινοΐνη), τα αντιανδρογόνα και η χημειοθεραπεία επίσης μπορεί να καταστήσουν το δέρμα πιο ξηρό και ευαίσθητο.

Διάγνωση στο φαρμακείο

Οι περισσότεροι ασθενείς δεν έχουν τον ίδιο βαθμό ξηρότητας σε όλο το σώμα τους. Οι υγρές περιοχές του, όπως η βουβωνική χώρα και οι μασχάλες, συνήθως δεν εκδηλώνουν ξηροδερμία, αλλά το υπόλοιπο δέρμα μπορεί να είναι ξηρό.

Το ξηρό δέρμα δημιουργεί αίσθημα σφιξίματος ή ακαμψίας που συνοδεύεται από αίσθημα καύσου, «τσιμπήματα» ή/και κνησμό, ξεφλουδίζει και είναι ερυθηματώδες, διάστικτο, σκληρό και/ή φολιδωτό.


Η κατάσταση είναι πιο συχνή στους ηλικιωμένους (των οποίων το δέρμα κατά κάποιο τρόπο ατροφεί-λεπταίνει και επομένως είναι πιο ευάλωτο στην ξηροδερμία) και σε άτομα που εκθέτουν συχνά το δέρμα τους σε επιβαρυντικές συνθήκες (π.χ. ψύχος, κεντρική θέρμανση, σκληρά σαπούνια, απολυμαντικά).


Μερικές απλές ερωτήσεις για τις συνήθειες του τρόπου ζωής θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα πρώτο βήμα αξιολόγησης από ένα φαρμακοποιό, ώστε να ληφθούν τα πρώτα μέτρα αντιμετώπισης (συνιστώνται μαλακτικά προϊόντα, ενυδατικές κρέμες).

Πότε απαιτείται δερματολογικός έλεγχος

Αν η ξηροδερμία επιμένει και συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, απαιτείται δερματολογικός έλεγχος. Έλεγχος απαιτείται επίσης όταν υπάρχει κνησμός χωρίς εξάνθημα ή αν τα συμπτώματα είναι τόσο έντονα, ώστε εμποδίζουν τον ύπνο. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται το δέρμα που αρχίζει να κάνει πληγές (αυτόματα ή λόγω του ξυσίματος), διότι υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης.

Στις πιο δύσκολες περιπτώσεις, όταν η κλινική εξέταση και το ιατρικό ιστορικό δεν επαρκούν για να τεθεί οριστική διάγνωση, μπορεί να συστηθεί ακόμα και βιοψία δέρματος για να καθοριστεί η αιτία και το θεραπευτικό σχήμα.

Πώς αντιμετωπίζεται η ξηροδερμία

Η θεραπεία εξαρτάται από την αιτία του προβλήματος.

Τα πρώτα μέτρα αυτοβοήθειας, τα οποία μπορεί να προτείνει ο φαρμακοποιός στους πελάτες του, είναι τα εξής:

  • Η αποφυγή των υπαίθριων δραστηριοτήτων, όταν κάνει κρύο και έχει αέρα και η διατήρηση σωστής θερμοκρασίας στο σπίτι χειμώνα-καλοκαίρι.
  • Η αποφυγή των σκληρών αφρόλουτρων, της παρατεταμένης χρήσης τριβής και νερού στο μπάνιο (όχι πάνω από 10 λεπτά) και του καυτού νερού. Μετά το μπάνιο πρέπει να αποφεύγονται οι πούδρες και να εφαρμόζονται μαλακτικές κρέμες στο δέρμα. Ο φαρμακοποιός σας μπορεί επίσης να σας συστήσει ήπια καθαριστικά προϊόντα χωρίς άρωμα και αλκοόλ, ώστε να αποφεύγονται τα σκληρά σαπούνια και απολυμαντικά.
  • Η ενυδάτωση του δέρματος πρέπει να επαναλαμβάνεται μέσα στην ημέρα.
  • Όσον αφορά τα ρούχα, προτιμότερο είναι να επιλέγουν οι πάσχοντες μόνο βαμβακερά υφάσματα. Μελέτες έχουν δείξει ότι η χρήση ελεγμένων μαλακτικών στα ρούχα που αγγίζουν το δέρμα, μειώνει την τριβή και επομένως συντελεί στην αποφυγή της ξηροδερμίας.

Προσοχή!

Αν η ξηροδερμία οφείλεται σε ιατρικό πρόβλημα, την περαιτέρω θεραπεία θα καθορίσει ο γιατρός.

Αν η ξηροδερμία οφείλεται αμιγώς σε εξωτερικούς παράγοντες, ο κύριος θεραπευτικός στόχος είναι η καταπράυνση του κνησμού, η παρεμπόδιση της απώλειας νερού που ευθύνεται για την ξηρότητα του δέρματος και η αποκατάσταση της ενυδάτωσής του.

Στις περιπτώσεις ήπιας ξηροδερμίας, η αποκατάσταση της ενυδάτωσης επιτυγχάνεται με τη χρήση μαλακτικών και ενυδατικών προϊόντων με γαλακτώματα και λοσιόν.

Αν η ξηροδερμία είναι πιο σοβαρή, μπορεί να χρειασθούν προϊόντα έντονης ενυδάτωσης (το χαρακτηριστικό τους είναι ότι δεν ρέουν από το μπουκάλι ή το βαζάκι, όταν το γέρνουμε).

Αν ο κνησμός δεν υποχωρεί, καθίσταται εμφανές ότι ο ασθενής χρειάζεται ιατρική συμβουλή, πιθανότατα τοπική και συστηματική αγωγή, καθώς και εργαστηριακό έλεγχο.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Οι ρυθμίσεις στο νέο νομοσχέδιο του υπ. Υγείας
Καλύπτει κάθε ανάγκη της καθημερινής βρεφικής φροντίδας






Σχετικά άρθρα

Η εμβληματική Bepanthol Cream πρωταγωνιστεί σε… make up workshop
Με λαμπερούς καλεσμένους από τον χώρο του beauty & fashion
Οι τρεις τάσεις που διαμορφώνουν την αγορά του καλλυντικού το 2024
Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Mintel
«Αγάπησε το δέρμα σου και φρόντισέ το σε συνεργασία με τον δερματολόγο σου»
Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα της εκστρατείας της ΕΔΑΕ για τα αυτοάνοσα – αυτοφλεγμονώδη δερματικά νοσήματα
Τεράστια η αύξηση πωλήσεων για τα προϊόντα περιποίησης προσώπου
Σύμφωνα με τον ΠΣΒΑΚ το φαρμακείο αποτελεί το 2ο πιο δυνατό κανάλι διανομής