Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

Γιατί οι γυναίκες φοβούνται την προεγχειρητική βιοψία μαστού;

22/1/2018 11:54:43 πμ
Οι ειδικοί ρίχνουν φως στις αγωνίες των γυναικών
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


«Μήπως η προεγχειρητική βιοψία μαστού μου προκαλέσει διασπορά τυχόν καρκινικών κυττάρων; Μήπως το υλικό της βιοψίας δεν θα είναι αρκετό, ώστε να υπάρξει σωστή διάγνωση;».

Τα παραπάνω αποτελούν συνηθισμένα ερωτήματα αγωνίας πολλών γυναικών, στις οποίες η μαστογραφία έδειξε ύποπτα ευρήματα και για τα οποία η προεγχειρητική βιοψία (καθοδηγούμενη είτε υπερηχογραφικά είτε μαστογραφικά) θα αποτελούσε την πλέον ενδεδειγμένη λύση, πριν η γυναίκα οδηγηθεί ίσως άσκοπα στο χειρουργικό τραπέζι.


Ο ειδικός ακτινοδιαγνώστης μαστού, Πέτρος Μαλακάσης, διευθυντής του Απεικονιστικού Κέντρου Μαστού και Οστεοπόρωσης στην Ευρωκλινική Αθηνών και της Ψηφιακής Τομοσύνθεσης & Διάγνωσης, δίνει κατηγορηματικές απαντήσεις σε αυτούς τους φόβους των γυναικών τονίζοντας: «Πολλά χειρουργεία θα μπορούσαν να αποφευχθούν με την προεγχειρητική βιοψία, η οποία δεν θα πρέπει να προκαλεί δυσπιστία στις γυναίκες, με το φόβο ότι ενδεχόμενα θα υπάρξει διασπορά καρκινικών κυττάρων ή λήψη ανεπαρκούς υλικού για τη συγκεκριμένη εξέταση».


Ο φόβος αυτός δεν πρέπει να υφίσταται, όπως σημειώνει ο κ. Μαλακάσης, γιατί βέβαια σε μία βιοψία είναι ενδεχόμενο να μετακινηθούν κύτταρα στο «κανάλι» της βιοψίας, πράγμα όμως αδιάφορο στην περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος για κακοήθεια. Αν όμως αυτή αποδειχθεί θετική σε κακοήθεια, τότε στο χειρουργείο (που σίγουρα θα ακολουθήσει) θα είναι εμφανές αυτό το «κανάλι» και ο χειρουργός μαστού θα προβεί στο ριζικό καθαρισμό της. Τα εναπομείναντα πιθανά κακοήθη κύτταρα είναι βέβαιο ότι θα εξαφανισθούν στη συνέχεια από τις θεραπείες που θα κριθούν απαραίτητες.


Η συγκεκριμένη διαδικασία, εφόσον αποδειχθεί θετική σε κακοήθεια, δίνει πολύτιμες πληροφορίες στο χειρουργό μαστού, όπως το είδος της επέμβασης αλλά και το είδος της θεραπείας που πρέπει να ακολουθηθεί. Εάν πραγματοποιηθεί σε εξειδικευμένο Κέντρο Μαστού από έμπειρο ακτινοδιαγνώστη ή χειρουργό, δεν έχει καμιά πιθανότητα αποτυχίας. Η βιοψία διαρκεί μόλις 10 λεπτά, δεν απαιτεί ειδική προετοιμασία, πραγματοποιείται με ελάχιστη τοπική αναισθησία και με μια μικρή τομή στο δέρμα, για την οποία δεν χρειάζονται ράμματα. Το κυριότερο δε είναι ότι δεν χρειάζεται παραμονή στο νοσοκομείο.


Θα πρέπει να σημειωθεί πως στο εξωτερικό δεν πραγματοποιείται καμία χειρουργική επέμβαση μαστού, αν δεν έχει προηγηθεί προεγχειρητική βιοψία που να έχει αποδείξει κακοήθεια.

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

9/5/2024 10:34:31 μμΝέα εποχή ΜΑΜ
Διαμορφώνοντας ένα βιώσιμο μέλλον
Απονεμήθηκαν και δύο ειδικά βραβεία «αριστίνδην»






Σχετικά άρθρα

Ανακλήθηκε παρτίδα του Physiomer Baby
Ανακοινώσεις από τον ΕΟΦ
Όγκοι της υπόφυσης: Πού πρέπει να στοχεύει η χειρουργική θεραπεία;
Σύμφωνα με νέα μελέτη από τα Πανεπιστήμια Κέιμπριτζ και Λονδίνου
MERCK: Παρουσίασε νέα θετικά δεδομένα για τα δισκία κλαδριβίνης
Για τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση
Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"