Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Γιατί δεν χάνουμε κιλά μεγαλώνοντας;

7/4/2017 11:18:30 πμ
Τι να κάνουμε για να αυξήσουμε το μεταβολισμό στα 50 και στα 60
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Είναι γνωστό ότι όσο μεγαλώνουμε, το αδυνάτισμα γίνεται όλο και πιο δύσκολο να επιτευχθεί και αυτό γιατί δεν είναι λίγοι οι παράγοντες που σχετίζονται με την ηλικία και προκαλούν εμπόδια στις προσπάθειες να χάσουμε κιλά.

Παράγοντες:

  1. Η μυϊκή μάζα αρχίζει να ελαττώνεται από την ηλικία των 30 ετών και αντικαθίσταται από λιπώδη ιστό, ακόμα σε όσους ασκούνται. Λιγότερη μυϊκή μάζα σημαίνει βραδύτερος μεταβολισμός, που σημαίνει ότι καίγονται λιγότερες θερμίδες.
  2. Τα επίπεδα των ορμονών του φύλου, τεστοστερόνη και οιστρογόνα, αρχίζουν επίσης να ελαττώνονται από την ηλικία περίπου των 50 ετών, γεγονός που επίσης συνεπάγεται βραδύτερο μεταβολισμό.
  3. Πόνοι και λοιπά σωματικά προβλήματα που έρχονται με την ηλικία περιορίζουν μοιραία τη σωματική δραστηριότητα, άρα μειώνουν τις καύσεις.

Επίσης, ο μεταβολισμός επηρεάζεται από τις αυξομειώσεις του σωματικού βάρους, γεγονός που σημαίνει ότι κάποιος που ήταν υπέρβαρος ή παχύσαρκος στο παρελθόν, πρέπει να τρώει σταθερά λιγότερο για να διατηρήσει το νέο βάρος του. Για παράδειγμα, μια 60χρονη γυναίκα, που τώρα ζυγίζει 90 κιλά αλλά κάποτε ζύγιζε 135, χρειάζεται πολύ λιγότερες θερμίδες καθημερινά σε σύγκριση με μια συνομήλική της, η οποία έχει σήμερα το ίδιο βάρος με αυτήν αλλά ουδέποτε υπήρξε παχύσαρκη. 

Πώς διατηρείται σε εγρήγορση ο μεταβολισμός;

Καταρχάς, στην ηλικία των 50 και 60 χρόνων, πρέπει να μειώνονται οι λαμβάνουσες θερμίδες, ώστε ο βραδύτερος πλέον μεταβολισμός να «προλαβαίνει» να τις κάψει. Πέρα από τον περιορισμό των ανθυγιεινών τροφίμων, των «κακών» λιπαρών και των γλυκών, πρέπει να καταναλώνονται περισσότερες πρωτεΐνες, οι οποίες θα συμβάλλουν στην αύξηση ή έστω στη διατήρηση της μυϊκής μάζας.

Η άσκηση είναι επίσης εξαιρετικά απαραίτητη! Μάλιστα, το είδος της γυμναστικής που μπορεί να επιταχύνει το μεταβολισμό είναι τα βάρη!


Εν τέλει, σε αυτό που πρέπει όλοι να εστιάζουμε είναι όχι τόσο το βάρος και οι αριθμοί, όσο η καλή φυσική κατάσταση που επιτυγχάνεται με υγιεινή διατροφή και σωματική δραστηριότητα, ώστε να διατηρηθεί το σώμα υγιές!

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που προωθεί τη θεσμοθέτησή της
Ψεύτικες ιστοσελίδες το διαφημίζουν με χαμηλό κόστος, προειδοποιεί η Kaspersky






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους