Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Για την τιμή των φαρμάκων το λόγο έχει και η Εισαγγελία Διαφθοράς

6/3/2017 12:31:38 μμ
Τελικά μειώνονται οι τιμές των φαρμάκων ή αυξάνονται;
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Μετά τη Βουλή, κυβέρνηση και αντιπολίτευση συμπλέκονται στο πεδίο της Εισαγγελίας Διαφθοράς για την τιμολογιακή πολιτική των φαρμάκων από την αρχή του μνημονίου έως σήμερα. Εκτός από τον ΕΟΦ, το υπουργείο Υγείας και την οικονομική αστυνομία, που εξ ορισμού εμπλέκονται, η κοινοβουλευτική ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κατέθεσε υπόμνημα στα τέλη Φεβρουαρίου στην προϊσταμένη της εισαγγελίας κ. Ελένη Ράικου, υποστηρίζοντας ότι η φαρμακευτική δαπάνη πήρε την ανιούσα μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη σημερινή κυβέρνηση.


Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του ο Τάσος Τέλλογλου στην εφημερίδα «Καθημερινή», η γενικευμένη αυτή αντιπαράθεση θα δυσχεράνει στο μέλλον την τιμολόγηση των, κυρίως, καινοτόμων φαρμάκων, που ούτως ή άλλως, με τον μηχανισμό που εξετάζει να εφαρμόσει η κυβέρνηση, όταν μπαίνουν στην ελληνική αγορά δεν θα είναι πλέον και τόσο καινοτόμα. Θα πρέπει να έχουν εγκριθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που διαθέτουν Οργανισμό Αξιολόγησης της Τεχνολογίας Υγείας, έναν φορέα που έχει αναλάβει η χώρα μας να συγκροτήσει αλλά –εκπλήσσεται κανείς;– δεν το έχει πράξει ακόμα. Η πολιτική ηγεσία είχε δεσμευθεί ότι αυτό θα γινόταν με το φάρμακο της ηπατίτιδας C και την τιμή του αλλά το ελληνικό Δημόσιο δεν είναι ακόμα έτοιμο.


Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», και στη Ν.Δ. συζητήθηκε το ενδεχόμενο να γίνει αντίστοιχη κίνηση προς την Εισαγγελία Διαφθοράς, αλλά απορρίφθηκε καθώς προκρίθηκε τελικά η αντιπαράθεση στη Βουλή. Στην αναφορά τους στην κ. Ράικου, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος, Βασίλης Κεγκέρογλου και Εύη Χριστοφιλοπούλου επικαλούνται 25 κωδικούς ακριβών φαρμάκων της Novartis για να αποδείξουν ότι την περίοδο 2009-2012 με τους μηχανισμούς οριζόντιων μειώσεων οι τιμές των σκευασμάτων της εταιρείας μειώθηκαν.


Από την πλευρά της, η κυβέρνηση υποστηρίζει διά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας κ. Παύλου Πολάκη ότι με τις τιμές που ελάμβαναν στην Ελλάδα ως χώρα αναφοράς οι πολυεθνικές και ειδικότερα η Novartis κατοχύρωναν πολύ υψηλότερες τιμές σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ακόμα η κυβέρνηση επιρρίπτει στην αντιπολίτευση ότι ενώ συγκράτησε με τις αποφάσεις της τις τιμές των ακριβών σκευασμάτων, άφησε άθικτα τα «λαϊκά» φάρμακα για τον διαβήτη και τη χοληστερίνη, όπου οι εταιρείες και μέσα στα χρόνια του μνημονίου έκαναν… πάρτι.


Η αντιπολίτευση επικαλείται ακόμα ότι ο πρώην υπουργός Υγείας, Παν. Κουρουμπλής, προχώρησε σε όλο το 2015 σε μία μόνο τιμολόγηση στις 14 Δεκεμβρίου του 2015, δηλαδή ολόκληρο το έτος παρέμειναν οι τιμές του 2014, πρακτική που αποτέλεσε πεντακάθαρη και σαφή προσφορά στις πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες. Ωστόσο, πηγές της φαρμακοβιομηχανίας σημείωναν ότι η αποφυγή έκδοσης δελτίων τιμών ευνόησε κυρίως τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες που επλήγησαν περισσότερο από τα οριζόντια μέτρα αφού δεν έχουν τη δυνατότητα «φορολογικής ευελιξίας» όπως οι πολυεθνικές.

Tο τι συνέβη τα τελευταία 7 χρόνια στην τιμολόγηση των φαρμάκων δείχνει ανάγλυφα και ένα πρακτικό της επιτροπής τιμολόγησης φαρμάκων του 2012 που κατατέθηκε στην κ. Ράικου από τους βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Τι αναφέρεται εκεί:


«Στη συνέχεια ο κ. Θεοδοσιάδης αναφέρθηκε στην καταγγελία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Έβρου για υπερτιμολόγηση δύο φαρμάκων συγκεκριμένης εταιρείας και εξέφρασε την απορία γιατί δεν βγήκε διορθωτικό δελτίο. Ζήτησε μάλιστα να καταλογιστούν τα επιπλέον ποσά από τις πωλήσεις του συγκεκριμένου φαρμάκου προς τα Ταμεία και να τα καταβάλει η εταιρεία. Η πρόεδρος ενημέρωσε ότι δεν εκδόθηκε διορθωτικό δελτίο διότι το υπουργείο Υγείας τελούσε υπό κατάληψη 14 μέρες τον Ιανουάριο και 16 μέρες τον Φεβρουάριο και η αρμόδια υπηρεσία ήταν αδύνατον να προβεί στους απαραίτητους ελέγχους. Η υπηρεσία συνέταξε τελικά το διορθωτικό δελτίο στις 12-3-12, όμως δεν μπορούσε να εφαρμοστεί διότι είχε αλλάξει ο νόμος με τα δεδομένα τιμολόγησης, τα οποία δεν μπορούσαν να εφαρμοστούν μονομερώς για δύο φάρμακα όταν μάλιστα γινόταν ήδη η σχετική προεργασία για ανατιμολόγηση όλων των φαρμάκων μέσα στον μήνα Μάρτιο. Τόνισε επίσης ότι σε ένα δελτίο με 13.000 φάρμακα δεν είναι δυνατόν να μη γίνουν λάθη. Όπως ενημέρωσε και ο δ/ντής της δ/νσης Φαρμάκων, το διορθωτικό δελτίο περιελάμβανε διορθώσεις λαθών που αφορούσαν τόσο σε μειώσεις τιμών όσο και σε αυξήσεις τιμών, πράγμα που υποδηλώνει ότι στην επεξεργασία των τιμών υπάρχουν πάντα και οι περιπτώσεις λαθών...».


Τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την αντιπολίτευση σημειώνεται ότι θα υπάρξει συνέχεια στην «ωραία» αυτή ανταλλαγή.


ΠΗΓΗ: έντυπη έκδοση της «Καθημερινής»

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Απελευθερώνοντας επιπλέον χρόνο στους φαρμακοποιούς
Μεταξύ αυτών και ένα νέο ισχυρό αντιβιοτικό






Σχετικά άρθρα

Η ΕΛΕΑΝΑ συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ασθενών
Αφορά την εκστρατεία «Vote4Patients» για τις Ευρωεκλογές του 2024
Νέοι φόροι για τα προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης
Καθορίζονται στο πρόσφατο νομοσχέδιο του υπ. Υγείας
Δώδεκα νέα φάρμακα 12 έρχονται στην Ε.Ε.
Μεταξύ αυτών και ένα νέο ισχυρό αντιβιοτικό