Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Για πάντα νέοι!

30/10/2017 11:20:51 πμ
Σήμερα ο χρόνος γυρνά πίσω
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Την επιβράδυνση του βιολογικού μας ρολογιού έχουν επιτύχει Έλληνες ερευνητές από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, οι οποίοι, μετά από πολυετείς έρευνες, έχουν κατορθώσει ακόμα και να γυρίσουν πίσω το χρόνο καθιστώντας νεώτερα τα κύτταρά μας. Για πρώτη φορά στη χώρα μας δίνεται η δυνατότητα εφαρμογής των ευρημάτων τους, με τη χρήση εξατομικευμένων θεραπευτικών πρωτοκόλλων για τη σταδιακή μείωση του ρυθμού γήρανσης ή ακόμα και αντιστροφής του, σε εξειδικευμένα κέντρα αντιγήρανσης.

«Μεγαλώνοντας όλοι μας ανησυχούμε για τις επιπτώσεις που θα έχει στον οργανισμό μας το πέρασμα του χρόνου. Οι τελευταίες, όμως, έρευνες έχουν ανοίξει νέους ορίζοντες, δείχνοντας το δρόμο για υγιέστερα γηρατειά», σημειώνει ο Δρ. Στάθης Γκόνος, Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Βιολογίας, Φαρμακευτικής Χημείας και Βιοτεχνολογίας στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ). «Η γήρανση εξαρτάται τόσο από την κληρονομικότητα όσο και από προσωπικές επιλογές. Μεταξύ, δηλαδή, κληρονομικών παραγόντων και τρόπου ζωής υπάρχει αλληλεπίδραση. Ξέρουμε ότι η κληρονομικότητα συνδράμει κατά 25-30% στο πόσο σύντομα θα γεράσουμε, άρα ο τρόπος ζωής είναι καθοριστικός και τροποποιήσιμος παράγοντας της επιβράδυνσης και της αναστροφής (έστω και σε μικρό βαθμό) της γήρανσης», εξηγεί ο κ. Γκόνος.


Η βιολογική ηλικία μας μπορεί να είναι, λοιπόν, πολύ διαφορετική από αυτή που αναγράφεται στην ταυτότητά μας. Και η γνώση για την ακριβή ηλικία των κυττάρων μας είναι πλέον εφικτή σε όλους, με μια απλή εξέταση αίματος.

Πιο συγκεκριμένα, η ομάδα "Μοριακής και Κυτταρικής Γήρανσης” του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ) με επικεφαλής τον Δρ. Στάθη Γκόνο, έχει μελετήσει τους γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες που επηρεάζουν τη γήρανση, αλλά και την ανθρώπινη μακροβιότητα με μεθόδους λειτουργικής γονιδιωματικής και συστημικής βιολογίας, και μετά από πολλά χρόνια επιμονής κατάφεραν να ανακαλύψουν τους τρόπους διατήρησης της νεότητας στην πράξη.


«Δεν γερνάνε όλοι οι άνθρωποι με τον ίδιο ρυθμό, διότι έχουν διαφορετική προδιάθεση και ζουν σε διαφορετικά περιβάλλοντα, υπό διαφορετικές συνθήκες, έχοντας διαφορετικές συνήθειες. Για τον προσδιορισμό της πραγματικής ηλικίας τους υπάρχουν πάνω από 50 βιοδείκτες. Μεταξύ αυτών είναι τα τελομερή, που αποτελούν το βασικό μηχανισμό ρύθμισης της σταδιακής γήρανσης των κυττάρων. Τα τελομερή σχηματίζονται στα άκρα των χρωμοσωμάτων και ο ρόλος τους είναι η προστασία αυτών. Από τη στιγμή της σύλληψης, κάθε φορά που τα κύτταρά μας διαιρούνται χάνεται ένα κομμάτι των τελομερών, οπότε αυτά κονταίνουν. Το μήκος των τελομερών και της ενεργότητας της τελομεράσης (του υπεύθυνου ενζύμου για τη διατήρηση του μήκους τους) προσδιορίζουν τη βιολογική ηλικία των κυττάρων. Με απλά λόγια, όσο μακρύτερα είναι τα τελομερή τόσο νεώτερη είναι η κυτταρική ηλικία, οπότε και η βιολογική», τονίζει ο Δρ. Γκόνος.


Ένας, εξίσου σημαντικός, βιολογικός δείκτης είναι το πρωτεόσωμα. Πρόκειται για ένζυμο, που βοηθά στη διαδικασία αποδόμησης και απομάκρυνσης των κατεστραμμένων πρωτεϊνών από τα κύτταρά μας. Η συσσώρευση των κατεστραμμένων πρωτεϊνών μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά παθήσεων, όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον. Όσο περνούν τα χρόνια παρατηρείται αδυναμία απομάκρυνσης αυτών, εξαιτίας μη επαρκούς λειτουργίας του πρωτεοσώματος. Τα τελευταία χρόνια έχουν ερευνηθεί οι λόγοι της υπολειτουργίας του, βρέθηκαν τα ένοχα γονίδια, αλλά και φυσικές ουσίες που ενεργοποιούν το πρωτεόσωμα και καθυστερούν τη γήρανση. Σύμφωνα με τον Δρ. Γκόνο, όλες αυτές οι σημαντικές ανακαλύψεις που προέκυψαν δεν είναι πλέον θεωρητικές, αλλά απτές και άμεσα εφαρμόσιμες.  Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να αποταθεί στα συνεργαζόμενα με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών εξειδικευμένα ιδιωτικά εργαστήρια, τα οποία, κατόπιν εξετάσεων, δίνουν οδηγίες για τις αλλαγές που μπορούν να γίνουν στον τρόπο ζωής, διατροφής και άσκησης, για τα συμπληρώματα διατροφής που ενδεχομένως να πρέπει να ληφθούν, αλλά και τα καλλυντικά που περιέχουν φυσικές ουσίες τα οποία μπορούν να εφαρμόσουν, προκειμένου να επιβραδυνθεί η γήρανση. Έξι μήνες μετά την εφαρμογή των οδηγιών αυτών ο ενδιαφερόμενος προσέρχεται για επανέλεγχο, ώστε να διαπιστωθεί η πρόοδος που έχει σημειωθεί.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και διευρύνει τις δυνατότητές της μέσω συνεργασιών και εξαγορών
Η ολοκληρωμένη διαχείριση των κουνουπιών σε όλη την επικράτεια κρίνεται επείγουσα






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους