Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Γερμανία: Δημιουργεί εγχώρια φαρμακευτική κάνναβη

6/3/2017 1:23:42 μμ
Ασφυκτικοί οι έλεγχοι από το χωράφι έως την παράδοση της στους ασθενείς
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo



Στη νεοσυσταθείσα Υπηρεσία Ελέγχου Κάνναβης περνά η εποπτεία παραγωγής φαρμακευτικής κάνναβης στη Γερμανία. Στόχος να μην διαφύγει η κυκλοφορία της στη μαύρη αγορά. Η προμήθεια θα γίνεται στα φαρμακεία με συνταγή γιατρού.


Η καλλιέργεια ινδικής κάνναβης στη Γερμανία, για φαρμακευτικούς λόγους, θα συντονίζεται μελλοντικά (πιθανώς από το 2019) από το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Ιατρικών και Φαρμακευτικών Προϊόντων. Όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ομοσπονδιακού υπουργείου Υγείας Λουτς Στρόπε, το εν λόγω ινστιτούτο συγκροτεί Υπηρεσία Ελέγχου της Ινδικής Κάνναβης, που θα επιβλέπει την καλλιέργεια και στη συνέχεια θα επιμελείται την παράδοσή της σε ασθενείς με χρόνιες και βαριές παθήσεις.

Έλεγχος από την καλλιέργεια μέχρι την πώληση

Ο Λαρς Σάινμαν έχει κατάστημα με προϊόντα κάνναβης και είναι ο πρώτος Γερμανός που πήρε φαρμακευτική κάνναβη από το φαρμακείο επειδή πάσχει από το σύνδρομο Τουρέτ (κληρονομική νευροψυχιατρική διαταραχή που ξεκινά από την παιδική ηλικία).


Τον δρόμο γι' αυτήν την εξέλιξη άνοιξε ο ιστορικός νόμος που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιανουάριο στη Βουλή και πρόκειται να εφαρμοστεί εντός του Μαρτίου.Στο εξής οι γιατροί θα συνταγογραφούν ινδική κάνναβη σε ασθενείς με ανίατες νόσους, οι οποίοι και θα μπορούν να την προμηθεύονται από τα φαρμακεία με κάλυψη της δαπάνης από τα ασφαλιστικά ταμεία. Μέχρι σήμερα έπρεπε να πληρώνουν από την τσέπη τους. Το υπουργείο πρόκειται να προκηρύξει πανευρωπαϊκό διαγωνισμό για τη σύσταση της Υπηρεσίας, η οποία θα κάνει παραγγελίες κάνναβης σε παραγωγούς στη Γερμανία, στη συνέχεια θα αγοράζει τη συγκομιδή σε τιμή που θα έχει προαναγγείλει και στη συνέχεια θα την πουλά σε εταιρείες παραγωγής φαρμακευτικών προϊόντων, ενώ η τελική προμήθεια θα γίνεται στα φαρμακεία.


Η πρώτη σοδειά προγραμματίζεται για το 2019, όπως ανέφερε ο Καρλ Μπρόιχ, πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Ιατρικών και Φαρμακευτικών Προϊόντων. Μέχρι τότε η Γερμανία θα την εισάγει από την Ολλανδία και τον Καναδά, όπως κάνει μέχρι τώρα. Μέχρι στιγμής υπάρχουν 1000 ασθενείς που κάνουν χρήση κάνναβης. Γι' αυτούς χρειάζονται 365 κιλά τον χρόνο. Βέβαια οι γιατροί υπολογίζουν ότι με την εφαρμογή του νόμου θα αυξηθούν οι ανάγκες για θεραπευτική κάνναβη, αλλά δεν έχουν προσδιοριστεί ακόμη οι ποσότητες. Για να έχουμε μέτρο σύγκρισης, το 2016 οι ποσότητες έφταναν τα 170 κιλά, ενώ το 2015 τα 94 κιλά.

Υπό στενή εποπτεία

Ο Καρλ Μπρόιχ συμβουλεύει τους ασθενείς να μην καπνίζουν τα αποξηραμένα λουλούδια της κάνναβης. Εναλλακτικά υπάρχουν ελαιώδη εκχυλίσματα και σταγόνες για εισπνοή ή κατάποση. «Δεν πρόκειται για απελευθέρωση χρήσης κάνναβης», διευκρινίζει. Ένα από τα καθήκοντα της νέας Υπηρεσίας Ελέγχου Κάνναβης είναι ακριβώς να εμποδίζει την διοχέτευση του υλικού στη μαύρη αγορά. Δεν υπάρχει ακόμη πρόβλεψη για παροχή ειδικών βεβαιώσεων, έτσι ώστε όταν οι ασθενείς κάνουν δημόσια χρήση να μην κατηγορούνται για παράνομη κατοχή κάνναβης. Οι χρόνια ασθενείς απαλλάσσονται από χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες και η όλη διαδικασία θα γίνεται με την στενή εποπτεία του κράτους.


Δεν απομένει στους ειδικούς παρά να διαπιστώσουν πως εξελίσσεται η διαδικασία συνταγογράφησης και εάν η κάνναβη αποτελεί κατάλληλη μέθοδο θεραπείας. Μέχρι στιγμής οι πληροφορίες ήταν ελάχιστες. Γι' αυτό θα γίνεται συστηματική καταγραφή δεδομένων από τους ασθενείς. Παράλληλα θα υπάρχει στενή συνεργασία με επιστήμονεςαπό τον Καναδά, την Αυστραλία και το Ισραήλ.


ΠΗΓΗ: Deutsche Welle


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Πώς οι φαρμακοποιοί μπορούν να κάνουν τη διαφορά






Σχετικά άρθρα

Επί 4 μήνες άφαντο το φάρμακο Ursofalk
Αιχμές για λανθασμένες προτεραιότητες του υπ. Υγείας από τον βουλευτή Παύλο Πολάκη
Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών
'Αμεση και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε καινοτόμες θεραπείες ζητούν οι Ενώσεις Ασθενών