Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Γενόσημα: Οι εκπτώσεις της φαρμακοβιομηχανίας προς τα φαρμακεία

9/6/2017 12:56:51 μμ
Καθορίστηκε μηνιαίος στόχος χορήγησής τους για τα φαρμακεία
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Στόχους και εκπτώσεις στα φαρμακεία που θα δίνουν υποχρεωτικά οι φαρμακοβιομηχανίες για να χορηγούν γενόσημα φάρμακα στις συνταγογραφήσεις που αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ, προβλέπει υπουργική απόφαση του υπουργού Υγείας κ. Ξανθού.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση, καθορίζεται μηνιαίος στόχος χορήγησης γενοσήμων φαρμάκων από τα ιδιωτικά φαρμακεία, για τις συνταγές που εκτελούν και αποζημιώνονται από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ ή τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (Φ.Κ.Α.). Το ύψος του ποσοστού χορήγησης γενοσήμων φαρμάκων για το έτος 2017 καθορίζεται στο 25% επί του συνόλου των συνταγών που εκτελούνται μηνιαίως από κάθε ιδιωτικό φαρμακείο. Τα φαρμακεία που υπερβαίνουν το ποσοστό θα λαμβάνουν υποχρεωτική έκπτωση από τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Για τον προσδιορισμό του ποσοστού χορήγησης γενόσημων φαρμάκων, από τον ΕΟΠΥΥ, χρησιμοποιούνται τα στοιχεία εκτέλεσης συνταγών που τηρεί ο ΕΟΠΥΥ.

Κατανομή Ποσοστού Έκπτωσης

Η υποχρεωτική έκπτωση υπολογίζεται ως ποσοστό επί της συνολικής αξίας, στην τιμή παραγωγού, των συνολικών μηνιαίων ποσοτήτων γενόσημων φαρμάκων που χορηγούνται στα ιδιωτικά φαρμακεία σε εκτελέσεις συνταγών του ΕΟΠΥΥ.

Το ποσοστό αντιστοιχεί σε 3% για κάθε δέκα ποσοστιαίες μονάδες άνω του ελάχιστου ορίου του 25%, και υποδιαιρείται αναλογικά του ποσοστού της έκπτωσης ανά ποσοστιαία μονάδα. Αναλυτικά το ποσοστό της έκπτωσης, για ποσοστό χορήγησης γενοσήμων έως 60% προσδιορίζεται με βάση τον παρακάτω πίνακα.

Διαδικασία Επιστροφής

Σε μηνιαία βάση από τον ΕΟΠΥΥ προσδιορίζεται για κάθε φαρμακείο, που έχει ξεπεράσει το όριο του 25%, το ποσοστό της έκπτωσης και το ποσό επιστροφής του άρθρου 34 του ν. 3918/2011 που επιστρέφει το φαρμακείο προς τον ΕΟΠΥΥ.

Το καταβλητέο ποσό επιστροφής (rebate) από κάθε ιδιωτικό φαρμακείο προς τον ΕΟΠΥΥ υπολογίζεται, μετά την αφαίρεση του ποσού της έκπτωσης από το ως άνω ποσό επιστροφής (rebate). Το ποσό της έκπτωσης που κάθε φορά αφαιρείται δεν δύναται να υπερβαίνει το ποσό της επιστροφής του άρθρου 34 του νόμου 3918/2011, όπως αυτό προσδιορίζεται για κάθε φαρμακείο.

Εφαρμόζοντας την παραπάνω διαδικασία κάθε μήνα εκκαθαρίζεται σε κάθε φαρμακείο το τελικό ποσό επιστροφής, και καταβάλλεται κάθε τρίμηνο το συνολικό άθροισμα της υποχρεωτικής έκπτωσης των φαρμακευτικών εταιρειών, το οποίο επιμερίζεται και αναζητείται από τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Η συνολική αξία των ανωτέρω εκπτώσεων προς το σύνολο των φαρμακείων επιμερίζεται μεταξύ των φαρμακευτικών εταιρειών σύμφωνα με το εκάστοτε ισχύον ποσοστό μεριδίου αγοράς που προκύπτει από την εφαρμογή του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής (claw back).

Το ποσό εκκαθαρίζεται ανά μήνα και καταβάλλεται –σε λογαριασμό που θα υποδείξει ο ΕΟΠΥΥ– ανά τρίμηνο από τις φαρμακευτικές εταιρείες προς τον ΕΟΠΥΥ και τους ΦΚΑ.

Μετά την καθ ?οιονδήποτε τρόπο είσπραξη του ποσού που αναλογεί σε κάθε φαρμακευτική εταιρεία, πραγματοποιείται σε τριμηνιαία βάση ο συμψηφισμός του ποσού αυτού με το ποσό επιστροφής του ιδιωτικού φαρμακείου και μέχρι το ύψος του ποσού αυτού.


Οι ανωτέρω εκπτώσεις των φαρμακευτικών εταιρειών δεν συμπεριλαμβάνονται στον προϋπολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ.

Σε περίπτωση μη έγκαιρης απόδοσης του ποσού των ανωτέρω παραγράφων από τις φαρμακευτικές εταιρείες, η είσπραξη αυτού γίνεται με τη διαδικασία του Κ.Ε.Δ.Ε., μέχρι του ποσού που αντιστοιχεί στο ποσό επιστροφής (rebate), προκειμένου εν συνεχεία να συμψηφισθεί από τον Οργανισμό, σύμφωνα με την παρούσα απόφαση.

 

Πηγή: www.dikaiologitika.gr
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Κλειστά θα πρέπει να παραμείνουν τα φαρμακεία και στις 7 Μαΐου
Η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ μίλησε σε πανελλήνια ενημερωτική συνάντηση για τη νόσο






Σχετικά άρθρα

Φαρμακεία: Τσουχτερά τα πρόστιμα για τους παραβάτες των αργιών του Πάσχα
Κλειστά θα πρέπει να παραμείνουν τα φαρμακεία και στις 7 Μαΐου
Επιτήδειοι άδειασαν από Prolia τα φαρμακεία δύο νομών
Η Αγάπη Ακριτίδου, υπεύθυνη του Τμήματος Αγορών του ΣΦΗΠ, εξηγεί στο f.daily τα περιστατικά
15 ΣΥΦΑ συμμετέχουν στην Ενεργειακή Κοινότητα Φαρμακοποιών
Ξεκινούν εγγραφές και για νέα μέλη
Κ. Λουράντος: «Η ελεύθερη πρόσβαση στο φάρμακο έχει δυσκολέψει»
Ομιλία του προέδρου του Φ.Σ. Αττικής στο Hellas PHARM 2024