Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

Γ. Καλατζής: Αντιπρόεδρος της Βουλής και φαρμακοποιός μιλάει για τα φαρμακεία

26/3/2014 1:11:44 μμ
Είτε θα ψηφίσω τις ρυθμίσεις είτε θα παραιτηθώ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


O αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της Ν.Δ., Γιώργος Καλαντζής μίλησε στο Βήμα FM για τις ρυθμίσεις για τα φάρμακα και το γάλα.


Σημειώνεται πως ο Γιώργος Καλαντζής είναι φαρμακοποιός στο επάγγελμα.

Για το νομοσχέδιο της συμφωνίας με την τρόικα, τα φάρμακα και το γάλα

«Αν περάσουν όλα αυτά τα μέτρα, η ζωή του φαρμακοποιού θα είναι πάρα πολύ δύσκολη – για να μην πω αδύνατη. Δεν θα μιλήσω συντεχνιακά, ως βουλευτής-φαρμακοποιός, αλλά ως πολιτικός, ο οποίος έχει την υποχρέωση να υποστηρίζει όχι μόνο την τάξη του, αλλά όλες τις τάξεις των Ελλήνων που πιστεύουν ότι θίγονται. Όταν ορκίζομαι βουλευτής – και το έχω κάνει οκτώ φορές, επί 21 χρόνια βουλευτής – ορκίζομαι πρώτα ως βουλευτής της πατρίδας μας, μετά του τόπου μας ως εκπρόσωποι των πολιτών που μας ψηφίζουν και μας τιμούν με την ψήφο τους και μετά του κόμματός μας. Σωστά αγωνιζόμαστε λοιπόν οι φαρμακοποιοί και είναι δίκαια τα αιτήματά μας και καλά κάνουν και οι συνάδελφοι π.χ. από τη Θεσσαλία που αγωνίζονται για τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα των γαλακτοπαραγωγών, όταν πιστεύουν ότι δεν εξυπηρετούνται. Αλλά να ρίξω κυβέρνηση ή να σκεφθεί κάποιος να ρίξει κυβέρνηση γιατί θεωρεί ότι δεν εξυπηρετούνται τα συμφέροντα των φαρμακοποιών ή των γαλακτοπαραγωγών το λιγότερο δεν είναι σωστό.

Είμαι σαφής: δεν έχω τίποτα με τη συμπεριφορά ή τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρονται και υπερασπίζονται τα συμφέροντα των γαλακτοπαραγωγών οι συνάδελφοί μου. Καλά κάνουν. Αλλά το μείζον είναι η σωτηρία της πατρίδας. Μέχρι τελευταία στιγμή πρέπει να αγωνιστούμε για να πείσουμε την κυβέρνηση για τα δίκαια αιτήματα των γαλακτοπαραγωγών ή των φαρμακοποιών. Αν δεν το καταφέρουμε, είτε παραιτούμαστε, επειδή θεωρούμε ότι είναι μείζον θέμα, είτε ψηφίζουμε. Τα υπόλοιπα είναι εκ των ουκ άνευ, για να μας παίζουν τα κανάλια. Εγώ θα παλέψω για ό,τι θεωρώ ότι είναι καλύτερο για τους φαρμακοποιούς. Αν, όμως, θεωρώ ότι με θίγει προσωπικά και δεν το αντέχω, παραιτούμαι. Είμαι σαφής. Αν φτάσω σε ένα σημείο να νομίζω ότι δεν είναι ηθικό να ψηφίσω κάτι την Κυριακή, παραιτούμαι. Αυτό νομίζω ότι είναι η σωστή θέση του πολιτικού. Έως τότε, όμως, πολλά μπορούν να αλλάξουν και για το γάλα και για τα φάρμακα. Ακόμη δεν έχει έρθει το σχέδιο νόμου στην Επιτροπή. Θα γίνει μάχη! Γιατί υπάρχουν σημεία που δεν στέκονται. Ποια είναι τα δικά μου επιχειρήματα; Πρώτον, πρέπει να μας πουν αυτοί που εισηγούνται το νομοσχέδιο σε ποια χώρα της Ευρώπης ισχύουν αυτά που θέλουν να μας φέρουν, διότι είναι εκ των ων ουκ άνευ. Για τη μείωση της τιμής, θα κάνω τα πάντα. Να μαζευτούμε όλοι και να καθίσουμε κάτω ένα μήνα να δούμε πώς θα μειώσουμε την τιμή προς όφελος του καταναλωτή. Με νοιάζει αν θα πουλάω την ασπιρίνη 1,20 αντί 0,50; Μακάρι να την πουλάω 0,50, γιατί θα έρθει ο άλλος και θα πάρει πέντε κουτιά.

Εάν είναι χωριστό άρθρο, δεν θα το ψηφίσω. Εάν είναι ένα άρθρο, θα το ψηφίσω. Ή θα παραιτηθώ. Θα το παλέψω αν είναι διαφορετικό και αν δεν υπάρχει πρόβλημα για την κυβέρνηση, γιατί να το ψηφίσω;

Δεύτερον, πώς αποδεικνύεται με αυτά που λένε ότι θα μειωθεί η τιμή του φαρμάκου; Και τρίτον, θα πάμε να κάνουμε shop in a shop φαρμακείο σε ένα σούπερ μάρκετ χωρίς να υπάρχουν οι περιορισμοί που υπάρχουν για τα άλλα φαρμακεία; Είναι δυνατόν να τα δεχθώ αυτά τα πράγματα;

Με τον κ. Γεωργιάδη συνεργάστηκα πολλές φορές και έχει αμέριστη κατανόηση. Συμφωνώ απόλυτα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, τον κ. Θεοδοσιάδη, έστω και αν δεν τα λέω με την ίδια οξύτητα. Αλλά καταλαβαίνω ότι άλλα συμφωνήσαμε και άλλα γίνονται… Θα τα βρούμε αυτά. Έχουμε δρόμο ακόμα. Ό,τι δείτε ή ακούτε, δεν θα είναι έτσι. Διότι είναι δίκαιο. Δεν μπορείς να καταστρέψεις 11.000 φαρμακοποιούς, οι οποίοι είναι και εκφραστές της ιδεολογίας μας. Δεν ήθελα να το πω αυτό, αλλά θα το πω: 11.000 φαρμακοποιοί είναι μια τάξη σαν αυτή που υπηρετεί η ιδεολογία μας. Θέλουμε 11.000 φαρμακεία. Δεν είμαστε με τον κεφαλαιοκράτη, είμαστε με τον επαγγελματία. Η ιδεολογία μου είναι αυτή, 11.000 φαρμακοποιοί, μπακάληδες π.χ. ή βενζινάδες. Αυτή είναι η ιδεολογία μου. Δεν υπηρετώ π.χ. τους πέντε μεγάλους που κάνουν τη διαχείριση του πετρελαίου στην Ελλάδα ή τους πέντε μεγάλους που θέλουν να κάνουν εταιρείες. Εγώ δεν θα χάσω 11.000 φαρμακοποιούς και 200.000 ψήφους διότι κάποιοι δεν έχουν μυαλό…»


ΠΗΓΗ ΒΗΜΑ FM
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και πέτυχαν σημαντική αύξηση των πωλήσεών τους από το 2023 στο 2024






Σχετικά άρθρα

Πλήρης εφαρμογή του ψηφιακού φακέλου Υγείας σε ένα χρόνο, ανακοίνωσε ο υπ. Υγείας
Και δημιουργία καναλιού καινοτομίας στον προϋπολογισμό του 2025
Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα επενδύει σε Υπηρεσίες Τεχνητής Νοημοσύνης στην υγεία
«Η ΤΝ είναι μια επανάσταση που θα τα αλλάξει όλα», είπε ο πρωθυπουργός
Με 80 εκατ. ευρώ ενισχύεται η φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για τα ιδιωτικά φαρμακεία
Δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ για την κατανομή των επιπλέον 300 εκατ. ευρώ