Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Φρένο στη φαρμακευτική σπατάλη με 20 θεραπευτικά πρωτόκολλα

27/1/2017 1:00:33 μμ
Ανακοινώσεις από τον Γ.Γ. του υπ. Υγείας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Με στόχο την αντιμετώπιση της διαφθοράς, της διαπλοκής και της κατασπατάλησης δημόσιου χρήματος προωθείται από το Υπ. Υγείας η δημιουργία 20 νέων θεραπευτικών πρωτοκόλλων, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γ. Μπασκόζος, στην ομιλία του στην Εκδήλωση Restoring the Healthcare of Greece. Όπως τόνισε τα εν λόγω πρωτόκολλα έχουν ήδη ετοιμαστεί.


 Ο κ. Μπασκόζος αναφερόμενος στις προκλήσεις της φαρμακευτικής πολιτικής σημείωσε ότι προωθείται από τον ΕΟΦ το καθεστώτος έγκρισης και πραγματοποίησης συνεδρίων, αλλά και του ελέγχου της εισόδου των νέων σκευασμάτων. Όπως είπε, ενεργοποιείται η διαδικασία της ελεγχόμενης εισόδου, «ώστε κάθε νέο καινοτόμο φάρμακο που εισάγεται στην ελληνική αγορά να το αποκτούμε με σημαντική έκπτωση».


«Η αξιοποίηση συμφωνιών διαχείρισης της εισόδου στην αγορά του φαρμάκου είναι ένα βήμα προς την τιμολόγηση με βάση την αξία των προϊόντων, όμως χρειάζεται να γίνουν περισσότερα προς αυτήν την κατεύθυνση. Ίσως, θα μπορούσαμε να εξετάσουμε μια αλλαγή στα παρεχόμενα κίνητρα, αυτά που σχετίζονται με την τιμολόγηση σε εκείνα που σχετίζονται με τις διαδικασίες (όπως π.χ. η είσοδος στην αγορά, η στελέχωση, φορολογικές ελαφρύνσεις, η διαθεσιμότητα των κλινικών δεδομένων κ.α.)», σημείωσε.


Εντωμεταξύ, οι ελλείψεις φαρμάκων που κατά καιρούς ταλανίζουν την ελληνική φαρμακευτική αγορά απασχολούν έντονα το αρμόδιο υπουργείο. Ο γ.γ. Δημόσιας Υγείας αναγνώρισε ότι οι 4 πτυχές του προβλήματος των ελλείψεων φαρμάκων εντοπίζονται:


 Στην παραγωγική διαδικασία (κυρίως αφορούν εμβόλια, στην επάρκεια εισαγωγών (αφορούν κυρίως παλαιά φάρμακα και φάρμακα περιορισμένης χρήσης που δεν έχουν «εμπορικό ενδιαφέρον», αλλά και «ορφανά» φάρμακα), αλλά και λόγω παράλληλου εμπορίου ή λόγω απόσυρσης προϊόντων εξ? αιτίας εξαιρετικά χαμηλών τιμών, καθώς στις «τεχνητές ελλείψεις», «με ευθύνη φαρμακευτικών εταιρειών προς χώρες με οικονομικά προβλήματα και δημοσιονομικούς περιορισμούς.


Κατά τον κ. Μπασκόζο, πρέπει να ενισχυθεί συνολικά η παρέμβαση του δημοσίου στον τομέα του φαρμάκου και της έρευνας, να αλλάξουμε κατεύθυνση.

Σήμερα, η κυβέρνηση κινείται σε πολλά επίπεδα για να βελτιώσει την κατάσταση στο συγκεκριμένο τομέα:

  • ενισχύει το κλίμα υπέρ της απόλυτης αντίθεσης στην διαφθορά, τη διαπλοκή και την κατασπατάληση δημόσιου χρήματος
  • έχουν δημιουργηθεί τουλάχιστον 20 νέα θεραπευτικά πρωτόκολλα, ώστε να μην μπορεί κανείς να συνταγογραφεί όποιο φάρμακο θέλει για όποια θεραπεία, ή να προσπερνάει τα φτηνά φάρμακα για τα ακριβά
  • ενεργοποιήθηκε η διαδικασία της ελεγχόμενης εισόδου, ώστε κάθε νέο καινοτόμο φάρμακο που εισάγεται στην ελληνική αγορά να το αποκτούμε με σημαντική έκπτωση.
  • αλλάζει από τον ΕΟΦ το καθεστώς με το οποίο εγκρίνονται και πραγματοποιούνται τα συνέδρια
  • ενισχύεται το εργαλείο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης

Τέλος, σε πολιτικό επίπεδο στόχος είναι οι δαπάνες του προϋπολογισμού να πηγαίνουν στα φάρμακα που είναι αναγκαία, όχι στη διαφθορά και την κακοδιαχείριση.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η φαρμακοβιομηχανία με τη σύμφωνη γνώμη του υπ. Υγείας αλλάζει τον χάρτη των συνταγογραφούμενων φαρμάκων
Συμβάλλουν στην πρόληψη, στη διαχείριση ακόμα και στη θεραπεία






Σχετικά άρθρα

EFPIA: Παρά τις βελτιώσεις, η φαρμακευτική νομοθεσία έχει πολύ δρόμο να διανύσει για να γίνει η Ευρώπη ανταγωνιστική στα φάρμακα
Η Nathalie Moll απαντά στην ψηφοφορία της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Τα νέα φάρμακα που λανσάρονται στην Αμερική έρχονται στην Ευρώπη με το… σταγονόμετρο
Σύμφωνα με τον Thomas Schneider, Senior Vice President Commercial & Consulting Services EMEA, IQVIA