Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

FDA: Φάρμακο για το διαβήτη εγκρίθηκε και για το αδυνάτισμα

30/12/2014 10:53:36 πμ
H λιραγλουτίδη μελετήθηκε ειδικά ως βοήθημα για το αδυνάτισμα όταν οι ασθενείς με διαβήτη που την έπαιρναν ανέφεραν πως τους βοηθούσε να χάσουν βάρος
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Ένα φάρμακο για τον τύπου 2 διαβήτη έλαβε μία ακόμα έγκριση στις ΗΠΑ: εφεξής θα διατίθεται και για το αδυνάτισμα.

Το φάρμακο είναι η λιραγλουτίδη, που μελετήθηκε ειδικά ως βοήθημα για το αδυνάτισμα, όταν οι ασθενείς με διαβήτη που την έπαιρναν ανέφεραν πως τους βοηθούσε να χάσουν βάρος.

Έπειτα από τη δημοσίευση των σχετικών μελετών, o FDA των ΗΠΑ αποφάσισε να το εγκρίνει και για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Έτσι, η λιραγλουτίδη θα μπορεί να λαμβάνεται πλέον και από τους πάσχοντες από παχυσαρκία ή από τους υπέρβαρους ανθρώπους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας εξαιτίας του σωματικού βάρους τους (όπως η υπέρταση και τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης).

Ωστόσο, η χορήγηση του φαρμάκου θα πρέπει να γίνεται σε συνδυασμό με δίαιτα και άσκηση, διευκρίνισε η FDA.

 

«Η παχυσαρκία αποτελεί σοβαρό πρόβλημα δημοσίας υγείας, το οποίο απειλεί την συνολική ευεξία των ασθενών», δήλωσε ο εκπρόσωπος της FDA δρ Τζέιμς Σμιθ και πρόσθεσε πως η λιραγλουτίδη «όταν χρησιμοποιείται υπεύθυνα σε συνδυασμό με έναν υγιεινό τρόπο ζωής, που συμπεριλαμβάνει διατροφή μειωμένων θερμίδων και άσκηση», παρέχει μία «πρόσθετη θεραπευτική επιλογή» για τη ρύθμιση του σωματικού βάρους στους παχύσαρκους ανθρώπους και σε όσους είναι υπέρβαροι και έχουν συνοσηρότητα.


Οι μελέτες με τη λιραγλουτίδη έδειξαν ότι τουλάχιστον 6 στους 10 παχύσαρκους ασθενείς που την λαμβάνουν κατορθώνει να χάσει το τουλάχιστον 5% του αρχικού σωματικού βάρους μέσα σε ένα χρόνο.

Η λιραγλουτίδη δεν θα πρέπει να λαμβάνεται μαζί με άλλα φάρμακα της ίδιας οικογένειας επισήμανε η FDA. Επιπλέον, η αποτελεσματικότητά της σε κάθε ασθενή θα πρέπει να αξιολογείται ξεχωριστά στις 16 εβδομάδες έναρξης της λήψης της. Αν κατ' αυτό το χρονικό διάστημα ένας ασθενής δεν έχει χάσει το τουλάχιστον 4% του αρχικού σωματικού βάρους του, θα πρέπει να διακόπτει τη λήψη της, σύμφωνα με τον FDA.

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου εθνικού προγράμματος «Προλαμβάνω»
Η Global Data προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 31,3%






Σχετικά άρθρα

Δωρεάν μετρήσεις πίεσης σε 18 πόλεις της Ελλάδας
Στο πλαίσιο του May Measurement Month
Επηρεασμένη πνευμονική λειτουργία και κακό έλεγχο του άσθματος δείχνει έρευνα της ΕΠΕ
Καταγράφεται αυξημένη χρήση κορτικοστεροειδών από το στόμα, παρά τη διαδεδομένη χρήση βιολογικών παραγόντων
Podcast «Πες ΜΑΣ ΤΟ»: Νέος κύκλος επεισοδίων
Από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού 'Αλμα Ζωής
Παγκόσμια Ημέρα Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νοσημάτων του Εντέρου
Ανοιχτή ενημερωτική εκδήλωση για το κοινό