Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


FDA: Έγκριση καινούριας θεραπείας για το AIDS

10/11/2015 1:17:35 μμ
Το φάρμακο είναι συνδυασμός τεσσάρων ουσιών, μία από τις οποίες σε νέα μορφή
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε μια νέα θεραπεία για τον HIV που περιέχει συνδυασμό τεσσάρων φαρμάκων, elvitegravir, cobicistat, emtricitabine και tenofovir alafenamide, για ενήλικες και παιδιά ηλικίας άνω των 12 ετών και βάρους τουλάχιστον 35 κιλών.


 

Η έγκριση βασίσθηκε σε τέσσερις κλινικές μελέτες που συμπεριέλαβαν 3.171 ασθενείς, οι οποίες έδειξαν ότι το φάρμακο μειώνει αποτελεσματικά τα επίπεδα του ιού στο αίμα.

Το νέο φάρμακο, που θα διατεθεί με την εμπορική ονομασία Genvoya, περιέχει μια νέα μορφή από την ουσία tenofovir, η οποία μεμονωμένη δεν ήταν έως τώρα εγκεκριμένη από τον FDA. Αυτή η νέα μορφή παρέχει χαμηλότερα επίπεδα του φαρμάκου στο αίμα, αλλά υψηλότερα εντός των κυττάρων όπου αναπτύσσεται ο ιός HIV-1, με αποτέλεσμα να μειώνονται ορισμένες ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως η νεφρική τοξικότητα και η μείωση της οστικής πυκνότητας.


«Η έγκριση του σταθερού συνδυασμού που περιέχει τη νέα μορφή tenofovir παρέχει μια αποτελεσματική και πλήρη αγωγή για τους ασθενείς με HIV-1 λοίμωξη», δήλωσε ο δρ Έντουαρντ Κοξ, διευθυντής του Γραφείου Αντιμικροβιακών Προϊόντων στο Κέντρο Αξιολόγησης & Έρευνας Φαρμάκων της FDA.

 


Η πιο συχνή ανεπιθύμητη ενέργεια του Genovoya είναι η ναυτία, ενώ το προϊόν περιέχει επίσης προειδοποίηση για το ενδεχόμενο συσσώρευσης γαλακτικού οξέος στο αίμα και σοβαρών ηπατικών προβλημάτων, τα οποία ενδέχεται να απειλήσουν τη ζωή.

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ως άπαξ εβδομαδιαίως χορηγούμενη θεραπευτική επιλογή για την αιμορροφιλία Α
Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ για ασθενείς 6-11 ετών






Σχετικά άρθρα

ΕΜΑ: Τα φάρμακα με hydroxyprogesterone αποσύρονται από την αγορά της Ε.Ε.
Λόγω ζητημάτων ασφάλειας αλλά και αποτελεσματικότητας
WinMedica: Καινοτόμες θεραπευτικές λύσεις για την «επιδημία» των καρδιαγγειακών νοσημάτων
Παρουσιάστηκαν στο 50ό ετήσιο Συνέδριο της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών
Παγκόσμια Ημέρα Κλινικών Μελετών
Μόνο 1 στις 5 νέες θεραπείες προέρχεται πλέον από την Ευρώπη
Δωρεάν μετρήσεις πίεσης σε 18 πόλεις της Ελλάδας
Στο πλαίσιο του May Measurement Month