Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Φαρμακευτική Φροντίδα και Διαχείριση Φαρμακοθεραπείας

26/3/2012
Η Φαρμακευτική Φροντίδα αποκτά συνεχώς νέα δυναμική. Ας προσπαθήσουμε να το αντιληφθούμε και να την ενστερνιστούμε. Είναι προς όφελος όλων μας…
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Η εξέλιξη πάντα αποσκοπεί στην κάλυψη αναγκών, όχι στη δημιουργία νέων. «Η φύση απεχθάνεται το κενό»: το γεμίζει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Η βασική αυτή αρχή βρίσκει εφαρμογή και στη φαρμακευτική. Στην περίπτωσή μας το κενό εντοπίζεται στην επίβλεψη και εξασφάλιση της βέλτιστης φαρμακοθεραπείας από τους ασθενείς μας. Ωστόσο οι αλλαγές δεν είναι πάντα απότομες και μαζικές. Αντίθετα, συνήθως γίνονται σταδιακά, σχεδόν ανεπαίσθητα. Το «γέμισμα» του κενού είναι παρΆ όλα αυτά αναπόφευκτο να συντελεστεί.

Και συντελείται: η Φαρμακευτική Φροντίδα καλύπτει αυτή την ανάγκη του συστήματος υγείας. Θα περίμενε κανείς λοιπόν ότι το σύστημα υγείας μέσω των ασφαλιστικών φορέων θα αποζημίωνε αυτή την υπηρεσία που προσφέρεται στους ασθενείς.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού το κάνει: ήδη από το 2004 εφαρμόζεται στις ΗΠΑ το πρόγραμμα Διαχείρισης Φαρμακοθεραπείας (Medication Therapy Management-MTM), σύμφωνα με το οποίο φαρμακοποιοί πληρώνονται για να εξορθολογήσουν τη φαρμακοθεραπεία ασθενών, μετά από κατΆ ιδίαν συνάντηση και συζήτηση στο φαρμακείο τους. Η πρώτη συνάντηση χρεώνεται από 25$ έως 75$ (ενδεικτικές τιμές, ανάλογα με την πολυπλοκότητα της θεραπείας) και οι επόμενες (follow-up: αλλαγή θεραπείας, προσθήκη νέας κλπ.), όποτε χρειαστούν, από 15$ έως 65$ και καλύπτονται από τους διάφορους ασφαλιστικούς φορείς (Medicare, Medicaid κ.ά.). Είναι προϊόν σύμπραξης των 11 κορυφαίων εθνικών φορέων φαρμακοποιών των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων η APhA (Αμερικανική Ένωση Φαρμακοποιών), η AACP (Αμερικανική Ένωση Φαρμακευτικών Σχολών) κ.ά.

Η συναίνεση αυτή οδήγησε στην παγίωση αυτής της τόσο σημαντικής αλλαγής. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι μέσα στις υποχρεώσεις του φαρμακοποιού είναι η λεπτομερής ανασκόπηση φαρμάκων (Medication Therapy Review), η καταγραφή ατομικής φαρμακευτικής αγωγής (Personal Medication Record), το φαρμακοθεραπευτικό σχέδιο (Medication-related Action Plan), παρέμβαση/σύσταση (Intervention/Referral), η ηλεκτρονική καταγραφή και ο επανέλεγχος (Documentation/Follow-up).

Αν θέλαμε να το απλοποιήσουμε, θα λέγαμε ότι η Φαρμακευτική Φροντίδα είναι αυτό που λαμβάνει ο ασθενής από τον φαρμακοποιό, ενώ η Διαχείριση της Φαρμακοθεραπείας είναι οι συμβατικές υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν οι ασφαλιστικοί φορείς.

Η Φαρμακευτική Φροντίδα αποκτά συνεχώς νέα δυναμική. Ας προσπαθήσουμε να το αντιληφθούμε και να την ενστερνιστούμε. Είναι προς όφελος όλων μας…
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με τα πρόσφατα δεδομένα της Διεθνούς Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας (FIP)
Φοβούνται διαρροή κρίσιμων δεδομένων στους ανταγωνιστές τους






Σχετικά άρθρα

Σε 56 χώρες επιτρέπεται ο εμβολιασμός στα φαρμακεία
Σύμφωνα με τα πρόσφατα δεδομένα της Διεθνούς Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας (FIP)
Τσίμπημα μέλισσας ή σφήκας;
Η f-anazitisi σας βοηθά να το αντιμετωπίσετε!
ΤΕΑΥΦΕ: Έρχεται η δυνατότητα πληρωμής εισφορών σε όλες τις τράπεζες
Αυτό ανακοινώθηκε στην 1η συνάντηση των Δ.Σ. ΠΦΣ & του Ταμείου