Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Φαρμακείο με τμήμα αρωματοθεραπείας

19/5/2008
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Άνθος φάρμακο και άνθος καλλυντικό. Αρωματοθεραπεία και κοσμετολογία. Στην οδό Αριστείδου 4, στο Μαρούσι, υπάρχει ένας χώρος ιδανικός για να γνωρίσει κανείς τα άνθη και τις ευεργετικές τους ιδιότητες, το φαρμακείο της Μαρίας Προβατά με τμήμα αρωματοθεραπείας.

Η Μαρία Προβατά παράλληλα με τις κλασικές σπουδές στη φαρμακευτική, έχει αποκτήσει και μια υψηλή εξειδίκευση στην ομοιοπαθητική, τη βοτανολογία, την αρωματοθεραπεία και την κοσμετολογία, καθώς από μικρή είχε το πάθος του εργαστηρίου και της παρασκευής φυτικών σκευασμάτων.

Στην πορεία ψάχνοντας συνταγές, θεραπευτικούς συνδυασμούς και ποιοτικά αιθέρια έλαια στην παγκόσμια αγορά και θέλοντας να αντλήσει από τον τεράστιο φυτικό πλούτο της χώρας μας, δημιούργησε παράλληλα με τη δουλειά της στο φαρμακείο την εταιρεία φυτικών καλλυντικών «Άνθεια», με όραμα να παράγει ποιοτικά προϊόντα που θα ταιριάζουν στον καθένα.

Στη συνέντευξη που ακολουθεί η Μαρία Προβατά μάς μιλά για την προσωπική της διαδρομή στο χώρο των εναλλακτικών θεραπειών, και ειδικότερα της αρωματοθεραπείας, όπως αυτή εξελίχθηκε μέσα από την «Άνθεια» και το φαρμακείο της στο Μαρούσι.

 

Πες μας λίγα λόγια για το ξεκίνημά σου. Φαρμακευτική πότε πέρασες;

Πέρασα το 1975 στη Φαρμακευτική Αθηνών. Παράλληλα, άρχισα να ασχολούμαι με την ομοιοπαθητική, ξεκινώντας ως ασθενής και πηγαίνοντας για πρώτη φορά στην αείμνηστη Ειρήνη Μπαχά, η οποία ήταν η πρώτη γιατρός που υποστήριξε την εξάπλωση της ομοιοπαθητικής. Ταυτόχρονα, άρχισα να εργάζομαι στο φαρμακείο του Τζιβανίδη, στο Παγκράτι.

Στην ενασχόλησή μου με την ομοιοπαθητική πολύ σημαντικό ρόλο έπαιξε ο Σκεύος Φιλιάνος, ο καθηγητής μου στη Φαρμακογνωσία. Παράλληλα εκπαιδευόμουν μαζί με τους γιατρούς, καθώς δεν υπήρχε ξεχωριστό τμήμα για τους φαρμακοποιούς, στο Κέντρο Ομοιοπαθητικής, που είχε μόλις δημιουργηθεί. Μετά πήγα στη Λυόν για ένα εξάμηνο σε μια σχολή ομοιοπαθητικής που είχε πρωτοξεκινήσει εκείνη την εποχή, όπου ασχολήθηκα και με την κοσμετολογία.

Το κίνητρο για να ασχοληθείς με την ομοιοπαθητική και γενικότερα με την παρασκευή προϊόντων στο φαρμακείο σου ποιο ήταν;

Από μικρή το πάθος μου ήταν να παρασκευάζω διάφορα προϊόντα. Και καθώς οι γιατροί μού ζητούσαν να φτιάχνω σκευάσματα που θα υποστήριζαν την ομοιοπαθητική αγωγή που πρότειναν στους ασθενείς τους, αυτή η κλίση μού φάνηκε πολύ χρήσιμη. Πολλές φορές η ομοιοπαθητική θεραπεία χρειάζεται να συμπληρωθεί με παράπλευρα σκευάσματα που δε θα αλληλεπιδρούν με το ομοιοπαθητικό φάρμακο και θα βοηθούν τον ασθενή να αντέξει την όποια ελαφριά επιδείνωση ενδέχεται να προκληθεί από το ομοιοπαθητικό φάρμακο. Παρασκευάζω οποιοδήποτε φυτικό σκεύασμα αναμειγνύοντας αιθέρια έλαια, εκχυλίσματα, βάμματα, ανθόνερα, ξηρά εκχυλίσματα, που έχουν σχέση με τον εναλλακτικό τρόπο αντιμετώπισης της ζωής, άρα και της υγείας.

Το φαρμακείο στο Μαρούσι πότε το άνοιξες;

Ήρθα στο Μαρούσι το 1981 όταν μεταφέρθηκε εδώ το Ομοιοπαθητικό Κέντρο. Στην αρχή, άνοιξα φαρμακείο σε ένα μικρό χώρο στην οδό Πλαταιών. Εκεί έμεινα μέχρι το 1984 και μετά μεταφέρθηκα σε αυτό που είμαι τώρα. Τα τρία πρώτα χρόνια ήταν πολύ δύσκολα. Ήμουν πολύ μακριά από το κέντρο. Συνταγές δεν μπορούσαν να έρθουν εύκολα. Ο κόσμος δεν ήταν εξοικειωμένος με τα εναλλακτικά φάρμακα. Αποτέλεσμα ήταν να ξεγελιούνται από την εμφάνιση του φαρμακείου και να μου ζητούν από... τυρόπιτες μέχρι οργανικό λίπασμα, γιατί νόμιζαν ότι ήμουν γεωπόνος. Τότε ήταν που έχοντας πολλές ελεύθερες ώρες άρχισα να φτιάχνω συστηματικά μείγματα από βότανα, βάμματα, κρέμες, γαλακτώματα, λοσιόν κτλ., να καταγράφω τις ιδιότητές τους και να τις μοιράζω έντυπα στον κόσμο. Έτσι άρχισαν σιγά σιγά να μαθαίνουν για τα βότανα και να έρχονται από όλη τη γειτονιά.

Με τα αιθέρια έλαια ποτέ άρχισες να ασχολείσαι;

Μετά τα ομοιοπαθητικά, τα βότανα, τα φυτοθεραπευτικά και τα βάμματα ήταν αυτά με τα οποία καταπιάστηκα κυρίως γιατί μου τα ζητούσαν πολλοί γιατροί. Οφείλω πολλά σε κάποιους φίλους γιατρούς, διότι μου έδωσαν το έναυσμα να προχωρήσω, καθώς έπρεπε να αναζητήσω μόνη μου τις πρώτες ύλες για αυτά τα σκευάσματα.

Έτσι ξεκίνησα το 1984 να φέρνω αιθέρια έλαια από τη Γαλλία και να παρακολουθώ σχετικά σεμινάρια. Πήγα ξανά στη Λυόν και στην Προβηγκία. Εκεί επισκέφθηκα τα εργοστάσια και τα εργαστήρια που φτιάχνουν τα αιθέρια έλαια και έκαναν τις αποστάξεις. Είχα τη μεγάλη τύχη να συναντηθώ με την Κατερίνα Παπακωνσταντίνου, η οποία ασχολούνταν με την αρωματοθεραπεία σε διάφορες θεραπευτικές μεθόδους, όπως το creative healing, μια δημιουργική θεραπευτική μέθοδο που αποτελεί ένα είδος μασάζ με αιθέρια έλαια. Αργότερα πήγα στο Λονδίνο όπου παρακολούθησα κι άλλα σεμινάρια φυτοθεραπείας και αρωματοθεραπείας. Μετά ασχολήθηκα με τη ανθοθεραπεία και τη ρεφλεξολογία.

Το αποτέλεσμα ήταν να δοκιμάζω όλο και περισσότερες συνταγές για να καλύψω τις ανάγκες όσων ήθελαν αιθέρια έλαια για όλες αυτές τις μεθόδους θεραπείας.

Ώσπου οι ανάγκες έγιναν τόσες που δεν έφτανε ένας άνθρωπος για να τις καλύψει;

Ψάχνοντας τις ποιότητες των αιθέριων ελαίων στην παγκόσμια αγορά και προκειμένου να καλύψουμε την ποιοτική αναζήτηση και ταυτόχρονα να «εκμεταλλευτούμε» τον τεράστιο φυτικό πλούτο της χώρας μας, καταλήξαμε να ξεκινήσουμε την πρώτη μονάδα απόσταξης αιθέριων ελαίων, πρωτότυπη για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη, ως προς τον τρόπο απόσταξης. Η μονάδα αυτή βρίσκεται στην περιοχή του ιερού χώρου της αρχαίας Ολυμπίας. Σε αυτόν το χώρο έχουμε εκτάσεις όπου καλλιεργούμε τα δικά μας βότανα, ενώ από την ίδια περιοχή συλλέγουμε κιόλας τα άγρια βότανα από μια εκπληκτική ποικιλία. Φανταστείτε ότι στο σημείο αυτό πριν από τη μεγάλη φωτιά του Αυγούστου 2007 συναντούσαμε το 70-80% των βοτάνων της Ελλάδας και το 40% των βοτάνων της Ευρώπης.

Εξοπλίσαμε τη μονάδα αυτή με δέκα μεγάλους αποστακτήρες χωρητικότητας από εκατό έως διακόσια κιλά για να βγάζουμε ποιοτικό αιθέριο έλαιο για φαρμακευτική χρήση και αργότερα, στον ίδιο χώρο, δημιουργήσαμε εργαστήριο καλλυντικών. Αρχίσαμε, έτσι, να λειτουργούμε ως κάθετη μονάδα παραγωγής, που σημαίνει ότι τα προϊόντα είναι δικής μας παραγωγής από την αρχή μέχρι το τέλος. Ξεκινάμε με δικές μας πρώτες ύλες, προχωράμε στην απόσταξη και φτάνουμε στο τελικό προϊόν. Εδώ αξίζει να αναφέρω ότι ως κάθετη μονάδα παραγωγής έχουμε πάρει επιδότηση από το υπουργείο Γεωργίας και έχουμε βραβευθεί από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα ως πρότυπη κάθετη μονάδα παραγωγής (τεχνογνωσία - φυτική ύλη).

Μιλάμε πλέον για την σύνθεση πρωτότυπων φυτικών καλλυντικών;

Ναι, τα οποία φέρουν το όνομα «Άνθεια», το όνομα της εταιρείας μας, η οποία ξεκίνησε το 1986. Η «Άνθεια» είναι στην ουσία μια οικογενειακή επιχείρηση φίλων που έχει γίνει Α.Ε., αλλά κυρίως υπάρχει γιατί μας αρέσει αυτό που κάνουμε.

Άνθεια λέγανε μια νύμφη της περιοχής και αυτό ήταν το όνομα της Αφροδίτης στην Κρήτη ενώ σε κάποιες άλλες περιοχές ονομαζόταν έτσι και η Ήρα. Υπάρχει ακόμη και μια πηγή Άνθεια, γιατί η Άνθεια ήταν νύμφη των πηγών. Μου άρεσε το όνομα αυτό γιατί παρέπεμπε στα άνθη και είχε και μια ιστορία πίσω του.

Είναι ένα όνειρο ζωής αυτή η εταιρεία, που το κάναμε πραγματικότητα και συνεχίζουμε με επιμονή, παρ’ όλες τις αντιξοότητες και τα προβλήματα. Είναι μια δημιουργία. Δεν αποσκοπούμε ούτε να βγάζουμε χρήματα, ούτε να γίνουμε πολυεθνική. Θέλουμε να παράγουμε ωραία προϊόντα που θα μπορεί να τα πάρει ο καθένας!

Τι προϊόντα διαθέτει η Άνθεια;

Τα πάντα στην κλίμακα των καλλυντικών προϊόντων, οτιδήποτε έχει σχέση με τη φροντίδα της εξωτερικής εμφάνισης για κάθε ηλικία. Η μεγάλη μας πρωτοτυπία είναι ότι τα αιθέρια έλαια είναι αφενός από αμιγώς ελληνικά βότανα και αφετέρου έχουμε αντικαταστήσει το νερό με ανθόνερα ή αλλιώς υδροδιαλύματα. Τα υδροδιαλύματα είναι τα υποπροϊόντα της απόσταξης των αιθέριων ελαίων που περιέχουν όλα τα υδατοδιαλυτά συστατικά του βοτάνου και μικρό ποσοστό αιθέριου ελαίου.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των σκευασμάτων, των καλλυντικών, των σαμπουάν, των γαλακτωμάτων που κυκλοφορούν στην αγορά είναι απεσταγμένο νερό. Αντί, λοιπόν, να χρησιμοποιήσουμε απεσταγμένο νερό, χρησιμοποιούμε ανθόνερο. Αυτό και μόνο προσδίδει αθροιστικά πέρα των γνωστών ιδιοτήτων των βοτάνων μια εκπληκτική μυρωδιά στα καλλυντικά μας, για όσους ξέρουν βέβαια το φυτικό και δεν έχουν συνηθίσει στα τεχνητά αρώματα. Γιατί σήμερα πρέπει να ξέρετε ότι έχουμε ξεχάσει πώς μυρίζει το γιασεμί, πώς μυρίζει η γαρδένια, πώς μυρίζει η λουΐζα.

Οπότε, εκτός από την ομοιοπαθητική με την οποία ξεκίνησες έχεις και μια υψηλή εξειδίκευση στο θέμα του άνθους και στην αρωματοθεραπεία.

Ναι, πολύ μεγάλη. Όλα αυτά είναι πλευρές ενός πράγματος, του εναλλακτικού τρόπου ζωής και θεραπείας. Σαφώς και πρωτίστως είμαι φαρμακοποιός ομοιοπαθητικός. Αυτό επέλεξα, με αυτό ξεκίνησα. Όλα αυτά, όπως προείπα, ξεκίνησαν για να υποβοηθήσουν τους ασθενείς της ομοιοπαθητικής. Από εκεί και ύστερα έγιναν και ανάγκη ζωής.

Τα προϊόντα της «Άνθεια» πού διανέμονται;

Βασικά στα φαρμακεία και σε κάποια βιολογικά καταστήματα που έχουν και φυτικά καλλυντικά. Οι πελάτες μας είναι από όλη την Ελλάδα. Έχουμε ένα μεγάλο άνοιγμα ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα. Φτιάχνουμε ακόμη και φασόν προϊόντα για διάφορες εταιρείες στο εξωτερικό, όπως στη Γερμανία, στην Αγγλία, στη Σουηδία, στη Φιλανδία. Φτιάχνουμε φασόν γι’ αυτές με φυτικά προϊόντα και βάζουν αυτοί τη δική τους ετικέτα. Έχουμε ξεκινήσει και δύο μαγαζιά franchising με ανθρώπους δικούς μας.

Ποιο είναι το δυναμικό που υποστηρίζει την εταιρεία;

Το δυναμικό της εταιρείας στην Αθήνα αποτελείται αυτή τη στιγμή από δέκα εξειδικευμένα άτομα. Τα γραφεία μας βρίσκονται στα Μελίσσια. Στην Ηλεία τώρα, όπου γίνεται η παραγωγή, έχουμε έναν υπεύθυνο παραγωγής, ένα χημικό, ένα βοηθό χημικού, συσκευαστές, επιστάτες του χώρου και έναν τεχνικό προϊστάμενο που ελέγχει τις εγκαταστάσεις και έναν ακόμη υπεύθυνο για το συντονισμό της συλλογής των βοτάνων, καθώς και διάφορους εποχικούς υπαλλήλους.

Στο φαρμακείο διακινείς μόνο τα προϊόντα της «Άνθεια» ή και άλλα που έχουν σχέση με την αρωματοθεραπεία;

Τα προϊόντα της «Άνθεια», στα οποία έχουμε συμπεριλάβει τα πάντα, από τις φυτοθεραπευτικές κρέμες και τα αιθέρια έλαια μέχρι και τα αρώματα, καθώς και άλλων ελληνικών εταιρειών, διότι θέλω πάντα να υποστηρίζω τις ελληνικές προσπάθειες και ιδιαίτερα συναδέλφων.

Αν ένας φαρμακοποιός θέλει να δημιουργήσει ένα τμήμα αρωματοθεραπείας στο φαρμακείο του, τι πρέπει να κάνει;

Καταρχήν πρέπει ο φαρμακοποιός να εκπαιδευτεί. Υπάρχουν εξειδικευμένες γνωστές σχολές που διδάσκουν αρωματοθεραπεία.

Βέβαια, το να τοποθετήσεις στο φαρμακείο σου λίγα αιθέρια έλαια, απλώς και μόνο για πώληση, δεν είναι τόσο δύσκολο. Για αρχή υπάρχουν τριάντα κοινά αιθέρια έλαια, απλά πρέπει να μάθεις τις ιδιότητές τους και πού μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Υπάρχουν κι άλλες απλές πρακτικές εφαρμογές. Χαίρομαι πραγματικά γιατί είναι πολλοί, και μάλιστα νέοι, συνάδελφοι που ενδιαφέρονται για την αρωματοθεραπεία και τη φυτοθεραπεία.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Αναδείχθηκε σε συζήτηση κατά τη διάρκεια του 9ου Delphi Economic Forum






Σχετικά άρθρα

Η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει «κοντά» τον φαρμακοποιό με τον ασθενή
Νέα συστήματα που επιτρέπουν την ουσιαστική επικοινωνία
ΠΦΣ: «Τα φαρμακεία καθιερώνονται ως Κέντρα Εμβολιασμού Ενηλίκων»
Μετά την επιτυχία αυτή, ανακοινώνονται οι επόμενοι στόχοι
MSD ONCOLOGY: Ανοιχτή πρόσκληση για υποβολή προτάσεων ερευνητικών έργων
Με θέμα την πολιτική υγείας για τον καρκίνο
Αντιπηκτικά & Κινολόνες: Ένας επικίνδυνος συνδυασμός!
Ο φαρμακοποιός συμβάλλει στην πρόληψη ανεπιθύμητων ενεργειών με τη βοήθεια της f-anazitisi