Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Φαρμακεία ύποπτα για εξαγωγές φαρμάκων

19/11/2014 10:17:13 πμ
Τι έδειξε ο έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ε.Ο.Φ.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Στο «μικροσκόπιο» του Ε.Ο.Φ. βρίσκονται φαρμακεία για το ενδεχόμενο της πραγματοποίησης εξαγωγών φαρμάκων κατά παράβαση των κείμενων διατάξεων, ενώ για τον ίδιο λόγο το Δ.Σ. του Οργανισμού πρόσφατα αποφάσισε να υποβάλει πρόταση προς το υπουργείο Υγείας για αναστολή της άδειας λειτουργίας και διοικητικό πρόστιμο σε φαρμακαποθήκη της Βορείου Ελλάδος.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, «ο κανονικός εφοδιασμός της αγοράς με φάρμακα αποτελεί υποχρέωση όλων των εμπλεκόμενων φορέων που αναμένουμε να είναι αρωγοί και συνεργάτες σε αυτήν την προσπάθεια. Για το λόγο αυτό καλούμε όλη τη φαρμακευτική κοινότητα να συνδράμει σε μόνιμη βάση στο έργο μας, μέσω της ενημέρωσης της ηλεκτρονικής εφαρμογής που δημιουργήθηκε και λειτουργεί από τις αρχές του 2013 για αναφορές ελλείψεων στην ιστοσελίδα του Οργανισμού με τίτλο «Ηλεκτρονική υποβολή έλλειψης φαρμάκου»».


Στην ίδια ανακοίνωση ο Ε.Ο.Φ. διευκρινίζει –μετά και την παρέμβαση του εισαγγελέα για το θέμα των ελλείψεων φαρμάκων στην ελληνική αγορά– πως «οι πρώτες αναφορές για ελλείψεις από τοπικούς Φαρμακευτικούς Συλλόγους και τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο έφθασαν στον Ε.Ο.Φ. για πρώτη φορά στις 15 Οκτωβρίου 2014. Και συνεχίζει: «Οι αρμόδιες υπηρεσίες προχώρησαν άμεσα σε αξιολόγηση των διαθέσιμων στοιχείων προκειμένου να επιβεβαιωθεί η ύπαρξη του προβλήματος και η έκτασή του».


Τι έδειξε ο έλεγχος μέχρι τώρα:

  • Σε συγκεκριμένο αριθμό φαρμάκων διαπιστώθηκε μειωμένη διάθεση στην ελληνική αγορά λόγω προβλημάτων στην παραγωγική διαδικασία, στην προμήθεια των πρώτων υλών ή καθυστερήσεων στους χρόνους παράδοσης. Σύμφωνα με τον Ε.Ο.Φ., έχουν ήδη ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα, όπως είναι οι έκτακτες εισαγωγές, στις περιπτώσεις όπου η έλλειψη οδηγεί σε θεραπευτικό κενό για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών.
  • Σε 5 εταιρείες διαπιστώθηκε μειωμένη διάθεση –σε σχέση με αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους– και ο Ε.Ο.Φ. έχει ζητήσει εξηγήσεις. Μετά τη λήψη της απάντησης, ο Ε.Ο.Φ. θα επαναπροσδιορίσει τις ενέργειές του.
  • Για τα προϊόντα που επισημάνθηκε αυξημένη εξαγωγική δραστηριότητα αποφασίσθηκε η απαγόρευση των εξαγωγών και της ενδοκοινοτικής διακίνησής τους που περιλαμβάνονται στην απόφαση απαγόρευσης που εξέδωσε ο Οργανισμός την 14η Νοεμβρίου 2014.

Υπενθυμίζεται ότι από το Μάιο του 2014, ο Ε.Ο.Φ. έχει απαγορεύσει τις παράλληλες εξαγωγές του τετραδύναμου και πενταδύναμου εμβολίου έναντι διφθερίτιδας, τετάνου, κοκκύτη, πολιομυελίτιδας και αιμόφιλου ινφλουένζας (Tetravac, Pentavac, Infanrix Hexa, Infanrix IPV, Infanrix Tetra).

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τα φαρμακεία δεν φέρουν καμία ευθύνη για τη μη εκτέλεση συνταγών, αναφέρει ο Φ.Σ. Αττικής
Συνάντηση με τον αστυνομικό διευθυντή της πόλης ζητά ο Δ. Ευγενίδης






Σχετικά άρθρα

Η ΕΛΕΑΝΑ συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ασθενών
Αφορά την εκστρατεία «Vote4Patients» για τις Ευρωεκλογές του 2024
Νέοι φόροι για τα προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης
Καθορίζονται στο πρόσφατο νομοσχέδιο του υπ. Υγείας
Δώδεκα νέα φάρμακα 12 έρχονται στην Ε.Ε.
Μεταξύ αυτών και ένα νέο ισχυρό αντιβιοτικό