Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Φαρμακεία: Πώς μια υπηρεσία ανασκόπησης αγωγής υλοποιείται στη νέα εποχή

13/9/2023 7:57:43 μμ
Το φωτεινό παράδειγμα μιας Ελληνίδας φαρμακοποιού στην Ουαλία
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Μια ομάδα ειδικών στην Ουαλία, με επικεφαλής την ελληνικής καταγωγής φαρμακοποιό Έφη Μαντζουράνη, βραβεύτηκε για την ψηφιοποίηση της υπηρεσίας ανασκόπησης της φαρμακευτικής αγωγής μετά από εξιτήριο. Η υπηρεσία, που παρέχεται από τα φαρμακεία της Ουαλίας από το 2011, αφορά τη σύγκριση των φαρμάκων που συνταγογράφησε η ομάδα ΠΦΥ κάθε ασθενούς με τις γραπτές οδηγίες των γιατρών μέσα από το νοσοκομείο.

Σύμφωνα με όσα περιγράφει η ίδια η φαρμακοποιός στο Pharmaceutical Journal, αφού επιβεβαιώθηκε με δημοσκόπηση σε φαρμακοποιούς ποιες πληροφορίες τους είναι απαραίτητες, δημιουργήθηκε μια συγκεκριμένη δομή για τις οδηγίες των νοσοκομειακών γιατρών, που αποστέλλονται ηλεκτρονικά στα φαρμακεία. Παράλληλα, αξιοποιήθηκε η ηλεκτρονική πλατφόρμα «Choose pharmacy», από την οποία οι ασθενείς επέλεγαν το φαρμακείο από το οποίο ήθελαν να λάβουν την υπηρεσία.

Η διαδικασία σταδιακά κυκλοφόρησε σε φαρμακεία σε ολόκληρη την Ουαλία, με τη φαρμακοποιό να επισημαίνει ότι ήταν καθοριστική συμβολή όλων των συμμετεχόντων φορέων (της κυβέρνησης, του επίσημου φορέα ψηφιακής υγείας της χώρας, του συλλόγου κοινοτικών φαρμακοποιών Ουαλίας και της Σχολής Φαρμακευτικής του Κάρντιφ), διότι συγκροτήθηκε επιτροπή που διασφαλίζει ότι το όλο σύστημα πληροί τις απαιτήσεις.

Η υπηρεσία σήμερα έχει βοηθήσει να μειωθούν τα λάθη στις φαρμακοθεραπείες και οι επανεισαγωγές των ασθενών για 40 ημέρες, να αξιοποιηθούν και οι βοηθοί φαρμακείων και να υπάρχει ισότητα στην πρόσβαση. Υπολογίζεται ότι πριν από την ψηφιοποίηση, οι φαρμακοποιοί εντόπιζαν τουλάχιστον μία ασυμφωνία μεταξύ των οδηγιών των γιατρών και των συνταγών και ότι εξοικονομούνται περίπου 3 εκατ. λίρες το χρόνο από την αποφυγή ανεπιθύμητων ενεργειών, εισαγωγών στο νοσοκομείο και σπατάλης φαρμάκων.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και κορυφαία διάκριση από διεθνή φορέα για υπηρεσίες του
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Novartis Hellas ζητά νέες πρωτοβουλίες που ενισχύουν τον δημόσιο διάλογο για την Υγεία






Σχετικά άρθρα

IQVIA: 100 εκατ. συνταγές εκτελέστηκαν το 2023 από παράνομα e-pharmacies των ΗΠΑ
Οι Αμερικανοί ωθούνται σε αυτά για οπιοειδή και GLP-1
Ο αντίκτυπος της FIP σε όλον τον κόσμο
Δημοσιεύτηκε η ετήσια έκθεση της Διεθνούς Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας
Ελλείψεις φαρμάκων: Χειρότερο το πρόβλημα το 2024 έναντι του 2023
Σύμφωνα με δημοσκόπηση σε φαρμακεία της Αγγλίας