Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα

Βρέθηκε η αιτία των αυτοάνοσων νοσημάτων!
Ερευνητές προτείνουν και πολλά υποσχόμενες μεθόδους θεραπείας τους
Εισάγουμε φάρμακα από την Αλβανία;
Φαρμακοποιός καταγγέλλει πώς οι ελλείψεις φαρμάκων δημιουργούν αδιέξοδο
Αναπτύχθηκε χάπι που προφυλάσσει από τον ιό της γρίπης
Ανοίγει ο δρόμος για μια νέα εποχή στην ανάπτυξη εμβολίων


Φάρμακα στην Ελλάδα έχουν τιμές χαμηλότερες από το μέσο όρο της Ε.Ε.

7/12/2017 11:49:58 πμ
Κινδυνεύουν με απόσυρση φθηνά και καλά φάρμακα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Οι ανατιμολογήσεις στα φάρμακα των δύο τελευταίων χρόνων μείωσαν τόσο τις τιμές, ώστε πολλά από τα φαρμακευτικά σκευάσματα στην Ελλάδα να έχουν πλέον τιμές χαμηλότερες από το μέσο όρο των 3 χαμηλότερων της Ευρώπης!

Αυτό δήλωσε σε ομιλία της στο συνέδριο Pricing & Reimbursement Conference 2017 για την τιμολόγηση και αποζημίωση φαρμάκων στην Ελλάδα, η πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.), κ. Κατερίνα Αντωνίου.


Η ίδια εξήγησε ότι η διαδικασία τιμολόγησης νέων προϊόντων γίνεται 4 φορές το χρόνο, οι ανατιμολογήσεις 2 φορές το χρόνο, ενώ από φέτος γίνεται τιμολόγηση για τα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. επίσης 2 φορές το χρόνο. «Στην Ελλάδα είχαμε ακριβά πρωτότυπα και ακριβά γενόσημα φάρμακα. Οι ανατιμολογήσεις της περιόδου 2015-2017 αφορούσε 7.500 προϊόντα, εκ των οποίων 2.500-3.500 υπέστησαν μείωση τιμών. Για παράδειγμα, 737 off patent προϊόντα έχουν χαμηλότερη τιμή από το μέσο όρο των 3 χαμηλότερων της Ευρώπης».


Όπως επισημαίνει η κ. Αντωνίου, αυτό μπορεί να έχει άμεση συνέπεια την απόσυρση φτηνών προϊόντων και την υποκατάστασή τους από ακριβότερα on patent στις ίδιες κατηγορίες.


Όσο για τα γενόσημα, και εκεί σημειώθηκαν μεγάλες μειώσεις, χαμηλότερες από το χαμηλό μέσο όρο της Ευρώπης, σύμφωνα με την κ. Αντωνίου που έκανε λόγο για «στρεβλώσεις», οι οποίες «θα αντιμετωπιστούν με μεταρρυθμίσεις, όπως η δημιουργία του συστήματος ΗΤΑ, η αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων και η υποχρεωτική εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων».


Ωστόσο υπάρχει ο κίνδυνος οι στρεβλώσεις αυτές να συνεχιστούν λόγω της εμμονής των Θεσμών, και ιδίως του επικεφαλής για την υγεία Τζουζέπε Καρόνε, για οριζόντιες και συνεχείς μειώσεις τιμών, παρά το γεγονός ότι δεν έδωσαν κανένα δημοσιονομικό όφελος, δεν οδήγησαν σε μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης ούτε και στην αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων.


Σύμφωνα με πληροφορίες σχετικά με τις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τα τεχνικά κλιμάκια, οι δανειστές δεν επιτρέπουν τη νόμιμη αύξηση των τιμών σε φάρμακα που έχουν πέσει κάτω από τη χαμηλότερη τιμή της Ευρώπης και μάλιστα ζητούν περαιτέρω μείωση στα γενόσημα της τάξης του 10%.


Για την ελληνική πλευρά η πρόταση αυτή είναι παράνομη, σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της επικρατείας (ΣΤΕ) του 2004 που κρίνει αντισυνταγματική την εφαρμογή της χαμηλότερης τιμής στην Ευρώπη για τα φάρμακα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά.


Οι δύο πλευρές δεν έχουν καταφέρει, συνεπώς, να συμφωνήσουν, και φαίνεται πως η φαρμακοβιομηχανία ετοιμάζεται να αντιδράσει δυναμικά και να απευθυνθεί σε ακόμη πιο υψηλά κλιμάκια για την ύποπτη αυτή εμμονή της ομάδας του Καρόνε…

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Πολλά φάρμακα λείπουν από την ελληνική αγορά και δεν μπορούν να αντικατασταθούν
Τα 138 έχουν διακόψει την κυκλοφορία τους στη χώρα μας


Σχετικά άρθρα

Οι 10 καλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες για το 2018
Και ποια είναι τα φάρμακα που τις απογείωσαν
Διυπουργική επιτροπή για την εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας
Συστάθηκε με στόχο τη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής
202 φάρμακα λείπουν από την ελληνική αγορά
Τα 138 έχουν διακόψει την κυκλοφορία τους στη χώρα μας
Αλλαγές στη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας για υγειονομική περίθαλψη
Σύμφωνα με προτεινόμενη τροπολογία του υπουργείου Εργασίας