Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Φάρμακα παράγοντα VIII: Κίνδυνος ανάπτυξης αναστολέων

15/9/2017 11:23:18 πμ
Οι απαιτούμενες αλλαγές στις πληροφορίες συνταγογράφησης
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης Αξιολόγησης Κινδύνου (PRAC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Υγείας (EMA) επιβεβαιώνει ότι ο κίνδυνος ανάπτυξης αναστολέων υπάρχει σε όλα τα φάρμακα παράγοντα VIII, και εκείνων που προέρχονται από το πλάσμα και εκείνων που παράγονται με τεχνολογία ανασυνδυασμένου DNA.


Συνεπώς επαναλαμβάνει τις συστάσεις της για αυτή την κατηγορία φαρμάκων, προτείνοντας:

  • ο κίνδυνος ανάπτυξης αναστολέων να αξιολογείται μεμονωμένα για κάθε φάρμακο, ανεξάρτητα από την κατηγορία του φαρμάκου
  • οι πληροφορίες συνταγογράφησης να ενημερωθούν και να αναφέρουν τον εν λόγω κίνδυνο ως «πολύ συχνή παρενέργεια» σε ασθενείς που δεν έχουν υποβληθεί προηγουμένως σε θεραπεία και ως «όχι συχνή παρενέργεια» σε ασθενείς που είχαν προηγουμένως υποβληθεί σε θεραπεία
  • η προειδοποίηση σχετικά με την ανάπτυξη αναστολέων να τροποποιηθεί, ώστε να επισημανθεί ότι τα χαμηλά επίπεδα αναστολέων ενέχουν μικρότερο κίνδυνο σοβαρής αιμορραγίας σε σύγκριση με τα υψηλά επίπεδα αναστολέων.
Η τελική σύσταση της PRAC θα αποσταλεί στην Επιτροπή Φαρμακευτικών Προϊόντων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) του EMA για την έκδοση της γνώμης του EMA, οπότε και θα δημοσιευτούν περισσότερες λεπτομέρειες και πληροφορίες για τους ασθενείς και τους επαγγελματίες υγείας.

 

Τι είναι ο κίνδυνος ανάπτυξης αναστολέων

Ο παράγοντας VIII είναι μια πρωτεΐνη πήξης, απαραίτητη για τη φυσιολογική πήξη του αίματος, η οποία λείπει σε ασθενείς με αιμορροφιλία Α. Τα φάρμακα παράγοντα VIII αντικαθιστούν τον παράγοντα VIII που λείπει και βοηθούν στον έλεγχο και την πρόληψη της αιμορραγίας.


Ωστόσο, ο οργανισμός μπορεί να αναπτύξει αναστολείς ως αντίδραση σε αυτά τα φάρμακα, ιδιαίτερα σε ασθενείς που αρχίζουν θεραπεία για πρώτη φορά. Αυτό μπορεί να εμποδίσει τη δράση των φαρμάκων, επομένως η αιμορραγία δεν ελέγχεται πλέον.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Απελευθερώνοντας επιπλέον χρόνο στους φαρμακοποιούς
Θα γίνεται από την πλατφόρμα του Συλλόγου






Σχετικά άρθρα

Σύλλογος Πεταλούδα: «Φρόντισε ό,τι σε στηρίζει!»
Καμπάνια ευαισθητοποίησης του κοινού για τη χρόνια φλεβική νόσο
Biogen: Νέα δεδομένα για το όφελος του nusinersen
Σε βρέφη και μικρά παιδιά με SMA
Το 16% των Ελλήνων πήρε αντιβιοτικό χωρίς συνταγή τη 10ετία 2013-2023
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα για την ορθολογική τους χρήση
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης
Κάθε χρόνο, πάνω από 10 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως νοσούν από φυματίωση