Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Ευρώπη: Ποια φάρμακα επιστρέφουν στα φαρμακεία από την ελεύθερη αγορά;

29/8/2016 12:12:56 μμ
Γράφει ο Γιάννης Δαγρές, γ' αντιπρόεδρος του Π.Φ.Σ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Σήµερα, στην Ευρώπη, σύµφωνα µε τη Φαρµακευτική Οµάδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης/Pharmaceutical Group of the European Union (PGEU), η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών της ευρωζώνης, απαγορεύει τη διάθεση φαρµακευτικών σκευασµάτων µε τις δραστικές ουσίες που περιέχονται στα ελληνικά ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ, σε χώρο εκτός φαρµακείων.


Η πολιτική τάση µεγάλης µερίδας ευρωπαϊκών κυβερνήσεων µέχρι πρότινος, ήταν, ναι µεν αυτό να αλλάξει, εντούτοις, η τάση αυτή παρεµποδίζεται ισχυρά κι έχει πλέον ξεθυµάνει, εξαιτίας των σοβαρών παρενεργειών που έχουν προκληθεί από τις ευρωπαϊκές κοινωνίες.

Συγκεκριµένα, σε αρκετές χώρες που ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. διατίθενται εκτός φαρµακείων εδώ και κάποια χρόνια –σταδιακά– µέρος τέτοιου είδους σκευασµάτων επιστρέφει νοµοθετικά σε καθεστώς αποκλειστικής διάθεσης από τα φαρµακεία, όπως π.χ. η δικλοφενάκη στην Αγγλία το 2013 και η παρακεταµόλη στη Σουηδία το 2014, ενώ στην Ιταλία, η απαγόρευση διάθεσης σκευασµάτων από χώρους εκτός φαρµακείων παρεµποδίστηκε –παρά τις πολιτικές πιέσεις για το αντίθετο– µε απόφαση ανωτάτου δικαστηρίου το 2014.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι ακόµη και στις χώρες εκείνες που επιτρέπεται η διάθεση των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. από τα φαρµακεία, η µερίδα του λέοντος όσον αφορά τον τζίρο σε αυτά τα προϊόντα, συνεχίζει να ανήκει στα φαρµακεία.


Για παράδειγµα, στην Πορτογαλία, όπου ύστερα από εννέα χρόνια που ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. διατίθενται εκτός του χώρου των φαρµακείων, έχουν καταφέρει να αφαιρέσουν από αυτά, όλοι οι υπόλοιποι πάροχοι µαζί (σούπερ-µάρκετ, παραφαρµακεία κλπ.), µετά βίας ένα ποσοστό της τάξης του 10-13% συνολικά, κι αυτό έχει παραµείνει αµετάβλητο για χρόνια.


Επίσης, οι τιµές παρέµειναν αµετάβλητες. Η µέση τιµή –ανά τεµάχιο ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.– στην ίδια χώρα ανεβαίνει, όσο ανεβαίνει και ο δείκτης τιµών καταναλωτή, συνεπώς η «απελευθέρωση» δεν έριξε τις τιµές.


Η Ελλάδα όπως συνηθίζει, ακολουθεί µε χαρακτηριστική χρονοκαθυστέρηση τα γεγονότα. Θα γίνει µία µερική απορρύθµιση σταδιακά και απρόθυµα, θα αποτύχει παταγωδώς όπως και οι υπόλοιπες, και µετά από λίγα χρόνια θα λάβει χώρα ό,τι περιγράφηκε παραπάνω να συµβαίνει, αυτή την εποχή, στην Ευρώπη.


Συµπέρασµα: Η σηµερινή εποχή του παραλογισµού των «απελευθερώσεων» και των «αγορών» πλησιάζει στο τέλος της. Η Ελλάδα θα το αισθανθεί φυσικά κι αυτή, απλώς µε µία µικρή καθυστέρηση σε σχέση µε την υπόλοιπη Ευρώπη.


O Γιάννης Δαγρές είναι φαρµακοποιός, γ' αντιπρόεδρος του Π.Φ.Σ. και αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Φ.Σ.Α.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Κλειστά θα πρέπει να παραμείνουν τα φαρμακεία και στις 7 Μαΐου
Η νέα ρύθμιση αφορά και τα φάρμακα αδυνατίσματος






Σχετικά άρθρα

Φαρμακεία: Τσουχτερά τα πρόστιμα για τους παραβάτες των αργιών του Πάσχα
Κλειστά θα πρέπει να παραμείνουν τα φαρμακεία και στις 7 Μαΐου
Επιτήδειοι άδειασαν από Prolia τα φαρμακεία δύο νομών
Η Αγάπη Ακριτίδου, υπεύθυνη του Τμήματος Αγορών του ΣΦΗΠ, εξηγεί στο f.daily τα περιστατικά
15 ΣΥΦΑ συμμετέχουν στην Ενεργειακή Κοινότητα Φαρμακοποιών
Ξεκινούν εγγραφές και για νέα μέλη
Κ. Λουράντος: «Η ελεύθερη πρόσβαση στο φάρμακο έχει δυσκολέψει»
Ομιλία του προέδρου του Φ.Σ. Αττικής στο Hellas PHARM 2024