Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά

7/11/2014 10:24:50 πμ
Σύμπραξη για τη δημιουργία νέων μοντέλων R&D αντιβιοτικών και για τη διατήρηση της αποτελεσματικότητας των υπαρχόντων φαρμάκων
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Την αντιμετώπιση της αυξανόμενης μικροβιακής αντοχής στα αντιβιοτικά επιχειρεί μια νέα ευρωπαϊκή πρωτοβουλία με την έναρξη του DRIVE-AB (Driving Reinvestment in R&D and Responsible Antibiotic Use), ενός νέου συνεταιρισμού δημόσιων και ιδιωτικών φορέων με χρηματοδότηση 9,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με τη γραπτή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων και Συνδέσμων (EFPIA), πρόκειται για ένα από τα πολλά σχέδια της Πρωτοβουλίας για Καινοτόμα Φάρμακα (IMI).

 


Όσον αφορά τη μικροβιακή αντοχή στα αντιβιοτικά, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει δηλώσει ότι αποτελεί μία από τις τρεις μεγαλύτερες απειλές για την ανθρώπινη υγεία. Υπολογίζεται ότι περίπου 25.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση από μολύνσεις μικροβίων, ανθεκτικών σε πολλά φάρμακα. Το ετήσιο κοινωνικό κόστος υπολογίζεται σε 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ωστόσο η πραγματική οικονομική και κοινωνική επιβάρυνση παραμένει αδιευκρίνιστη.

 


Το DRIVE-ΑΒ περιλαμβάνει στους εταίρους του ακαδημαϊκά ιδρύματα, ερευνητικούς οργανισμούς, καθώς και φαρμακευτικές και βιοτεχνολογικές εταιρείες από 11 ευρωπαϊκές χώρες. Κατά τα επόμενα 3 χρόνια οι εταίροι θα συνδυάσουν την εμπειρία, την τεχνογνωσία και τις ικανότητές τους για να δημιουργήσουν και να δοκιμάσουν νέα οικονομικά μοντέλα έρευνας και ανάπτυξης (R&D) αντιβιοτικών, με στόχο την αναζωογόνηση των επενδύσεων στον τομέα. Ταυτόχρονα, η σύμπραξη θα εξετάσει τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να διατηρηθεί η αποτελεσματικότητα των υφιστάμενων και των νέων φαρμάκων με το να καθορίσει την κατάλληλη χρήση τους. Το έργο συγκεντρώνει την εμπειρία και τη γνώση που εκτείνονται σε όλες τις φάσεις της έρευνας και ανάπτυξης αντιβιοτικών, καθώς και τη χρηματοδότηση, την κλινική χρήση, τη διαχείριση αντιβιοτικών, την ποσοτική οικονομική μοντελοποίηση και την αξιολόγηση των πολιτικών για τη δημόσια υγεία.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες που θα συμμετέχουν στο έργο είναι η Astellas, η AstraZeneca, η Cubist, η GlaxoSmithKline, η Roche, η Pfizer και η Sanofi, οι οποίες μαζί με τους ακαδημαϊκούς και τους δημόσιους οργανισμούς υγείας από την Ευρώπη θα καθοδηγούνται από τον Stephen Harbarth του Πανεπιστημίου της Γενεύης.


"Η διπλή κρίση της μικροβιακής αντοχής στα αντιβιοτικά και του σχεδόν άδειου χαρτοφυλακίου αντιβιοτικών αποτελούν μια πραγματική απειλή για την ανθρώπινη υγεία", δήλωσε ο επικεφαλής του project, υπογραμμίζοντας ότι "μόνο η συνεργασία σε αυτή την κλίμακα, με τη συμμετοχή των ενδιαφερομένων από όλο τον κόσμο θα είναι επαρκής για την αντιμετώπισή της".

 


Πηγή: pmjournal.gr

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και πέτυχαν σημαντική αύξηση των πωλήσεών τους από το 2023 στο 2024
«Η ΤΝ είναι μια επανάσταση που θα τα αλλάξει όλα», είπε ο πρωθυπουργός






Σχετικά άρθρα

Δωρεάν μετρήσεις πίεσης σε 18 πόλεις της Ελλάδας
Στο πλαίσιο του May Measurement Month
Επηρεασμένη πνευμονική λειτουργία και κακό έλεγχο του άσθματος δείχνει έρευνα της ΕΠΕ
Καταγράφεται αυξημένη χρήση κορτικοστεροειδών από το στόμα, παρά τη διαδεδομένη χρήση βιολογικών παραγόντων
Podcast «Πες ΜΑΣ ΤΟ»: Νέος κύκλος επεισοδίων
Από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού 'Αλμα Ζωής
Παγκόσμια Ημέρα Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νοσημάτων του Εντέρου
Ανοιχτή ενημερωτική εκδήλωση για το κοινό