Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα

Αλλάζει ο ακτινοθεραπευτικός χάρτης της Ελλάδας
Νέα μηχανήματα σε δημόσια νοσοκομεία για τους ασθενείς με καρκίνο
Τρία μέτρα για τη διαφάνεια των ιατρικών συνεδρίων
Προτείνει άμεσα ο ΣΦΕΕ στην κυβέρνηση
Ενημερωτική εκδήλωση του Φ.Σ. Λέσβου για την
Το Σάββατο 23 Ιουνίου στη Μυτιλήνη


Έξυπνη διατροφή: μια ορμονική υπόθεση

11/1/2017 10:15:50 πμ
Η ορμονικά έξυπνη διατροφή στοχεύει στην καύση του λίπους και εξασφαλίζει λίγα κιλά και καλή υγεία
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η σωστή διατροφή και η απαλλαγή από τα περιττά κιλά είναι σημαντικά και αναγκαία όχι μόνο για λόγους αισθητικής αλλά φυσικά και για να εξασφαλίσουμε καλή υγεία.

Ως γνωστόν τα στερητικά προγράμματα διατροφής, με τα οποία αποφεύγουμε θερμίδες και λιπαρά, συχνά αποτυγχάνουν, είτε γιατί τα εγκαταλείπουμε σύντομα είτε γιατί εύκολα τα κιλά επιστρέφουν, ενώ παράλληλα μπορεί να μην αποτελούν μια υγιεινή επιλογή για τον οργανισμό.


Υπάρχει όμως και η «έξυπνη» διατροφή που βασίζεται σε βασικές γνώσεις βιολογίας και στοχεύει στην καύση του σωματικού λίπους ως μια «καθαρά ορμονική υπόθεση», όπως υποστηρίζει Δρ Νικολέτα Κοΐνη, Ιατρός Αντιγηραντικής, Λειτουργικής, Προληπτικής και Αναγεννητικής Ιατρικής.


«Ο ανθρώπινος οργανισμός, αν τον σκεφτούμε ως έναν κινητήρα, χρειάζεται ένα καύσιμο για να λειτουργήσει. Και αυτό το καύσιμο είναι είτε η γλυκόζη είτε το λίπος. Όμως, όσο καίει γλυκόζη, δεν καίει λίπος. Ούτε αυτό που λαμβάνει μέσω της τροφής ούτε αυτό που έχει συσσωρεύσει στο σώμα» εξηγεί η Δρ Κοΐνη.

Για παράδειγμα, όσο με τα γεύματα προσφέρουμε ικανή ποσότητα γλυκόζης στο αίμα, αυτό που οι γιατροί αποκαλούν γλυκαιμικά φορτία, τότε ακόμα κι αν μειώσουμε τις ποσότητες τροφής, ελαττώσουμε τις θερμίδες και τα λιπαρά, παραλείψουμε γεύματα, στερηθούμε ή κάνουμε εντατικά γυμναστική, το σώμα μας δεν θα λάβει ποτέ το ορμονικό «σήμα» να αλλάξει καύσιμο. Θα καίει σταθερά αυτό που του δίνουμε, δηλαδή γλυκόζη.

«Όσο το σώμα μας χρησιμοποιεί τη γλυκόζη ως κύριο "καύσιμο", τόσο μένουμε ορμονικά εγκλωβισμένοι, συσσωρεύουμε λίπος και απομακρυνόμαστε με κάθε τρόπο από τον στόχο μας να είμαστε υγιείς και να έχουμε φυσιολογικό βάρος» τονίζει η ειδικός.

Η ορμονικά έξυπνη διατροφή

«Η ορμονικά έξυπνη διατροφή δεν είναι απλώς ένα διατροφικό σχήμα που πετυχαίνει την απώλεια των περιττών (λίγων ή πολλών) κιλών. Είναι ένας τρόπος διατροφής που προλαμβάνει ή θεραπεύει χρόνιες καταστάσεις, όπως ο διαβήτης, η υπέρταση, η κατάθλιψη, οι καρδιακές αρρυθμίες και η χρόνια εσωτερική φλεγμονή. Και μην σπεύσετε να φανταστείτε κάτι περίπλοκο και εξεζητημένο. Ουσιαστικά, αλλάζουμε το "καύσιμο" που καίει ο οργανισμός μας. Αντί για γλυκόζη, με την ορμονικά έξυπνη διατροφή καίμε λίπος» εξηγεί η Δρ Κοΐνη.


Μπορούμε δηλαδή να τρώμε χορταστικά και νόστιμα, και με γλυκό κάθε μέρα και ταυτόχρονα ορμονικά έξυπνα. Όπως εξηγεί, το «κλειδί» είναι τελειώνοντας τα γεύματά μας να προσφέρουμε λίγη ποσότητα γλυκόζης στο αίμα, διατηρώντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σταθερά, οπότε το σώμα να παίρνει την ορμονική ειδοποίηση και να αλλάζει καύσιμο.


«Όταν σταματάμε να του δίνουμε σάκχαρο, στρέφεται προς το άλλο του καύσιμο, το λίπος, κι έτσι κινητοποιεί την καύση λίπους. Όταν καίμε λίπος ως κύριο καύσιμο, καίμε το λίπος της τροφής μας ατελώς (όχι πλήρως, δηλαδή κάθε γραμμάριο λίπους προσφέρει τελικά πολύ λιγότερες θερμίδες από τις 9 που περιέχει) κι έτσι τρέφονται ο εγκέφαλος, η καρδιά, οι νεφροί και τα άλλα μας ζωτικά όργανα, ενώ αισθανόμαστε μεγαλύτερη ευεξία και ζωτικότητα. Ταυτόχρονα, όμως, καίμε και το λίπος που έχουμε στο σώμα, και μάλιστα πρώτο "φεύγει" το περικοιλιακό. Επίσης, αρχίζει να ανακατανέμεται πιο ομοιόμορφα στο σώμα το υπόλοιπο λίπος. Το σπουδαιότερο όμως είναι πως επανερχόμαστε στην υγεία» διευκρινίζει.

Πώς «γυρίσουμε» τον κυτταρικό διακόπτη του λίπους;

«Το κλειδί είναι μια ορμόνη που λέγεται ινσουλίνη. Τα επίπεδά της ανεβαίνουν όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αυξάνονται.

Σε αντίθεση με την πρωτεΐνη και τα λιπαρά –τα οποία ανυψώνουν ελάχιστα έως καθόλου (τα λιπαρά) τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα– οι υδατάνθρακες, όπως το άμυλο και η ζάχαρη, αποδομούνται γρήγορα σε γλυκόζη κατά την πέψη και απορροφούνται στην κυκλοφορία του αίματος. Έτσι, όσο περισσότερους υδατάνθρακες τρώτε, τόσο υψηλότερα και γρηγορότερα ανεβαίνει το σάκχαρο του αίματος. Όταν όμως ο οργανισμός έχει αποθέματα γλυκόζης, η ινσουλίνη βάζει μπρος τη διαδικασία αύξησης τόσο των μυών-οστών όσο και του λίπους» εξηγεί.

Πρακτικά, λοιπόν, το πρόβλημα δημιουργείται όταν τρώμε περισσότερους υδατάνθρακες από όσους μπορούμε να κάψουμε άμεσα –και τα αποθέματα γλυκόζης είναι πλήρη– με αποτέλεσμα το σώμα να έχει μόνο μία επιλογή: Να αρχίσει να μετατρέπει την περίσσεια γλυκόζης από όλους αυτούς τους υδατάνθρακες σε λίπος.


Όταν κρατάμε χαμηλά τα επίπεδα γλυκόζης στον οργανισμό μας, τότε αλλάζει και η απόκριση του σώματος στην ινσουλίνη. «Η ινσουλίνη εξακολουθεί να σηματοδοτεί στο σώμα το χτίσιμο μυών –υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις– αλλά δεν μπλοκάρει πια την ικανότητα να καίει λίπος. Γιατί; Επειδή το σώμα είναι έξυπνο και θέτει την αναπλήρωση των επιπέδων γλυκόζης ως προτεραιότητα, ώστε να υπάρχουν, αν τυχόν παραστεί επείγουσα ανάγκη. Έτσι, απορροφά στους μυς όσους υδατάνθρακες τρώτε, για να αποθηκευτούν ως γλυκόζη. Αυτό έχει ως συνέπεια το σώμα να στρέφεται στο λίπος –όπως σε εκείνο που έχει μαζευτεί στην κοιλιά– ως την κύρια πηγή καυσίμου για να λειτουργήσει.


Στη φάση αυτή, είναι σαν να έχετε έναν εσωτερικό τροχονόμο που εκτρέπει τη γλυκόζη μακριά από την κοιλιά και προς τους μυς και τα οστά. Έτσι, τα μυϊκά-οστικά κύτταρα βρίσκονται σε κατάσταση αύξησης, αλλά τα λιποκύτταρα βρίσκονται σε κατάσταση αποδόμησης. Κι αυτό σημαίνει ότι έχετε δημιουργήσει το ιδανικό εσωτερικό περιβάλλον για την αναμόρφωση του σώματός σας. Δηλαδή, επιτρέπετε στο σώμα να καίει λίπος, ενώ χτίζετε μυς και οστά, και παράλληλα έχετε καλή υγεία».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Οι στόχοι της υπηρεσίας, οι τρόποι παρακολούθησης και τα στάδια του σχεδιασμού
Εντοπίζει στοιχεία για τον οργανισμό που δεν φαίνονται σε άλλου είδους εξετάσεις


Σχετικά άρθρα

Ενημερωτική πρωτοβουλία από τη GENESIS Pharma
Μειώνεται το IQ στους νέους
Μετά από χιλιάδες χρόνια αύξησης η ευφυΐα είναι σε πτώση
Βιβλιάριο υγείας αποκλειστικά για ασθενείς με καρκίνο
Παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια συνεδρίου και θα ισχύσει για τους Ευρωπαίους ασθενείς
Αν το παιδί καταπιεί μπαταρία, δώστε του αμέσως μέλι
Δυστυχώς, τα περιστατικά κατάποσης αυξάνονται παγκοσμίως