Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Εξαιρούνται οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί από την ιατρική υπηρεσία

7/2/2017 10:55:49 πμ
Αντιδράσεις ξεσηκώνει νέο προσχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Αντιδράσεις ξεσήκωσε προσχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας, το οποίο αφορά τους νέους οργανισμούς των δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων, στους νοσοκομειακούς φαρμακοποιούς αλλά και στους πανεπιστημιακούς γιατρούς.


Το σχέδιο νόμου (δείτε το εδώ), το οποίο δόθηκε την περασμένη Παρασκευή για διαβούλευση, εξαιρεί τους νοσοκομειακούς φαρμακοποιούς από την ιατρική υπηρεσία, ενώ παράλληλα ορίζει ποσοστώσεις στη στελέχωση των νοσοκομείων και τη δυνατότητα κινητικότητας γιατρών ΕΣΥ σε πανεπιστημιακές κλινικές!


Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί εξέφρασαν άμεσα τη διαφωνία τους, καθώς δεν μπορούν να σχετιστούν με κανέναν άλλο κλάδο επιστημόνων Υγείας παρά μόνο με εκείνον των γιατρών, προτάσσοντας τα ακόλουθα επιχειρήματα:

  1. Η Σχολή Φαρμακευτικής ανήκει στις Σχολές Επιστημών Υγείας με κοινό κορμό βασικών μαθημάτων (φαρμακολογία, φυσιολογία, τοξικολογία) με την Ιατρική Σχολή.
  2. Στο επαγγελματικό τους περιβάλλον οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί έχουν συνάφεια αντικειμένου με τους γιατρούς σε ό,τι αφορά τη φαρμακευτική αντιμετώπιση του ασθενούς που απαιτεί στενή και συνεχή επικοινωνία σε θέματα θεραπευτικής αντιμετώπισης και φαρμακευτικής φροντίδας.
  3. Βάσει του ΠΔ 108/93 υπάρχει οριοθετημένο περιβάλλον εργασίας (νοσοκομειακό φαρμακείο στο οποίο προΐσταται φαρμακοποιός με βαθμό διευθυντή), καθορίζεται σαφώς ο ρόλος του νοσοκομειακού φαρμακοποιού και αποδεικνύεται η άμεση συνάφεια με την ιατρική κοινότητα.
  4. Στα διοικητικά θέματα (αξιολόγηση, εξέλιξη) ακολουθούνται ανάλογες διαδικασίες (βάσει σχετικών νομοθεσιών), ενώ από το 1997 οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί καταλαμβάνουν διαβαθμισμένες θέσεις στο ΕΣΥ , όπως και οι γιατροί (διευθυντές και επιμελητές).
  5. Επανέρχεται το θέμα της απόκλισης της Ελλάδας από τις ευρωπαϊκές οδηγίες που θέλουν 1 νοσοκομειακό φαρμακοποιό ανά 50 κλίνες και της μη θέσπισης της εν λόγω ειδικότητας (Νοσοκομειακή Φαρμακευτική) και εξειδίκευσης (Κλινική Φαρμακευτική).

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η ολοκληρωμένη διαχείριση των κουνουπιών σε όλη την επικράτεια κρίνεται επείγουσα
Τι σημαίνει αυτό για τους φαρμακοποιούς






Σχετικά άρθρα

Black out ανακοίνωσε η ΗΔΙΚΑ αυτήν την Κυριακή
Τα φαρμακεία δεν φέρουν καμία ευθύνη για τη μη εκτέλεση συνταγών, αναφέρει ο Φ.Σ. Αττικής
Διευρύνονται οι αρμοδιότητες των βοηθών φαρμακείου στο Ηνωμένο Βασίλειο
Απελευθερώνοντας επιπλέον χρόνο στους φαρμακοποιούς
Η σεμαγλουτίδη στο στόχαστρο των κυβερνοεγκληματιών
Ψεύτικες ιστοσελίδες το διαφημίζουν με χαμηλό κόστος, προειδοποιεί η Kaspersky
ΦΣΑ: Η διαδικασία για αλλαγές των εφημεριών
Θα γίνεται από την πλατφόρμα του Συλλόγου