Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Έτοιμος ο χάρτης του γονιδιώματος 3.000 βακτηριακών στελεχών

7/6/2018 9:52:40 πμ
Με στόχο την ανάπτυξη νέων θεραπειών και διαγνωστικών εργαλείων
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Οι επιστήμονες, που αναζητούν νέους τρόπους καταπολέμησης των ανθεκτικών στα φάρμακα υπερβακτηρίων, χαρτογράφησαν το γονιδίωμα περισσοτέρων από 3.000 βακτηρίων, περιλαμβανομένου ενός βακτηριακού δείγματος που είχε ληφθεί από τη ρινική κοιλότητα του Αλεξάντερ Φλέμινγκ και ενός στελέχους βακτηρίου που προκαλεί δυσεντερία και το οποίο είχε ληφθεί από έναν στρατιώτη στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, το 1915.

Αποκωδικοποιήθηκε επίσης το DNA φονικών βακτηριακών στελεχών της πανώλης, της δυσεντερίας και της χολέρας, στο πλαίσιο της προσπάθειας των επιστημόνων να αντιληφθούν καλύτερα ορισμένες από τις πιο επικίνδυνες παγκοσμίως ασθένειες και να αναπτύξουν νέους τρόπους καταπολέμησής τους.

Τα δείγματα από τον Φλέμινγκ -τον Βρετανό επιστήμονα που πιστώνεται με την ανακάλυψη του πρώτου αντιβιοτικού, της πενικιλίνης, το 1928- συγκαταλέγονται στα περισσότερα από 5.500 βακτήρια που φυλάσσονται στην Εθνική Τράπεζα Βακτηριακών Καλλιεργειών (NCTC) της Βρετανίας, μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες συλλογής κλινικών βακτηρίων στον κόσμο. Τα πρώτα βακτήρια που εστάλησαν στην NCTC ήταν τα στελέχη ενός από τα βακτήρια που προκαλούν τη δυσεντερία, του Shigella flexneri, που απομονώθηκε το 1915 στο στρατιώτη.

"Μαθαίνοντας με μεγάλη ακρίβεια πώς ήταν τα βακτήρια πριν και κατά τη διάρκεια της χρήσης των αντιβιοτικών και των εμβολίων και συγκρίνοντάς τα με τα σημερινά βακτηριακά στελέχη, φαίνεται ο τρόπος που έχουν αυτά αντιδράσει στις συγκεκριμένες θεραπείες", λέει ο Τζούλιαν Πάρκχιλ του βρετανικού Ινστιτούτου Wellcome Sanger, που συνυπογράφει την έρευνα.
"Αυτό με τη σειρά του μας βοηθά να αναπτύξουμε νέα αντιβιοτικά και εμβόλια", προσθέτει ο ίδιος.

Αυτό έχει καταστήσει την εξέλιξη των "υπερβακτηρίων", τα οποία είναι πιθανόν ανθεκτικά σε ένα ή σε περισσότερα φάρμακα, μια από τις μεγαλύτερες απειλές που αντιμετωπίζει η Ιατρική σήμερα. Ανάμεσα στους σοβαρότερους κινδύνους είναι το μυκοβακτήριο της φυματίωσης που μολύνει περισσότερους από 10,4 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως και μόνο μέσα στο 2016 προκάλεσε το θάνατο 1,7 εκατ. ανθρώπων, αλλά και το βακτήριο της γονόρροιας, μιας σεξουαλικώς μεταδιδόμενης ασθένειας που μολύνει 78 εκατ. ανθρώπους το χρόνο και που, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) εξελίσσεται σε σχεδόν ανίατη.

Ο χάρτης του γονιδιώματος των 3.000 βακτηριακών στελεχών πρόκειται να δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα της NCTC και θα διατίθεται ελεύθερα στους ερευνητές σε όλον τον κόσμο, με στόχο να τους βοηθήσει πιθανόν στην ανάπτυξη νέων διαγνωστικών ελέγχων, εμβολίων ή θεραπειών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Μεταξύ αυτών και ένα νέο ισχυρό αντιβιοτικό
Η Global Data προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 31,3%






Σχετικά άρθρα

Biogen: Νέα δεδομένα για το όφελος του nusinersen
Σε βρέφη και μικρά παιδιά με SMA
Το 16% των Ελλήνων πήρε αντιβιοτικό χωρίς συνταγή τη 10ετία 2013-2023
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα για την ορθολογική τους χρήση
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης
Κάθε χρόνο, πάνω από 10 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως νοσούν από φυματίωση
Έτος Στοματικής Υγείας το 2024
Δράσεις και καμπάνιες με κεντρικό μήνυμα «γεια στο στόμα σου!»