Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Ετοιμάζουν ράφια για τα ΜΗΣΥΦΑ τα σούπερ μάρκετ

7/10/2013 10:27:08 πμ
Τι υποστηρίζει ο κλάδος της οργανωμένης λιανικής
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Καθολικά υπέρ της πώλησης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων από τα σούπερ μάρκετ δηλώνουν τα μέλη του κλάδου της οργανωμένης λιανικής τροφίμων, ενώ τηρούν στάση αναμονής προκειμένου να ξεκινήσουν την προετοιμασία για την διάθεσή τους. Ήδη πολλά στελέχη μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ ετοιμάζουν τους χώρους και τα ράφια στα οποία θα τοποθετηθούν τα  ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ, καθώς όπως εκτιμούν, το άνοιγμα αυτής της αγοράς όχι μόνο θα επιφέρει έσοδα αλλά παράλληλα θα συμπιέσει τις υπάρχουσες τιμές αυτών των σκευασμάτων.

Στο πλαίσιο των επιταγών της τρόικας για τη διάθεση ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ  από το νέο έτος από τα σούπερ μάρκετ, για τα οποία δεν απαιτείται ιατρική συνταγή, στελέχη τεσσάρων ισχυρών αλυσίδων,  ανέφεραν μιλώντας στην Ναυτεμπορική,  ότι μια τέτοια εξέλιξη θα λειτουργήσει πρωτίστως προς όφελος των καταναλωτών, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι οι τιμές διάθεσης των προϊόντων θα κινηθούν σε χαμηλότερα επίπεδα από τα φαρμακεία.

Πάντως, επισημαίνουν ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει τελική απόφαση και ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο για την εφαρμογή του νέου μέτρου.

Όπως όλα δείχνουν, σε πρώτη φάση η μάχη μεταξύ φαρμακείων και σούπερ μάρκετ θα αφορά στα συμπληρώματα διατροφής και τις βιταμίνες, ο
τζίρος λιανικής των οποίων υπολογίζεται στα 140 εκατ. ευρώ ετησίως.

Πάντως, σύμφωνα με εκτιμήσεις των φαρμακοποιών, η απελευθέρωση αυτής της αγοράς όχι μόνο δεν θα μειώσεις τις τιμές προς όφελος των καταναλωτών αλλά ίσως δημιουργήσει πλήθος από ανεπιθύμητες ενέργειες από τη μη σωστή χρήση τους.


Σημειώνεται πως στις 13 από τις 27 χώρες της E.E. τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα χορηγούνται από τα φαρμακεία και στις 14 και από άλλα καταστήματα, όπως σούπερ μάρκετ.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η φαρμακοβιομηχανία με τη σύμφωνη γνώμη του υπ. Υγείας αλλάζει τον χάρτη των συνταγογραφούμενων φαρμάκων






Σχετικά άρθρα

Η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει «κοντά» τον φαρμακοποιό με τον ασθενή
Νέα συστήματα που επιτρέπουν την ουσιαστική επικοινωνία
ΠΦΣ: «Τα φαρμακεία καθιερώνονται ως Κέντρα Εμβολιασμού Ενηλίκων»
Μετά την επιτυχία αυτή, ανακοινώνονται οι επόμενοι στόχοι
MSD ONCOLOGY: Ανοιχτή πρόσκληση για υποβολή προτάσεων ερευνητικών έργων
Με θέμα την πολιτική υγείας για τον καρκίνο