Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Έρπητας ζωστήρας: η ασθένεια που δοκιμάζει την αντοχή των ασθενών

13/10/2017 11:44:07 πμ
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για το εμβόλιο που προστατεύει
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


 «Μην αφήσεις τον έρπητα ζωστήρα να κάνει τη ζωή σου ανυπόφορη. Εμβολιάσου σήμερα». Με το σύνθημα αυτό η εταιρεία MSD εγκαινιάζει μία νέα ενημερωτική εκστρατεία για τον έρπητα ζωστήρα, μια ασθένεια που προκαλεί πόνο, ταλαιπωρία και ψυχική οδύνη, δοκιμάζοντας τα όρια και τις αντοχές των ασθενών.


Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Λοιμώξεων, Παναγιώτης Γαργαλιάνος – Κακολύρης, οι ενήλικες έχουν και εκείνοι ανάγκη για τη θωράκιση του οργανισμού τους από διάφορα λοιμώδη νοσήματα μέσω των εμβολιασμών, αναλόγως των υποκείμενων ασθενειών που έχουν, της ηλικίας, του τρόπου ζωής και του επαγγέλματος. Ειδικότερα για τον έρπητα ζωστήρα, όπως είπε ο κ. Π. Γαργαλιάνος – Κακολύρης, γνωρίζουμε ότι στις ηλικίες πάνω των 60 ετών η επίπτωση υπολογίζεται σε 13-15 περιστατικά ανά 1.000 ενηλίκους κάθε χρόνο.


Κάποιοι ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν σοβαρές επιπλοκές στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, την όραση και την ακοή, αλλά η συχνότερη επιπλοκή είναι η μεθερπητική νευραλγία (ΜΕΝ) που μπορεί να διαρκέσει από 3 μήνες έως και 10 χρόνια. Η πρόληψη της εμφάνισης του έρπητα ζωστήρα επιτυγχάνεται με ειδικό εμβόλιο το οποίο προστατεύει από τις περισσότερες περιπτώσεις έρπητα ζωστήρα αλλά και ΜΕΝ.


Ο υπεύθυνος Ιατρικού Τμήματος Εμβολίων της MSD, Γ. Τρίμης, εξήγησε ότι «στα ηλικιωμένα άτομα οι λοιμώξεις είναι πιο σοβαρές, καθώς υπάρχει τουλάχιστον τρεις φορές μεγαλύτερος κίνδυνος ανάπτυξης επιπλοκών με υψηλή νοσηρότητα αλλά και θνητότητα. Ο δια βίου εμβολιασμός προσφέρει ανεκτίμητα οφέλη στον άνθρωπο. Αναφερόμενος στον έρπητα ζωστήρα, ο κ. Τρίμης τόνισε ότι ο υπεύθυνος ιός εντοπίζεται στο 95% των ενηλίκων (σε όλους όσους έχουν περάσει ανεμοβλογιά), και εκτιμάται ότι 1 στα 4 άτομα θα αναπτύξουν έρπητα ζωστήρα στη ζωή τους. Η πιθανότητα εμφάνισης και η σοβαρότητα της λοίμωξης αυξάνουν δραματικά μετά την ηλικία των 50 ετών, ενώ με την αύξηση της ηλικίας, αυξάνεται αντίστοιχα η διάρκεια του πόνου που προκαλεί η νόσος με αποτέλεσμα να είναι πιο συχνή η μεθερπητική νευραλγία η οποία μπορεί να διαρκέσει επί χρόνια. Για περισσότερες πληροφορίες οι ασθενείς μπορούν να επισκεφτούν την ενημερωτική σελίδα: www.erpiszostir.gr

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Με αλλαγές στους εμβολιασμούς κατά του έρπητα ζωστήρα
Από το Ιατρείο Πόνου του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου






Σχετικά άρθρα

Σύλλογος Πεταλούδα: «Φρόντισε ότι σε στηρίζει!»
Καμπάνια ευαισθητοποίησης του κοινού για τη χρόνια φλεβική νόσο
Biogen: Νέα δεδομένα για το όφελος του nusinersen
Σε βρέφη και μικρά παιδιά με SMA
Το 16% των Ελλήνων πήρε αντιβιοτικό χωρίς συνταγή τη 10ετία 2013-2023
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα για την ορθολογική τους χρήση
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης
Κάθε χρόνο, πάνω από 10 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως νοσούν από φυματίωση