Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

Έρχεται διορθωτικό δελτίο τιμών για τα φάρμακα

28/12/2015 10:59:09 πμ
Τι μέλει γενέσθαι με τις αυξήσεις λόγω ΦΠΑ;
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Νέο δελτίο τιμών προκειμένου να διορθωθούν μία σειρά από λάθη που περιελάμβανε το προηγούμενο, αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες.

Με το εν λόγω δελτίο, υπήρξε μεσοσταθμική μείωση 3,9% σε 2.403 φάρμακα (από το σύνολο των 9.370) και αύξηση σε μόνο 230 κωδικούς οι οποίοι στην πλειονότητά τους δεν αφορούν σκευάσματα καθημερινής χρήσης

Να σημειωθεί ότι 230 σκευάσματα εντάχθηκαν από το 6% στο καθεστώς αυξημένου ΦΠΑ (13% και 23%).

Η αύξηση αυτή σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, που στην πλειονότητά τους δεν αφορούν σκευάσματα καθημερινής χρήσης, προέκυψε από τη  μεταβολή του συντελεστή του ΦΠΑ από 6% σε 13%, λόγω της υποχρέωσης της χώρας μας να εναρμονιστεί με το Κοινό Δασμολόγιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πάντως όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας με την έκδοση του  νέου διορθωτικού δελτίου τιμών εκτιμάται ότι θα περιοριστεί ακόμα περισσότερο ο αριθμός των φαρμάκων με αυξημένες τιμές με στόχο τη διασφάλιση της καθολικής πρόσβασης  στα αναγκαία φάρμακα, της ομαλής λειτουργίας της αγοράς φαρμάκου και της σταδιακής μείωσης της συμμετοχής των πολιτών στη φαρμακευτική δαπάνη.


Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, τα σκευάσματα που εντάχθηκαν σε ΦΠΑ 13% είναι ηπαρίνες, εκχυλίσματα, παράγωγα αίματος και σκιαγραφικά, ενώ σε ΦΠΑ 23% εντάχθηκαν κυρίως αντιδραστήρια.

Στο πλαίσιο αυτό τη τρέχουσα εβδομάδα αναμένεται η έκδοση νέου διορθωτικού δελτίου τιμών, στο οποίο εκτιμάται ότι θα περιοριστεί ακόμα περισσότερο ο αριθμός των φαρμάκων με αυξημένες τιμές.

Όπως ανακοινώθηκε, πολιτική βούληση του υπουργείου Υγείας είναι η διασφάλιση της καθολικής πρόσβασης στα αναγκαία φάρμακα, η ομαλή λειτουργία της αγοράς φαρμάκου και η σταδιακή μείωση της συμμετοχής των πολιτών στη φαρμακευτική δαπάνη.

Φαρμακοποιοί


Για αυξημένη επιβάρυνση των πολιτών κάνει λόγο ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ).

Ο Κωνσταντίνος Λουράντος σημειώνει ότι με βάση μία παλιά δασμολογική οδηγία, αυξάνεται το ποσό της φαρμακευτικής δαπάνης, άρα μειώνεται το ποσό κάλυψης προς τους ασφαλισμένους και δημιουργείται επιπλέον αναστάτωση στην φαρμακευτική αγορά:

"Πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό από την κυβέρνηση, πως η φαρμακευτική αγορά αποτελεί έναν ευαίσθητο τομέα της οικονομίας, που δεν υπόκειται στους νόμους των αγορών, αλλά υπερισχύει ο κοινωνικός χαρακτήρας γιατί η Υγεία και το Φάρμακο είναι κοινωνικά αγαθά”, τονίζει ο πρόεδρος του ΠΦΣ.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και πέτυχαν σημαντική αύξηση των πωλήσεών τους από το 2023 στο 2024






Σχετικά άρθρα

Πλήρης εφαρμογή του ψηφιακού φακέλου Υγείας σε ένα χρόνο, ανακοίνωσε ο υπ. Υγείας
Και δημιουργία καναλιού καινοτομίας στον προϋπολογισμό του 2025
Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα επενδύει σε Υπηρεσίες Τεχνητής Νοημοσύνης στην υγεία
«Η ΤΝ είναι μια επανάσταση που θα τα αλλάξει όλα», είπε ο πρωθυπουργός
Με 80 εκατ. ευρώ ενισχύεται η φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για τα ιδιωτικά φαρμακεία
Δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ για την κατανομή των επιπλέον 300 εκατ. ευρώ