Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα

Δυναμική είσοδος της Menarini Hellas στην κυπριακή αγορά
Επεκτείνει τη συνεργασία της με την Κypropharm στον τομέα προϊόντων αυτοθεραπείας
Ποιες είναι οι φαρμακολογικές και οι θεραπευτικές εφαρμογές των κανναβινοειδών;
Η πρόεδρος του ΕΟΦ έδωσε τις επιστημονικές λεπτομέρειες για τη χρήση τους
Ασθενείς συμμετέχουν σε οφθαλμολογικές κλινικές δοκιμές από το σπίτι τους
Μέσω της εφαρμογής FocalView που δημιούργησε η Novartis


Επιτροπή κοστολόγησης για τα γαληνικά ζητά ο ΕΟΠΥΥ από τους φαρμακοποιούς

18/5/2018 10:11:29 πμ
Προέχει όμως ο εσκυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Δεδομένου ότι για τα γαληνικά σκευάσματα δεν υπάρχει επίσημη κοστολόγηση, η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του iatronet.gr, έχει προτείνει στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (Π.Φ.Σ.) τη σύσταση επιτροπής για την κοστολόγηση των γαληνικών σκευασμάτων, προκειμένου να καθοριστούν τιμές αποζημίωσης δραστικών ουσιών, εκδόχων και φαρμακοτεχνικής εργασίας αυτών.


Στο πλαίσιο αυτό, ο Οργανισμός έχει ζητήσει από τον Π.Φ.Σ. να προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες και συνεργασίες με εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να συσταθεί η εν λόγω Επιτροπή κοστολόγησης και να εκδοθεί η σχετική απόφαση. Καλά επιβεβαιωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα αυτό περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη του σημερινού διοικητικού συμβουλίου που θα κάνει ο Π.Φ.Σ.


Υπενθυμίζεται ότι το θέμα των γαληνικών σκευασμάτων και της κοστολόγησης-αποζημίωσης αποτέλεσε θέμα συζήτησης και πριν από 2 μήνες περίπου σε σχετική συνάντηση που είχαν πραγματοποιήσει η διοίκηση του οργανισμού με εκπροσώπους του Π.Φ.Σ. και τον Ε.Ο.Φ.

Τι ισχύει έως τώρα

Όσον αφορά τα γαληνικά σκευάσματα, στο άρθρο 9 (φαρμακευτική περίθαλψη) του ενιαίου Κανονισμού Παροχών του ΕΟΠΥΥ αναφέρεται ότι: " Τα γαληνικά σκευάσματα αποζημιώνονται με συνταγή και ποσοστό συμμετοχής ανάλογα με τη διάγνωση. Χορηγείται η αξία των φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων και των φαρμακευτικών ουσιών που τα αποτελούν, καθώς και η φαρμακοτεχνική εργασία, σύμφωνα με την ισχύουσα κάθε φορά κοστολόγηση. Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα και τα καλλυντικά δεν αποζημιώνονται".

Η άποψη

Αυτό πάντως που φαίνεται να διεκδικούν οι φαρμακοποιοί από το θεσμικό τους όργανο, τουλάχιστον σύμφωνα με τις πηγές του iatronet, είναι "να εστιάσει και να αναδείξει την επιστημονική υπεροχή του φαρμακοποιού και την καθοριστική συμβολή που αυτός έχει σε θέματα της δημόσιας υγείας, όπως μέσω των γαληνικών σκευασμάτων". 


Καταρχάς, προέχει η δημιουργία ενός νέου ενιαίου θεσμικού πλαισίου -σε πανελλήνια βάση- που θα ορίζει πρωτίστως τα ελάχιστα που απαιτούνται για την παρασκευή αυτών των σκευασμάτων, αντικαθιστώντας το πλαίσιο που σήμερα ισχύει και είναι της δεκαετίας του '70, ίσως και παλαιότερο.


Σύμφωνα με τον ίδιο το φαρμακοποιό που μίλησε στο iatronet, "ο φαρμακοποιός έχει μία μοναδική υπεραξία επιστημονική, να παρασκευάζει γαληνικά σκευάσματα και παράλληλα αυτά τα φάρμακα είναι ουσιαστικά η μόνη υπηρεσία για την οποία αποζημιώνεται ο φαρμακοποιός (δεν αποζημιώνεται ούτε για τις ενέσεις που κάνει, ούτε για τις μετρήσεις, ούτε για τίποτα).

Ποτέ δεν έχει γίνει μία σοβαρή αντιμετώπιση των γαληνικών σκευασμάτων, τα οποία έρχονται όχι για να υποκαταστήσουν τα εμπορικά σήματα αλλά για να καλύψουν ανάγκες της αγοράς, είτε γιατί δεν υπάρχουν αντίστοιχα φάρμακα, είτε γιατί πρέπει να γίνει ένας συνδυασμός δραστικών ουσιών που δεν υπάρχει σε σκεύασμα είτε για να αντιμετωπιστούν σπάνιες ασθένειες, είτε για να προσφέρουν εξατομικευμένες λύσεις.


Σαφώς και πρέπει να γίνει η επιτροπή κοστολόγησής τους και να ξεκαθαρίσει έτσι και το κομμάτι της αποζημίωσης. Σήμερα, θεωρητικά πληρώνεται η φαρμακοτεχνική εργασία, οι καθαρές πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται με την τιμή κτήσης που έχουν και μπαίνει και ένα περιθώριο κέρδους 35% - και αν μιλάμε για φάρμακο, το οποίο πρέπει να μετατραπεί σε γαληνικό σκεύασμα, βεβαίως υπάρχει στη θετική λίστα."


Πηγή

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Γιατροί και φαρμακοποιοί θα ενημερωθούν από καταξιωμένους επιστήμονες του εξωτερικού
Για την αξιοποίηση της τεχνογνωσίας του ΕΟΠΥΥ και του αντίστοιχου κυπριακού οργανισμού


Σχετικά άρθρα

Εξειδικευμένα σεμινάρια για την κλινική εφαρμογή της κάνναβης
Γιατροί και φαρμακοποιοί θα ενημερωθούν από καταξιωμένους επιστήμονες του εξωτερικού
Οι ημερομηνίες για τις εξετάσεις των βοηθών φαρμακείου
Και οι προθεσμίες για την υποβολή των δικαιολογητικών
Σταθερή ανάκαμψη για την αγορά καλλυντικών
Κερδίζουν έδαφος στις πωλήσεις τους τα φαρμακεία, σύμφωνα με την ICAP
Ο ΕΟΠΥΥ δίνει χρονικό περιθώριο για τα κουπόνια
Ένα μήνα έχουν οι εταιρείες για να συμμορφωθούν με τις νέες απαιτήσεις