Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Επίθεμα οιστρογόνων για τη μειωμένη ερωτική επιθυμία

29/8/2017 12:43:43 μμ
Δείχνει πιο αποτελεσματικό από τα χάπια!
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Τη μειωμένη ερωτική επιθυμία και λειτουργικότητα, την οποία βιώνουν πολλές γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση μπορεί να θεραπεύσει ένα δερματικό επίθεμα που περιέχει οιστρογόνα, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα.

Επιστημονική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Γέιλ κατέγραψε τις αλλαγές στη σεξουαλική λειτουργικότητα σε μια ομάδα 670 γυναικών, 42-58 ετών, που είχαν μπει στην εμμηνόπαυση τα προηγούμενα τρία χρόνια. Στο πλαίσιο της μελέτης, οι γυναίκες έλαβαν είτε οιστρογόνα σε χάπι, είτε οιστρογόνα σε επίθεμα, είτε εικονική θεραπεία.


Ως μειωμένη επιθυμία/λειτουργία θεωρήθηκε το χαμηλό σκορ που προέκυψε από τη συμπλήρωση ενός ερωτηματολογίου για τη σεξουαλική ζωή, την ερωτική επιθυμία, την ικανοποίηση και τον πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή.


Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι γυναίκες που πήραν θεραπεία με οιστρογόνα διαδερμικά ανέφεραν μια μέτρια βελτίωση της ερωτικής τους λειτουργικότητας κατά τη διάρκεια της 4ετούς θεραπείας, συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου αλλά και με την ομάδα που έλαβε από του στόματος θεραπεία. 

Πιο συγκεκριμένα: 

  • Οι γυναίκες που έκαναν την αγωγή με το επίθεμα είχαν λιγότερη ξηρότητα και λιγότερο σχετιζόμενο με την ερωτική επαφή πόνο, από εκείνες που έκαναν εικονική θεραπεία.
  • Οι γυναίκες που πήραν οιστρογόνα από του στόματος είχαν την ίδια εικόνα με την ομάδα ελέγχου (που έλαβαν την εικονική θεραπεία).

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα ευρήματα δεν μπορούν να γενικευθούν, καθώς οι γυναίκες του δείγματος δεν παρουσίαζαν ποικιλία: ήταν κυρίως καυκάσιας φυλετικής καταγωγής, με υψηλότερη μόρφωση από τον γενικό πληθυσμό. Ωστόσο μπορεί να ληφθεί υπόψη η εξατομίκευση της θεραπείας, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες κάθε γυναίκας που αντιμετωπίζει το σύμπτωμα της μειωμένης ερωτικής επιθυμίας ως απόρροια της εμμηνόπαυσης.


Αναφορικά με τις έρευνες που έχουν δείξει ότι οι μακροχρόνιες θεραπείες υποκατάστασης οιστρογόνων ενέχουν κινδύνους, όπως καρκίνο του μαστού ή εγκεφαλικό επεισόδιο, ο επικεφαλής της μελέτης Δρ Χαγκ Τέιλορ απαντά ότι «γενικά, τα οιστρογόνα έχουν σημαντικά οφέλη και μικρούς κινδύνους για τις γυναίκες τα πρώτα χρόνια μετά την εμμηνόπαυση».

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Internal Medicine.
Με πληροφορίες από εδώ.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η Λίλιαν Ατσάλη, Παθολόγος - Λοιμωξιολόγος, Αναπληρώτρια Διευθύντρια ΓΆ Παθολογικής Κλινικής του Metropolitan General εξηγεί πώς λειτουργούν
Εκδήλωση του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου για τους επαγγελματίες υγείας






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους