Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Επείγουσα μεταφορά 3χρονου ασθενούς από το Ωνάσειο στη Ρώμη

27/12/2016 11:17:25 πμ
Πρωτοφανής κινητοποίηση αρμόδιων φορέων
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


 

Το βράδυ των Χριστουγέννων ολοκληρώθηκε με επιτυχία μια πρωτοφνής επιχείρηση μεταφοράς μικρού ασθενή, 3 ετών, σε εξειδικευμένο Μεταμοσχευτικό Κέντρο της Ιταλίας με απώτερο σκοπό την πιθανή μεταμόσχευση καρδιάς.


Η βαρύτητα της κατάστασης του μικρού ασθενή και η αναγκαιότητα να υποβληθεί σε μεταμόσχευση καρδιάς, ως τη μόνη θεραπευτική λύση για να διατηρηθεί στη ζωή, αναφέρθηκε στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων από το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο όπου νοσηλευόταν. Κατά τις ημέρες που ακολούθησαν ο ΕΟΜ σε συνεργασία με τους θεράποντες ιατρούς πραγματοποίησε αναζήτηση εύρεσης κατάλληλα εξειδικευμένου Μεταμοσχευτικού Κέντρου που θα μπορούσε να δεχθεί τον βαρέως πάσχοντα μικρό ασθενή.


Η κλινική του κατάσταση, όμως, αρχικά δεν επέτρεπε την μετακίνησή του, γεγονός που οδήγησε στη δυσκολία αποδοχής του από Μεταμοσχευτικά Κέντρα του εξωτερικού με τα οποία ο ΕΟΜ έχει διακρατική συνεργασία. Ευτυχώς, χάρη στις κατάλληλες και πρωτοποριακές θεραπευτικές παρεμβάσεις των ιατρών του ΩΚΚ, ο μικρός ασθενής σταθεροποιήθηκε κλινικά, γεγονός που του έδωσε το απαραίτητο παράθυρο ελπίδας και τελικά το μεσημέρι της Παρασκευής έγινε αποδεκτός από το Μεταμοσχευτικό Κέντρο της Ρώμης Bambino Gesù, εξειδικευμένο στην υποστήριξη τέτοιων πολύ σπάνιων περιστατικών.


Προκειμένου όμως να μεταφερθεί με ασφάλεια χρειάστηκε να οργανωθεί μια γιγαντιαία επιχείρηση όπου εξειδικευμένη Ιταλική ιατρική ομάδα στην διαχείριση και υποστήριξη ασθενών με συσκευή εξωσωματικής κυκλοφορίας (ECMO), μαζί με τον απαραίτητο εξοπλισμό και ασθενοφόρο προσήλθε από την Ιταλία με στρατιωτικό αεροσκάφος προκειμένου να παραλάβει και να μεταφέρει τον εν λόγω ασθενή. Μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής είχε ολοκληρωθεί η οργάνωση της όλης διαδικασίας που όμως δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί λόγω πολύπλοκων διοικητικών προβλημάτων. Για το λόγο αυτό ο ΕΟΜ εγκαίρως πραγματοποίησε τις απαραίτητες επικοινωνίες με τους αρμόδιους φορείς προκειμένου να δοθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής Αμύνης των δυο χωρών, Ελλάδας και Ιταλίας, που θα επέτρεπαν την πραγματοποίηση της κατάλληλης αερομεταφοράς του ασθενή. Τελικά, ο μικρός ασθενής μεταφέρθηκε με επιτυχία στο Μεταμοσχευτικό Κέντρο της Ιταλίας την Κυριακή 25/12/2016 (23:00).



Για την περάτωση αυτής της πρωτοφανούς κινητοποίησης, ο ΕΟΜ και προσωπικά ο Πρόεδρος, καθ. Ανδρέας Καραμπίνης, οφείλει να ευχαριστήσει δημόσια τους ιατρούς του ΩΚΚ (παιδοκαρδιολόγους, παιδοκαρδιοχειρουργούς, λοιπό ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας) για την προσωπική προσπάθεια που κατέβαλαν στην διαδικασία της αναζήτησης Μεταμοσχευτικού Κέντρου του εξωτερικού, την σταθεροποίηση κλινικά του μικρού ασθενή και την δύσκολη προετοιμασία για την αερομεταφορά του. Επίσης, ο ΕΟΜ αναγνωρίζει την εξαιρετική συμβολή των αρμοδίων από το Υπουργείο Εξωτερικών (Διευθύντρια κα Βαγενά), το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης (κα Μανταλένα Παπαδοπούλου) και το Υπουργείο Υγείας που με τις κατάλληλες επικοινωνίες και συνεννοήσεις με τους αντίστοιχους αρμόδιους Ιταλικούς Φορείς δόθηκαν οι απαραίτητες εγκρίσεις προκειμένου να προσγειωθεί το Ιταλικό στρατιωτικό αεροσκάφος στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συμβολή του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) που κινητοποιήθηκε άμεσα προκειμένου να εκδοθούν τα απαραίτητα έγγραφα ασφαλιστικής κάλυψης του μικρού ασθενή για τη νοσηλεία του στο εξωτερικό. Ταυτόχρονα, η Ελληνική Αστυνομία με την παροχή οχημάτων που συνόδευσαν την ιατρική Ιταλική Ομάδα και τον μικρό ασθενή από τη στιγμή της προσγείωσης τους στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας μέχρι τη στιγμή της απογείωσής τους για την αναχώρησή τους προς την Ιταλία διευκόλυνε την αποφυγή οποιασδήποτε καθυστέρησης.


Ο Πρόεδρος, καθ. Ανδρέας Καραμπίνης και οι συντονιστές του ΕΟΜ ευχαριστούν θερμά κάθε έναν ξεχωριστά που κινητοποιήθηκε και διαχειρίστηκε άοκνα, με επαγγελματισμό και συνέπεια όλη τη διαδικασία της μεταφοράς του μικρού ασθενή στην Ιταλία κατά τις ημέρες των Χριστουγέννων.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Δεν νοείται διανομή ΦΥΚ χωρίς αυτά, ξεκαθάρισε ο υπουργός Υγείας
Χιλιάδες οι ασθενείς στη χώρα, επισημαίνει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος






Σχετικά άρθρα

Biogen: Νέα δεδομένα για το όφελος του nusinersen
Σε βρέφη και μικρά παιδιά με SMA
Το 16% των Ελλήνων πήρε αντιβιοτικό χωρίς συνταγή τη 10ετία 2013-2023
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα για την ορθολογική τους χρήση
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης
Κάθε χρόνο, πάνω από 10 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως νοσούν από φυματίωση
Έτος Στοματικής Υγείας το 2024
Δράσεις και καμπάνιες με κεντρικό μήνυμα «γεια στο στόμα σου!»