Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Επαναφέρει το ζήτημα της συνταγογράφησης με εμπορική ονομασία ο ΙΣΑ

12/7/2018 11:02:09 πμ
Με αφορμή την απόσυρση φαρμάκων βαλσαρτάνης
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


O Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) βρήκε την ευκαιρία να επαναφέρει το ζήτημα της συνταγογράφησης με τη δραστική ουσία, παίρνοντας αφορμή από την απόσυρση των φαρμακευτικών σκευασμάτων που περιέχουν βαλσαρτάνη.


Σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για "κινδύνους που εγκυμονεί για τη δημόσια υγεία η συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας, χωρίς την αναφορά της εμπορικής ονομασίας", εξηγώντας πως οι γιατροί "δεν έχουν εικόνα σχετικά με το ποιοι ασθενείς τους καταναλώνουν τα συγκεκριμένα φάρμακα, ώστε να τους προειδοποιήσουν για τους πιθανούς κινδύνους, καθώς η συνταγογράφηση έγινε με βάση τη δραστική ουσία και η επιλογή του σκευάσματος έγινε από το φαρμακοποιό".


"Η συνταγογράφηση της φαρμακευτικής αγωγής αποτελεί τον πυλώνα της θεραπείας και είναι ευθύνη επιστημονικά και δεοντολογικά μόνο του γιατρού, ενώ η αλλαγή του σκευάσματος και η επιλογή ενός παρεμφερούς με κριτήριο τη φθηνότερη τιμή μπορεί να οδηγήσει σε αποτυχία του θεραπευτικού σχήματος και να έχει ολέθριες συνέπειες για την υγεία και τη ζωή του ασθενή" αναφέρει ακόμα ο ΙΣΑ στην ανακοίνωσή του.


Έτσι ο ΙΣΑ ζητά -για άλλη μία φορά και παρά το ότι έχει θεσπιστεί με νόμο- την αλλαγή αυτής της ρύθμισης, την οποία χαρακτηρίζει "απαράδεκτη", ώστε να "αναγνωριστεί το δικαίωμα του ιατρού να συνταγογραφεί με τη δραστική ουσία αναφέροντας παράλληλα και το προτεινόμενο σκεύασμα με την εμπορική του ονομασία", υπενθυμίζοντας επίσης ότι υπάρχει και σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας υπέρ των γιατρών, μετά από προσφυγή του ΙΣΑ.


Ξεκαθαρίζει πάντως ότι "είμαστε υπέρ του εξορθολογισμού της υγειονομικής δαπάνης και της εξοικονόμησης πόρων, αλλά είμαστε αντίθετοι στην εφαρμογή αποφάσεων που ελλοχεύουν τον κίνδυνο αύξησης της νοσηρότητας, της θνησιμότητας, αλλά και της θνητότητας των πολιτών μας".

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που προωθεί τη θεσμοθέτησή της
Η φαρμακοβιομηχανία με τη σύμφωνη γνώμη του υπ. Υγείας αλλάζει τον χάρτη των συνταγογραφούμενων φαρμάκων






Σχετικά άρθρα

EFPIA: Παρά τις βελτιώσεις, η φαρμακευτική νομοθεσία έχει πολύ δρόμο να διανύσει για να γίνει η Ευρώπη ανταγωνιστική στα φάρμακα
Η Nathalie Moll απαντά στην ψηφοφορία της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου