Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


ΕΟΦ: Τα οφέλη του Diane 35 και των γενοσήμων του υπερτερούν των κινδύνων σε ορισμένες ομάδες ασθενών

5/6/2013 9:46:02 πμ
H σύσταση της PRAC για το Diane 35 εγκρίθηκε από την CMDh
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Η Oμάδα Συντονισμού για τη Διαδικασία Αμοιβαίας Αναγνώρισης και την Αποκεντρωμένη Διαδικασία – Ανθρωπίνων Φαρμάκων [Coordination Group for Mutual Recognition and Decentralised ProceduresHuman (CMDh)] επικύρωσε κατά πλειοψηφία (26:1) τη σύσταση της Επιτροπής Φαρμακοεπαγρύπνησης – Αξιολόγησης Κινδύνου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων [Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC)], η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα οφέλη του Diane 35 (κυπροτερόνη 2 mg / αιθινυλοιστραδιόλη 35 μικρογραμμάρια) και των γενοσήμων του υπερτερούν των κινδύνων, υπό την προϋπόθεση ότι λαμβάνονται πολλαπλά μέτρα για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου θρομβοεμβολής (σχηματισμός θρόμβων αίματος στα αιμοφόρα αγγεία).

Αυτά τα φάρμακα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο για τη θεραπεία της μέτριας έως βαριάς μορφής ακμής που σχετίζονται με την ευαισθησία των ανδρογόνων και / ή υπερτρίχωση (υπερβολική ανεπιθύμητη τριχοφυΐα στις γυναίκες) σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Επιπλέον, το Diane 35 και τα γενόσημά του θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο για τη θεραπεία της ακμής όταν έχουν αποτύχει οι εναλλακτικές θεραπείες, όπως η τοπική θεραπεία και η αντιβιοτική θεραπεία.
Δ
εδομένου ότι το Diane 35 και τα γενόσημά του δρουν ως ορμονικά αντισυλληπτικά, οι γυναίκες δεν πρέπει να λαμβάνουν αυτά τα φάρμακα σε συνδυασμό με άλλα ορμονικά αντισυλληπτικά. Η ταυτόχρονη χρήση του Diane 35 και των γενοσήμων του με άλλο ορμονικό αντισυλληπτικό εκθέτει τις γυναίκες σε υψηλότερη δόση οιστρογόνων και αυξάνει τον κίνδυνο θρομβοεμβολής.

Ο κίνδυνος εκδήλωσης θρομβοεμβολής με αυτά τα φάρμακα είναι χαμηλός και γνωστός. Ωστόσο, για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου αυτού, παράλληλα με την επικαιροποίηση των στοιχείων του προϊόντος, θα πρέπει να εφαρμοστούν επιπλέον μέτρα. Αυτά περιλαμβάνουν την παροχή εκπαιδευτικού υλικού στους συνταγογράφους και τους ασθενείς, υπογραμμίζοντας τους κινδύνους για θρομβοεμβολή, π.χ. μια λίστα ελέγχου για τον συνταγογράφο ώστε να διασφαλίσει ότι οι κίνδυνοι, σε συνδυασμό με τα σημεία και τα συμπτώματα συζητούνται με τον ασθενή.

Πληροφορίες για ασθενείς

  • Το Diane 35 και τα γενόσημά του, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο για τη θεραπεία της μέτριας έως βαριάς μορφής ακμή (που σχετίζονται με ευαισθησία σε ορμόνες που ονομάζονται ανδρογόνα) και / ή υπερτρίχωση στις γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία. Ωστόσο, όταν χρησιμοποιείται για την ακμή, θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο αν άλλες θεραπείες, όπως αυτές που εφαρμόζονται στο δέρμα και τα αντιβιοτικά, έχουν αποτύχει.
  • Εάν χρησιμοποιείτε αυτά τα φάρμακα για άλλες παθήσεις θα πρέπει να κάνετε μια μη επείγουσα επίσκεψη στο γιατρό σας για να επανεξετάσει την αγωγή σας.
  • Δεν θα πρέπει να σταματήσετε να παίρνετε αυτά τα φάρμακα πριν μιλήσετε με τον γιατρό σας. Το Diane 35 και τα γενόσημά του ενεργούν επίσης ως ορμονικά αντισυλληπτικά και η διακοπή τους σημαίνει ότι θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε μια άλλη μορφή αντισύλληψης, προκειμένου να αποφεύγονται οι ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες.
  • Πρέπει πάντα να διαβάζετε το φύλλο οδηγιών και να γνωρίζετε ότι υπάρχει ένας χαμηλός κίνδυνος σχηματισμού θρόμβων αίματος με αυτά τα φάρμακα. Ο κίνδυνος σχηματισμού θρόμβων αίματος στις φλέβες με αυτά τα φάρμακα είναι 1,5 έως 2 φορές υψηλότερες από ό, τι για τα συνδυασμένα από του στόματος αντισυλληπτικά που περιέχουν λεβονοργεστρέλη και μπορεί να είναι όμοιος με τον κίνδυνο των αντισυλληπτικών που περιέχουν γεστοδένη, δεσογεστρέλη ή δροσπιρενόνη.
  • Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο θρόμβωσης του αίματος στα αιμοφόρα αγγεία, όπως η αύξηση της ηλικίας, το κάπνισμα, η παχυσαρκία και η παρατεταμένη ακινησία. Θα πρέπει να αναφέρετε αμέσως οποιαδήποτε συμπτώματα στον ιατρό σας, όπως ο πόνο και πρήξιμο στα πόδια, ή δύσπνοια και έναν οξύ πόνο στο στήθος.
  • • Εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας.

Πληροφορίες για επαγγελματίες υγείας

Οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να ακολουθήσουν τις παρακάτω συστάσεις:
  • Το Diane 35 και τα γενόσημά του θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο για τη θεραπεία της μέτριας έως βαριάς ακμής που σχετίζονται με ανδρογονική ευαισθησία (με ή χωρίς σμηγματόρροια) ή / και υπερτρίχωση, σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας.
  • Για τη θεραπεία της ακμής, αυτά τα φάρμακα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο μετά την αποτυχία τοπικής θεραπείας ή την αποτυχία συστηματικής θεραπείας με αντιβιοτικά.
  • Δεδομένου ότι το Diane 35 και τα γενόσημά του ενεργούν επίσης ως ορμονικά αντισυλληπτικά, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με άλλα ορμονικά αντισυλληπτικά.
  • Οι ιατροί θα πρέπει να επανεξετάσουν τους ασθενείς που λαμβάνουν Diane 35 και τα γενόσημά του σύμφωνα με τις συστάσεις αυτές, κατά την επόμενη προγραμματισμένη επίσκεψή τους.
  • Οι γιατροί πρέπει να συζητούν με τους ασθενείς τους, σχετικά με τον κίνδυνο θρομβοεμβολής και τους παράγοντες κινδύνου, όπως η αύξηση της ηλικίας, το κάπνισμα, η παχυσαρκία και η παρατεταμένη ακινησία.
  • Οι επαγγελματίες υγείας θα λάβουν επιστολή με περισσότερες λεπτομέρειες.
Αυτές οι συστάσεις βασίζονται σε εξέταση όλων των διαθέσιμων στοιχείων σχετικά με τον κίνδυνο θρομβοεμβολής, καθώς και τα οφέλη του Diane 35 και των γενοσήμων του:
  • Η επανεξέταση επιβεβαίωσε το σπάνιο και γνωστό κίνδυνο θρομβοεμβολής με το Diane 35 και τα γενόσημά του. Μελέτες παρατήρησης έχουν δείξει ότι ο κίνδυνος φλεβικής θρομβοεμβολής (VTE) με αυτά τα φάρμακα είναι 1,5 έως 2 φορές υψηλότερος από ό, τι για τα από του στόματος αντισυλληπτικά που περιέχουν λεβονοργεστρέλη και μπορεί να είναι όμοιος με τον κίνδυνο των αντισυλληπτικών που περιέχουν γεστοδένη, δεσογεστρέλη ή δροσπιρενόνη. Τα δεδομένα σχετικά με τον κίνδυνο της αρτηριακής θρομβοεμβολής (ΑΤΕ) με το Diane 35 και τα γενόσημά του είναι περιορισμένα και υποδεικνύουν ότι ο κίνδυνος αυτός είναι μικρότερος από ό, τι για την VTE.
  • Η επανεξέταση έδειξε επίσης ότι ο αυξημένος κίνδυνος για VTE είναι υψηλότερος κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της χρήσης του Diane 35 και των γενοσήμων του ή κατά την επαναχορήγησή του ή κατά την αλλαγή της αγωγής από ένα άλλο από του στόματος αντισυλληπτικό στο Diane 35 και τα γενόσημά του, μετά από περίοδο διακοπής της αγωγής διάρκειας τουλάχιστον ενός μηνός.
  • Από την άποψη της αποτελεσματικότητας, τα διαθέσιμα δεδομένα υποστηρίζουν τη χρήση του Diane 35 και των γενοσήμων του στη θεραπεία της μέτριας έως βαριάς μορφής ακμής που σχετίζονται με ανδρογονική ευαισθησία και / ή υπερτρίχωση, σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Η αποτελεσματικότητα σε μέτρια και σοβαρή ακμή, με ή χωρίς σμηγματόρροια ή / και υπερτρίχωση διαπιστώθηκε σε περισσότερες από 30 κλινικές δοκιμές.
  • Στη θεραπεία της αλωπεκίας και της ανδρογεννετικής αλωπεκίας χωρίς ανδρογονικά χαρακτηριστικά, τα δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα είναι περιορισμένα.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το φάρμακο

Τα φάρμακα που περιέχουν κυπροτερόνη 2 mg και αιθινυλοιστραδιόλη 35 μικρογραμμάρια έχουν εγκριθεί μέσω εθνικών διαδικασιών και είναι διαθέσιμα με ιατρική συνταγή υπό διάφορες εμπορικές ονομασίες σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, εκτός από την Κύπρο. Το Diane 35 (εμπορική ονομασία στην Ελλάδα: Gynofen 35) εγκρίθηκε για πρώτη φορά το 1985. Αυτά τα φάρμακα λειτουργούν αναστέλλοντας τη δράση μιας κατηγορίας ορμονών που ονομάζονται ανδρογόνα. Η κυπροτερόνη επίσης καταστέλλει την ωορρηξία και ως εκ τούτου έχει αντισυλληπτική δράση.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την σύσταση της
PRAC και το ιστορικό αυτής της επανεξέτασης μπορούν να βρεθούν στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων.
* Στην Ελλάδα η εμπορική ονομασία για το Dianne 35 είναι: Gynofen 35

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούνται ευρέως για την αντιμετώπιση της ακμής






Σχετικά άρθρα

Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται “on demand”
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού 2024
«Τα εμβόλια είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας»
Υπ. Υγείας: Συστάσεις για την προστασία των πολιτών από την αφρικανική σκόνη
Αποφεύγεται η σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους
ΕΠΕ: Εκστρατεία ενημέρωσης & ευαισθητοποίησης με πρωταγωνιστές - έκπληξη
Μεταφέρει το μήνυμα: «Όλοι έχουμε Πνευμόνια! Πνευμονολόγο;»