Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επίκαιρα

τελευταία νέα


ΕΟΦ: Στην τελική ευθεία το νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων

16/11/2015 2:46:51 μμ
Θέμα ημερών η έκδοση του νέου Δελτίο Τιμών δια χειρός Ανδρέα Ξανθού
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Στην τελική ευθεία φαίνεται ότι βρίσκεται η έκδοση του νέου Δελτίου Τιμών αφού το πρωί έκλεισε η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή παρατηρήσεων στον ΕΟΦ.

Η λίστα με τα 9.433 φαρμακευτικά σκευάσματα δημοσιεύθηκε μετά από μήνες αναμονής, διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών που οδήγησαν στην αλλαγή του τρόπου τιμολόγησης, με νέες μειώσεις και στόχο την περαιτέρω εξοικονόμηση, μέσω 2 Υπουργικών Αποφάσεων, μια που φέρει την υπογραφή Δημόπουλου και τη συμπληρωματική της που υπογράφει ο Ανδρέας Ξανθός.

Σύμφωνα τις πρώτες εκτιμήσεις,  οι τιμές έπεσαν σε 3720 φάρμακα, δηλαδή στο 38% του συνόλου, με μείωση να υπολογίζεται στο 7,3% κατά μέσο όρο.
Αισθητή μείωση, που κυμαίνεται από 10% έως 30%, δέχθηκαν τα φάρμακα, off patent και γενόσημα προ του 2012 και τα οποία έως και την προηγούμενη τιμολόγηση ήταν υπό καθεστώς προστασίας. Υπήρξαν και ελάχιστα σκευάσματα, τέσσερα για την ακρίβεια, η τιμή των οποίων «πετσοκόπηκε» κατά 98%.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται  ο ΕΟΦ και το Τμήμα Τιμολόγησης θα επεξεργαστούν τα αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης και θα αναρτήσουν την τελική πρόταση στην ιστοσελίδα του οργανισμού. Αυτή η τελική πρόταση θα αποσταλεί και στο Υπουργείο Υγείας και ειδικότερα στην Επιτροπή Τιμών που θα την αξιολογήσει σε συνεδρίαση της. Το αποτέλεσμα αυτής της αξιολόγησης θα κατατεθεί στον Υπουργό Υγείας προκειμένου να αποφασίσει την υπογραφή ή την, όποια, τροποποίηση της λίστας της γενικής ανακοστολόγησης.

Το νέο Δελτίο Τιμών θα δημοσιευθεί στη συνέχεια με την υπογραφή του κ. Ξανθού. Να υπενθυμιστεί εδώ ότι το εν λόγω Δελτίο Τιμών θα είναι το πρώτο μετά από σχεδόν ένα έτος.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η φαρμακοβιομηχανία με τη σύμφωνη γνώμη του υπ. Υγείας αλλάζει τον χάρτη των συνταγογραφούμενων φαρμάκων
Η εταιρεία επένδυσε $8,6 δισ. στην έρευνα και ανάπτυξη νέων φαρμάκων το 2023






Σχετικά άρθρα

1ο Συμπόσιο Ειδικών Δημόσιας Υγείας
Η παχυσαρκία και ο διαβήτης στο επίκεντρο
Με κρεμάλες και ...φασόλαδα διαμαρτύρονται οι εργαζόμενοι στο υπ. Υγείας
Συγκέντρωση των εργαζομένων του Δρομοκαΐτειου
Επιτροπές Στήριξης Ασθενών θα δημιουργηθούν εντός των νοσοκομείων
Θα γίνονται αποδέκτες των παραπόνων των ασθενών
Σε σταθερή κατάσταση το προσφυγόπουλο που νοσεί από ηπατίτιδα Α
Θα εμβολιαστούν οι οικείοι του