Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Ενημέρωση eΔΑΠΥ: ισχύουν οι κωδικοί ΕΚΑΠΤΥ

1/6/2017 10:05:53 πμ
Οι φαρμακοποιοί πρέπει να προσέχουν τα προϊόντα που προμηθεύονται
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Από την 1η Ιουνίου 2017 ισχύουν υποχρεωτικά οι νέοι κωδικοί ΕΚΑΠΤΥ (ν.4472/2017), που σημαίνει ότι κανένα προϊόν δεν θα μπορεί να καταχωρηθεί σε γνωμάτευση παροχών ΕΚΠΥ (οι γνωστές γνωματεύσεις), εάν δεν έχει πιστοποιηθεί. Αυτό που ίσχυε μέχρι σήμερα, π.χ. με τις γνωματεύσεις αναπνευστικών συσκευών που καταχωρούνταν χωρίς κωδικό ΕΚΑΠΤΥ, δεν επιτρέπεται πλέον.
Αυτό σημαίνει ότι για κάθε προϊόν που προμηθεύονται οι φαρμακοποιοί από τις εταιρείες, θα πρέπει να επιβεβαιώνουν ότι η εταιρεία το έχει πιστοποιήσει στο eΔΑΠΥ, διαφορετικά δεν θα μπορούν να το διαθέσουν καταχωρώντας το στη γνωμάτευση στο eΔΑΠΥ.

Τα λάθη στην υποβολή ιατροτεχνολογικών και αναλώσιμων υλικών & σκευασμάτων ειδικής διατροφής

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, αν και το νέο σύστημα του eΔΑΠΥ συμπλήρωσε τον 5ο μήνα λειτουργίας του, τα λάθη που έχουν κάνει τα φαρμακεία κατά την υποβολή των λογαριασμών τους, ιδίως για τους δύο πρώτους μήνες (Ιανουάριο και Φεβρουάριο) είναι αρκετά, γεγονός που δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα για την εκκαθάριση και εξόφληση των υποβολών.
Τα προβλήματα/λάθη που έχουν εντοπίσει οι αρμόδιοι του ΕΟΠΥΥ, τα οποία οι υπηρεσίες του Συλλόγου προσπαθούν να τα επιλύσουν, είναι:
  • Φάκελοι διαφορετικών συμβάσεων να είναι κολλημένοι μεταξύ τους, με αποτέλεσμα στην υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ να θεωρηθούν ως μία σύμβαση.
  • Τα δικαιολογητικά δύο διαφορετικών συμβάσεων (τιμολόγιο και γνωματεύσεις) ήταν μέσα σε ένα φάκελο, έξω από τον οποίο ήταν κολλημένα και τα δύο αυτοκόλλητα πληροφοριών αποστολής κυτίου.
  • Υποβολές χωρίς επικόλληση του αυτοκόλλητου πληροφοριών κυτίου έξω από το φάκελο.
  • Οι φάκελοι δύο συμβάσεων ήταν κολλημένοι μεταξύ τους και επιπλέον ενδιάμεσα είχαν κάποια δικαιολογητικά (τιμολόγιο, γνωματεύσεις) σκόρπια, από κάποια άλλη σύμβαση.
  • Το φυσικό τιμολόγιο δεν ήταν ίδιο με το τιμολόγιο που έχει καταχωρηθεί στο σύστημα του eΔΑΠΥ (π.χ. ποσό, αριθμός τιμολογίου κ.λ.π.).
  • Δεν εκτυπώθηκαν οι ηλεκτρονικές εκτελέσεις των γνωματεύσεων.
  • Δεν υπάρχουν υπογραφές και σφραγίδες στις γνωματεύσεις (είτε ασφαλισμένου, είτε γιατρού).
Ο Σύλλογος επισημαίνει στους φαρμακοποιούς:
  • Ο φάκελος κάθε σύμβασης πρέπει να είναι ξεχωριστός, με ξεχωριστό αυτοκόλλητο πληροφοριών κυτίου και να παραδίδονται οι φάκελοι των συμβάσεων εμφανώς ξεχωριστά.
  • Δεν πρέπει να υπάρχουν δικαιολογητικά δύο συμβάσεων (π.χ. παροχής υγειονομικού υλικού και σκευασμάτων ειδικής διατροφής) μέσα σε ένα φάκελο. 
  • Καμία υποβολή δεν θα γίνεται δεκτή χωρίς την επικόλληση αυτοκόλλητου πληροφοριών κυτίου έξω από τον φάκελο με τα φυσικά δικαιολογητικά (γνωματεύσεις, τιμολόγιο και εκτύπωση υποβολής).
  • Σκόρπια δικαιολογητικά είναι αυτονόητο, ότι δεν γίνονται δεκτά.
  • Όταν το φυσικό τιμολόγιο μέσα στον φάκελο διαφέρει από το ηλεκτρονικό τιμολόγιο που έχει καταχωρηθεί στο σύστημα του eΔΑΠΥ, αυτό αποτελεί πρόβλημα για την εξόφληση του φαρμακείου.
  • Οι γνωματεύσεις των γιατρών θα πρέπει να φέρουν οπωσδήποτε υπογραφή και σφραγίδα γιατρού και ασφαλισμένου. Το ίδιο και οι ηλεκτρονικές εκτελέσεις (για τις ηλεκτρονικές μόνο για τον μήνα Ιανουάριο, ο ΕΟΠΥΥ θα τις δεχθεί και χωρίς υπογραφή ασφαλισμένου), διαφορετικά δεν θα εξοφλούνται από τον ΕΟΠΥΥ.
  • Σημαντικό είναι να τοποθετείται πρώτα η ηλεκτρονική εκτέλεση και πίσω από αυτή η γνωμάτευση που έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός. Με αυτό τον τρόπο θα διευκολυνθεί κατά πολύ το έργο της εκκαθάρισης, ώστε να εξοφληθούν οι υποβολές του Μαΐου το συντομότερο δυνατόν.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τον εξορθολογισμό του προϋπολογισμού για τα προϊόντα διαβήτη ζητά ο Σύνδεσμος
Γράφει ο Δρ. Σταύρος Ε. Μπαριάμης, Φαρμακοποιός – Χημικός, MPharm, MSc, PhD






Σχετικά άρθρα

Η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει «κοντά» τον φαρμακοποιό με τον ασθενή
Νέα συστήματα που επιτρέπουν την ουσιαστική επικοινωνία
ΠΦΣ: «Τα φαρμακεία καθιερώνονται ως Κέντρα Εμβολιασμού Ενηλίκων»
Μετά την επιτυχία αυτή, ανακοινώνονται οι επόμενοι στόχοι
MSD ONCOLOGY: Ανοιχτή πρόσκληση για υποβολή προτάσεων ερευνητικών έργων
Με θέμα την πολιτική υγείας για τον καρκίνο