Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Ενδείξεις ότι η νόσος του Πάρκινσον είναι εν μέρει αυτοάνοση

22/6/2017 12:45:18 μμ
Ανοίγει το δρόμο για νέες θεραπευτικές επιλογές για τη νόσο
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ενδείξεις ότι η νόσος του Πάρκινσον είναι εν μέρει αυτοάνοση ανακάλυψαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, ανοίγοντας το δρόμο για νέες θεραπευτικές επιλογές για τη νόσο!


Πιο συγκεκριμένα οι επιστήμονες ανέλυσαν δείγματα αίματος από 67 παρκινσονικούς ασθενείς και 36 συνομηλίκους υγιείς ανθρώπους και διαπίστωσαν ότι τα Τ-κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος μπορούν να θεωρήσουν τους κατεστραμμένους από το Πάρκινσον νευρώνες με ξένο σώμα, με αποτέλεσμα να στρέφονται εναντίον τους. Έτσι έβγαλαν το συμπέρασμα ότι η νόσος «πυροδοτείται», εν μέρει τουλάχιστον, από την αυτοάνοση αντίδραση του οργανισμού!


«Η ιδέα ότι ένα δυσλειτουργικό ανοσοποιητικό σύστημα συμβάλλει στη νόσο του Πάρκινσον υπάρχει εδώ και σχεδόν 100 χρόνια. Ωστόσο μέχρι σήμερα κανείς δεν είχε βρει σχετικές αποδείξεις. Τα ευρήματά μας δείχνουν πλέον ότι η α-συνουκλεΐνη, η πρωτεΐνη που συσσωρεύεται στα εγκεφαλικά κύτταρα των ανθρώπων με Πάρκινσον, μπορεί να ενεργοποιήσει τα Τ κύτταρα που εμπλέκονται στις αυτοάνοσες επιθέσεις», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης και καθηγητής Νευροβιολογίας Ντέιβιντ Σούλτσερ.


Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι η αυτοάνοση αντίδραση πυροδοτείται όταν οι νευρώνες του εγκεφάλου δεν είναι πια δυνατό να απομακρύνουν την αυξανόμενη (αφύσικη) α-συνουκλεΐνη και εκτιμούν ότι μια θεραπεία, η οποία θα αυξήσει την ανοχή του ανοσοποιητικού συστήματος απέναντι στην α-συνουκλεΐνη, θα μπορούσε να διακόψει την εξέλιξη της νόσου!

Επιπλέον θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα «διαγνωστικό τεστ» για το Πάρκινσον.


Σε κάθε περίπτωση, το επόμενο βήμα της έρευνας θα εστιάσει στο κατά πόσο η αυτοάνοση αντίδραση στην α-συνουκλεΐνη αποτελεί την αρχική αιτία του Πάρκινσον ή αν απλώς επιδεινώνει την καταστροφή των νευρώνων του εγκεφάλου.


Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature».

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Συστάσεις της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας για τους πολίτες
Και κορυφαία διάκριση από διεθνή φορέα για υπηρεσίες του






Σχετικά άρθρα

TikTok: Δραστικά μέτρα κατά του περιεχομένου για την απώλεια βάρους
Η νέα ρύθμιση αφορά και τα φάρμακα αδυνατίσματος
Κατανοώντας την επίδραση της αφρικανικής σκόνης στην υγεία
Συστάσεις της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας για τους πολίτες
AstraZeneca: Μια νέα θεραπευτική επιλογή για παιδιά με σοβαρό ηωσινοφιλικό άσθμα
Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ για ασθενείς 6-11 ετών