Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Εμβόλιο από όγκους του ίδιου του ασθενή θεραπεύει το μελάνωμα

22/12/2014 11:08:51 πμ
Στην Ιερουσαλήμ πραγματοποιούνται πρωτοποριακές μέθοδοι για τη θεραπεία του μελανώματος
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Hadassah της Ιερουσαλήμ εφαρμόζεται πρόγραμμα θεραπείας για ασθενείς με προχωρημένο μελάνωμα, χορηγώντας τους εμβόλια που φτιάχνονται από τους ίδιους τους καρκινικούς όγκους των ασθενών, ωθώντας έτσι το ανοσοποιητικό τους σύστημα να καταπολεμήσει την ασθένεια.


Πρόκειται για «επανάσταση στη θεραπεία του μελανώματος, διότι πάντα πιστεύαμε ότι το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να καταπολεμήσει τον καρκίνο», σύμφωνα με τη Δρ Μικάλ Λοτέμ, επικεφαλής του Κέντρου Ανοσοθεραπείας Μελανώματος και Καρκίνου του Hadassah, η οποία έχει εργαστεί για δύο χρόνια στο National Cancer Institute στο Bethesda των ΗΠΑ (υπό την καθοδήγηση του Δρ Στιούαρτ Ρόζενμπεργκ, ενός πρωτοπόρου της σύγχρονης ανοσοθεραπείας του καρκίνου) και χρησιμοποιεί αυτή τη μέθοδο εδώ και χρόνια.


Η θεραπεία, όπως εξήγησε, επιστρατεύει το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς για να καταπολεμήσει το προχωρημένο μελάνωμα. Χρησιμοποιώντας τον όγκο του ίδιου του ασθενούς για να παρασκευάσει το εμβόλιο, η κλινική εμπειρία της Δρ Λοτέμ αποκαλύπτει ότι όσοι εμβολιάστηκαν έχουν αυξημένα ποσοστά επιβίωσης σε σχέση με εκείνους που δεν εμβολιάστηκαν. Μέχρι σήμερα, πάνω από 200 πάσχοντες έχουν υποβληθεί σε θεραπεία με πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα σε σχέση με την ασφάλεια, την έλλειψη τοξικότητας και την αποτελεσματικότητα.


Η εκδοχή 2014 του εμβολίου της Δρ. Λοτέμ έχει σχεδιαστεί γενετικά και σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις στην ανοσολογία, ώστε να ενισχύσει την ανοσοποιητική ανταπόκριση στον όγκο. Τριάντα ασθενείς έχουν ενταχθεί στην ομάδα θεραπείας και η Δρ Λοτέμ δηλώνει ότι οι ενδείξεις καταγράφουν ότι το εμβόλιο προκαλεί ισχυρή ανοσία. Τώρα ελπίζει ότι αυτό θα μεταφρασθεί σε βελτίωση των ποσοστών επιβίωσης των ασθενών.


Το Hadassah έχει επίσης ξεκινήσει τη χορήγηση μιας ακόμα πιο προηγμένης θεραπείας για μεταστατικό μελάνωμα, η οποία αναπτύχθηκε από το Δρ Ρόζενμπεργκ και είναι διαθέσιμη μόνο σε 12 ιατρικά κέντρα διεθνώς. Με τη χρήση «θετής μεταφοράς διηθούντων τον όγκο λεμφοκυττάρων», κατά την αγωγή αυτή –γνωστή και ως θεραπεία TIL– γίνεται εξαγωγή ανοσοκυττάρων από τον όγκο του μελανώματος και πολλαπλασιασμός τους σε δισεκατομμύρια κύτταρα σε εξειδικευμένο χημείο. Τα κύτταρα στη συνέχεια μεταμοσχεύονται πίσω στον ασθενή.


Πηγή

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Λόγω ζητημάτων ασφάλειας αλλά και αποτελεσματικότητας
Από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού 'Αλμα Ζωής






Σχετικά άρθρα

ΕΜΑ: Τα φάρμακα με hydroxyprogesterone αποσύρονται από την αγορά της Ε.Ε.
Λόγω ζητημάτων ασφάλειας αλλά και αποτελεσματικότητας
WinMedica: Καινοτόμες θεραπευτικές λύσεις για την «επιδημία» των καρδιαγγειακών νοσημάτων
Παρουσιάστηκαν στο 50ό ετήσιο Συνέδριο της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών
Παγκόσμια Ημέρα Κλινικών Μελετών
Μόνο 1 στις 5 νέες θεραπείες προέρχεται πλέον από την Ευρώπη
Δωρεάν μετρήσεις πίεσης σε 18 πόλεις της Ελλάδας
Στο πλαίσιο του May Measurement Month