Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


ΕΜΑ: διεύρυνε επιπλέον τη χρήση της εμπαγλιφλοζίνης

29/3/2017 1:02:00 μμ
Θα χορηγείται και στους διαβητικούς που κινδυνεύουν από καρδιαγγειακό θάνατο
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Εγκρίσεων φαρμάκων (ΕΜΑ) ενέκρινε τη διεύρυνση της έγκρισης της φαρμακευτικής ουσίας εμπαγλιφλοζίνης, η οποία πλέον περιλαμβάνει τόσο τον γλυκαιμικό έλεγχο (τη μείωση δηλαδή των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα) όσο και τη μείωση των καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Έτσι, η εμπαγλιφλοζίνη γίνεται το πρώτο αντιδιαβητικό φάρμακο, το οποίο εκτός από το γλυκαιμικό έλεγχο, μειώνει τον καρδιαγγειακό θάνατο κατά 38% όταν προστεθεί στην καθιερωμένη αγωγή σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και εγκατεστημένη καρδιαγγειακή νόσο.


Για τη διεύρυνση της έγκρισης αυτής, ο ΕΜΑ βασίστηκε στα αποτελέσματα της μελέτης EMPA REG outcome, η οποία κατέδειξε τα επιπρόσθετα οφέλη από τη χρήση της φαρμακευτικής ουσίας.


«Σε παγκόσμια κλίμακα, 1 στα 2 άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 πεθαίνει τελικώς εξαιτίας καρδιαγγειακών νοσημάτων. Τόσο ο ΕΜΑ όσο και ο FDA τονίζουν τη σημασία μείωσης του θανάτου καρδιαγγειακής αιτιολογίας στα άτομα αυτά, μέσω της διεύρυνσης της ένδειξης της εμπαγλιφλοζίνης. Αυτό την καθιστά ως το μοναδικό, αυτή τη στιγμή στον κόσμο αντιδιαβητικό φάρμακο, του οποίου η χρήση είναι πέραν της μείωσης του σακχάρου στο αίμα.


Πρακτικά, για τους ιατρούς, αυτό σημαίνει ότι η εμπαγλιφλοζίνη τους επιτρέπει να προσφέρουν στους ασθενείς τους, με επιβεβαιωμένη καρδιαγγειακή νόσο, ένα φάρμακο για το διαβήτη το οποίο μπορεί να προσφέρει σωτήριο για τη ζωή καρδιαγγειακό όφελος», ανέφερε ο καθηγητής Hans-Juergen Woerle, Global Vice President Medicine του Θεραπευτικού Τομέα Μεταβολισμού της Boehringer Ingelheim.

Σχετικά με την εμπαγλιφλοζίνη

Η εμπαγλιφλοζίνη είναι ένας υψηλής εκλεκτικότητας αναστολέας του συμμεταφορέα νατρίου και γλυκόζης υπότυπου 2 (SGLT2) που λαμβάνεται από του στόματος μία φορά την ημέρα. Έχει λάβει έγκριση για χρήση στην Ευρώπη, στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, για τη θεραπεία ενηλίκων με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Δεν έχει λάβει έγκριση για ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 ή για τη θεραπεία της διαβητικής κετοξέωσης (αυξημένες κετόνες στο αίμα ή στα ούρα).

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Αφορά την εκστρατεία «Vote4Patients» για τις Ευρωεκλογές του 2024






Σχετικά άρθρα

Σύλλογος Πεταλούδα: «Φρόντισε ότι σε στηρίζει!»
Καμπάνια ευαισθητοποίησης του κοινού για τη χρόνια φλεβική νόσο
Biogen: Νέα δεδομένα για το όφελος του nusinersen
Σε βρέφη και μικρά παιδιά με SMA
Το 16% των Ελλήνων πήρε αντιβιοτικό χωρίς συνταγή τη 10ετία 2013-2023
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα για την ορθολογική τους χρήση
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης
Κάθε χρόνο, πάνω από 10 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως νοσούν από φυματίωση