Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Ελπίδες για μηνιαία θεραπεία του διαβήτη τύπου 2

7/6/2017 10:59:54 πμ
Προσπάθειες για την απλοποίηση της αντιδιαβητικής αγωγής
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


 

Ένας από τους συνεχείς στόχους της επιστημονικής κοινότητας είναι να βρεθεί τρόπος να διαρκεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα η δράση της αντιδιαβητικής αγωγής στους διαβητικούς (τύπου 2) ασθενείς, ώστε να απλοποιηθεί η αγωγή και να συμβάλλει στη συμμόρφωση και στην αποτελεσματικότητα της θεραπείας.


Σήμερα, η διαβητική θεραπεία βασίζεται στην έκκριση ινσουλίνης στο πάγκρεας με τη βοήθεια της γλυκαγόνης πεπτιδίου-1 (GLP-1), η οποία όμως αποβάλλεται γρήγορα από τον οργανισμό. Γι' αυτό το GLP-1 χορηγείται μέσα σε συνθετικά μικροσφαιρίδια και βιο-μόρια, ώστε να απελευθερώνεται σταδιακά στον οργανισμό και έτσι να διατηρείται η επιθυμητή δράση για έως και μία εβδομάδα (για τη δουλαγλουτίδη). Ωστόσο μετά από παρατεταμένη χρήση, η αποτελεσματικότητα μειώνεται και απαιτούνται εβδομαδιαίες δόσεις για τη διαχείριση του ασθενούς.


Αυτό το μειονέκτημα των σημερινών θεραπειών έρχεται να εξαλείψει η επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστημίου Duke των ΗΠΑ, δημιουργώντας ένα βιο-πολυμερές, το οποίο μπορεί να διατηρήσει τη δράση του GLP-1 για περισσότερο χρόνο, ώστε να αρκούν εγχύσεις μία ή δύο φορές το μήνα!

Πιο αναλυτικά, οι ερευνητές έφτιαξαν ένα διάλυμα με το GLP-1 και ένα θερμοευαίσθητο πολυπεπτίδιο τύπου ελαστίνης (ELP) που χορηγείται με έγχυση στο δέρμα. Αντιδρώντας με τη θερμότητα του σώματος, το διάλυμα σχηματίζει μια βιοαποικοδομήσιμη γέλη, η οποία απελευθερώνει ακόμα πιο σταδιακά την ουσία, καθώς διαλύεται.


Τα μέχρι ώρας πειράματα σε ζώα έδειξαν τρεις φορές μεγαλύτερο διάστημα ελέγχου της γλυκόζης του αίματος σε σύγκριση με τα υπάρχοντα φάρμακα, και η ομάδα ευελπιστεί ότι θα κατορθώσει να προσφέρει στους ασθενείς την πρώτη δισεβδομαδιαία ή μηνιαία θεραπεία για τον διαβήτη τύπου 2!


Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Nature Biomedical Engineering.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η ολοκληρωμένη διαχείριση των κουνουπιών σε όλη την επικράτεια κρίνεται επείγουσα
Και πώς να παρέχετε την κατάλληλη συμβουλή, με τη βοήθεια της f-anazitisi






Σχετικά άρθρα

Biogen: Νέα δεδομένα για το όφελος του nusinersen
Σε βρέφη και μικρά παιδιά με SMA
Το 16% των Ελλήνων πήρε αντιβιοτικό χωρίς συνταγή τη 10ετία 2013-2023
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα για την ορθολογική τους χρήση
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης
Κάθε χρόνο, πάνω από 10 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως νοσούν από φυματίωση
Έτος Στοματικής Υγείας το 2024
Δράσεις και καμπάνιες με κεντρικό μήνυμα «γεια στο στόμα σου!»